שתף קטע נבחר

בעקבות דו"ח המבקר: "תנו אפליה מתקנת לעקורים"

שבועיים לבחירות, דנה הוועדה לביקורת המדינה בדו"ח החמור של מבקר המדינה בעניין הטיפול במפונים. זבולון אורלב הזכיר שרק אתמול הוחלט על אפליה מתקנת לערבים - וביקש יחס דומה. יהונתן בשיא: עיקר הבעיה - בגלל רצון המשפחות להישאר במסגרת קהילתית. עוד בכנסת: השר עזרא ביקש להתייצב בוועדת עמונה במקום השוטרים - שטייניץ ויתר על שירותיו

שבוע לאחר פרסום הדו"ח של מבקר המדינה בעניין ההתנתקות, התכנסה הוועדה לביקורת המדינה בכנסת כדי לדון בממצאיו. כצפוי, שבועיים לפני הבחירות הכלליות, גם הדו"ח הזה - שמאשים את הרשויות בסחבת ובאוזלת יד בטיפול במפונים - הופך לתפוח אדמה פוליטי לוהט, ולכלי לניגוח הדדי של המפלגות.    

 

לדיון הוזמנו נציגי המתנחלים, שגוללו באוזני הח"כים את מצבם הקשה חצי שנה אחרי הפינוי. ח"כ זבולון אורלב (איחוד לאומי-מפד"ל) דיבר על "פצצת זמן חברתית". הוא הבהיר כי אין לו טענה לפקידים שעושים את מלאכתם, "אך לא ניתן להתעלם מהמצוקות החברתיות, הכלכליות והנפשיות של משפחות העקורים, שבניהם מוצאים את עצמם זרוקים ברחובות ובמקומות מהם הדרך לפשע קצרה". בהתייחסו להחלטת הממשלה הטרייה בעניין אפליה מתקנת לבני מיעוטים במשרדי הממשלה, תהה אורלב: "מדוע ניתן היה לקבוע אפליה מתקנת לערבים, ולא ניתן היה לבצע אפליה דומה למען העקורים?".

 

ח"כ אופיר פינס (עבודה) אמר לאורחים, תושבי גוש קטיף בעבר: "יצאנו מגדרנו לעזור לכם וכיבדנו את העניין הקהילתי". הוא הצטרף לדברי הביקורת: "לדעתי, המבקר צודק באלף אחוז בכך שהיה תכנון לא מספק והיערכות לא מספקת", אמר.

 

את הדיון פתח מבקר המדינה, השופט מיכה לינדנשטראוס, שחזר על עיקרי ממצאיו. את דבר המדינה והרשויות הציגו

 מנכ"ל משרד רה"מ, אילן כהן, וראש מנהלת סלע, יהונתן בשיא. "דרך ארוכה עברנו, אך דרך ארוכה ממנה עוד לפנינו", אמר בשיא. את הסיבה העיקרית לקשיים ייחס לרצונן של רוב המשפחות שפנו למנהלת - 1,300 מתוך 1,700 - להמשיך לגור במסגרת קהילתית.


חברי הוועדה בישיבתם הבוקר (צילום: גיל יוחנן)

 

בשיא מסר לחברי הוועדה נתונים עדכניים על הטיפול במפונים: עד כה, הודיע, שולמו פיצויים בסך של 1.4 מליארד שקלים. 1,030 משפחות קיבלו את מלוא הפיצוי על אובדן המגורים, 240 משפחות קיבלו 75 אחוזים מהפיצוי והיתר קיבלו מקדמות. אומדן עלות הפיצויים הכולל עומד על 3.5 מליארד שקלים, הכוללים גם מענקים לעובדים, לעסקים ועוד.

 

"התכנית למגורי קבע הושלמה, ביחד עם המתיישבים ( להוציא יישוב אחד). 80 אחוזים מהמפונים ביקשו לשמור על המסגרת הקהילתית ממנה באו. רצונם של המתיישבים להישאר במסגרת הקהילתית מחד והשקעות המדינה בפתרון לאותן קהילות מאידך, מהווה חלון הזדמנות לפיתוח ההתיישבות בנגב ולהתיישבות כולה. איננו צופים חריגה מהתקציב המשוער - 5 מיליארד שקלים. בתחום החברתי מיושמות תכניות עבודה לטיפול בקהילות, הותקנו תקני רווחה, מונו מלווים חברתיים לכל הקהילות ומתקיימות סדנאות קבוצתיות להתחדשות ולשיקום".

   

עזרא אמר לי: "איני מוכן שקצינים יסתרו את דברי בוועדה"

 

ובתוך כך, ועדת החקירה הפרלמנטרית לבדיקת אירועי עמונה חידשה היום את דיוניה, כשהפעם ציפו הח"כים, חברי

ועדת חוץ וביטחון, להציג סוף-סוף שאלות בפני קציני משטרה בכירים. השר לביטחון פנים, גדעון עזרא, החליט שלא לאפשר להם להופיע והבוקר גם שמע מיו"ר הוועדה, יובל שטייניץ כי הוא מוותר על שירותיו.  

סרט הוידאו שהציגה המשטרה בוועדה. צילום: דובר המשטרה וסטודיו אדי בוי 

 

גורמים בוועדה מתחו ביקורת חריפה על התנהלות השר עזרא, וטענו כי החלטתו לאסור על קציני המשטרה להתייצב בכנסת ולדבר נובעת מחששו פן יימצאו סתירות בין העדויות שנתן לבין העדויות שימסרו הם. "אני חושב שבכל תולדות עם ישראל לא היתה מסכת הזויה כל-כך של שני שרים המרשים לעצמם, אולי בגלל שזו תקופת בחירות, לשבש את עבודת הכנסת כך", תקף שטייניץ. 

 

בהמשך דבריו חשף שטייניץ את הסיבה בגינה, לדבריו, מסרב עזרא לאפשר לקציני המשטרה להעיד: "עזרא התקשר אלי ביום חמישי

 ואמר לי: אני לא מוכן שקצינים בכירים יסתרו את דברי בוועדה. אני כועס על כך שהמפכ"ל והרמטכ"ל סתרו את העדות שלי בנושא המסע הלילי וחסימות הצירים בכביש מספר 60. לא נאה שקצינים יסתרו עדותו של שר ולכן אמנע מהם מלהופיע".

 

גם ח"כ מתן וילנאי הצטרף למתקפה על עזרא ומופז ואמר: "נקלענו לסערה בגלל הבחירות הקרבות. אין לנו כל כוונה לבוא חשבון עם שוטרים או חיילים, אלא רק להגיע להבנה מלאה של דרך קבלת ההחלטות. נגיע לחקר האמת כי החלטת הכנסת חייבת להתממש ושני השרים חייבים להבין את כללי המשחק הדמוקרטיים ואת העליונות המוחלטת של בית המחוקקים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
אפליה מתקנת: אורלב
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
המשפחות רצו יחד: בשיא
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
יצאנו מגדרנו: פינס
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
המבקר מציג את הדו"ח
צילום: גיל יוחנן
מומלצים