שתף קטע נבחר

ארה"ב: יש בישראל אפליה, אלימות ושחיתות

מחלקת המדינה האמריקנית ציינה בדו"ח השנתי מספר הפרות בהן חטאנו, אולם הבהירה כי בסך הכל ישראל "מכבדת את זכויות האדם של אזרחיה". הבעיות: הטרדות פלסטינים, אפליית נשים וערבים, סחר והתעללות בנשים ועובדים זרים. על איראן נכתב: "השליטים, אנשי הדת והנשיא אחראים להידרדרות בתנאי הכליאה של מאות אסירים פוליטים, והגבלות על חופש התקשורת, חופש חברתי וחופש פוליטי"

"סחר והתעללות בנשים ובעובדים זרים, אפליה בפועל נגד נכים ושחיתות ממשלתית", אלו רק חלק מן הסעיפים המופיעים ליד שמה של ישראל, בדו"ח השנתי של משרד החוץ האמריקני בנושא הפרת זכויות האדם, שהתפרסם אמש (יום ד'). הדו"ח - המתפרסם מדי שנה מאז 1977 - עוקב אחר המתרחש בתחום הדמוקרטיה והפרות זכויות האדם ב-196 מדינות.

 

במסגרת הדו"ח מזכירים המחברים את ישראל גם בהקשר של "הטרדות רציניות מצד כמה מאנשי כוחות הביטחון נגד עצורים פלסטינים; תנאים ירודים בכמה מתקני כליאה וחקירה; אפליה מוסדית, חוקית וחברתית נגד האזרחים הערבים; אפליה אישית

 ואזרחית נגד אזרחים שאינם יהודים אורתודוקסים; ואלימות חברתית ואפליה נגד נשים". עוד מציין הדו"ח כי בעוד שעבריינים בני 17 ומטה בישראל מופרדים מאסירים בוגרים, לא קיימת הפרדה שכזו לגבי פלסטינים בני 16 ואף צעירים יותר.

 

בנוסף, מתייחסים מחברי הדו"ח גם לחוקי הנישואים בישראל ומציינים כי "יהודים יכולים להתחתן רק בטקסים יהודים אורתודוקסים. יהודים המשתייכים לקהילות אחרות ורוצים לקיים נישואים אזרחיים או כאלו הרוצים להתחתן בנוהג רפורמי או קונסרווטיבי, אינם מוכרים על ידי השלטונות האורתודוקסים כיהודים.  אלה המתחתנים עם בני דתות אחרות, חייבים להתחתן בחו"ל כדי לזכות בהכרה ממשלתית. הממשלה (הישראלית) מכירה בנישואים אזרחיים בקפריסין, דבר הגורם להכבדה".

 

אבל למרות שורת ההאשמות, ישראל "יוצאת בסדר" באופן יחסי ואינה נכללת ברשימת המדינות בהן יש קיימת הפרה בוטה של זכויות האדם. ממשלת ישראל, קובעת מחלקת המדינה האמריקנית, "מכבדת את זכויות האדם של אזרחיה".

 

על איראן: "הוצאות להורג חפוזות, היעלמות אנשים, תמיכה בארגוני טרור"

 

שש המדינות המובילות את רשימת הפרת זכויות האדם הן בורמה, צפון קוריאה, איראן, קובה, סין וזימבבואה. גם כמה מדינות ערביות המצויות ביחסי ידידות עם ארצות הברית זוכות לביקורת קשה בדו"ח. כך מוזכרת סעודיה בהקשר להכאות, מעצרים שרירותיים והיעדר חופש דת; מצרים מוזכרת בהקשר של בחירות פגומות ועינוי אסירים; ואיחוד הנסיכויות - המצויה בימים אלו במשא ומתן עם ארצות הברית על הפעלת נמלי ים בחוף המזרחי - מוזכרת בדו"ח כמי שמלקה כעונש על ניאוף ושימוש בסמים.


ביקור נציגי החמאס באיראן. ארה"ב לא אוהבת את הקשר (צילום: איי פי)

 

ה"כוכבת" האמיתית של הדו"ח היא כאמור איראן, שגם כך אינה זוכה לפירגון יתר מצד האמריקנים בתקופה האחרונה. "השליטים, אנשי הדת והנשיא אחראים להדרדרות בתנאי הכליאה של מאות אסירים פוליטים, והגבלות נוספות על חופש התקשורת, חופש חברתי וחופש פוליטי", נכתב בפרק המיוחד שהוקדש למדינתו של מחמוד אחמדי-נג'אד.

 

איראן מואשמת ב"הוצאות להורג חפוזות, היעלמות אנשים, שמירת הסדר הציבורי בידי מתנדבים קיצוניים ועינויים, מניעת זכויות היסוד של אזרחיה, התערבות במתרחש בעיראק, תמיכה בחיזבאללה, בחמאס ובארגוני טרור אחרים. סירוב לדון בנושאים אלו

 מבודד אותה מהקהילה הבינלאומית".

 

מדינה נוספת הזוכה לתשומת לב מיוחדת בדו"ח היא סוריה. "ממשלת סוריה מתעלמת מהקריאה של הקהילה הבינלאומית לכבד את עקרונות החופש של אזרחיה ולסיים את ההתערבות שלה במדינות השכנות", ציינו מחברי הדו"ח. "סוריה ממשיכה לספק עזרה לחיזבאללה, לחמאס ולארגוני הסירוב הפלסטינים האחרים ואינה משתפת פעולה באופן מלא עם ועדת החקירה מטעם האו"ם לחקירת רצח חרירי".

 

על סין נכתב כי הגבירה בשנה האחרונה את המעצרים, ההטרדה והכליאה של אנשים החשודים באיום על המשטר. צפון קוריאה, אחת המדינות המבודדות ביותר בעולם מבחינה מדינית, "מדכאה בשיטתיות ושולטת כמעט בכל ההיבטים של חיי האזרח, מונעת את חופש הדיבור, הדת, התקשורת, ההתכנסות, ההתאגדות, התנועה וזכויות עובדים".

 

בורמה מואשמת בדו"ח בהטלת עבודות כפיה, סחר בבני אדם, שימוש בילדים כחיילים ואפליה בין דתות. "הצבא מענה בשיטתיות, נוקט שיטות של אונס, עינויים והוצאות להורג והעברה ממקום למקום של בני מיעוטים", נכתב בדו"ח לגבי השלטונות הבורמזים. "המשטר שומר על שליטה נוקשה, פיקוח, הטרדה וכליאה של פעילים פוליטים".


פורסם לראשונה 08/03/2006 21:52

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
אסירים פלסטינים. ביקורת על התנאים
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
נשיא איראן. נמצא אחראי להדרדרות
צילום: איי פי
צילום: איי פי
מחאה בסין. לא דבר מובן מאליו
צילום: איי פי
מומלצים