שתף קטע נבחר

מחסור חמור ברופאים מרדימים בישראל

בזמן שמספר הניתוחים בישראל עלה בעשור האחרון ב-60%, מספר הרופאים המרדימים הולך וקטן. איגוד המרדימים מזהיר ממחסור חמור ש"יביא להתארכות משמעותית בתור לניתוח, לפגיעה קשה במערך המיילדות והטיפול הנמרץ ולהתמוטטות המערך הניתוחי בישראל". הפתרון המוצע: מענק כספי לסטודנטים שייבחרו להתמחות בהרדמה

באיגוד הרופאים המרדימים בישראל מזהירים כי בתוך עשור צפוי מחסור של כ-300 רופאים מרדימים. "קיים חשש שהדברים יגיעו לכדי למשבר לאומי שלו השלכות רבות על כל מקצועות הכירורגיה והניתוחים בישראל", מזהיר פרופסור עזריאל פרל, יו"ר איגוד המרדימים ומנהל מחלקת הרדמה ב"שיבא". לדבריו, "כבר כיום מביא החסר במרדימים ללחץ קשה ולעבודה בתנאי 'צוואר בקבוק' קיצוניים. מקצוע ההרדמה נמצא במצוקה ויש לפעול באופן מערכתי לשיפור המצב".

 

היום (ו') ייערך כנס של איגוד המרדימים ובו יוצגו ממצאים של מחקר שבדק עד כמה גדולה מצוקת כוח האדם במקצוע ההרדמה ויוחלט על דרכי פעולה למציאת פתרון.

 

השילוב של מקצוע שאינו פופולרי בקרב הסטודנטים לרפואה בארץ ונסמך ברובו על כוח אדם של רופאים עולים מברית המועצות לשעבר, לצד הדרישה לניתוחים רבים יותר ולמעורבות של מרדימים גם ביחידות לטיפול נמרץ, בשירותי הכאב וההרגעה ובשירותי החירום למיניהם, יגרמו לדברי עורכי המחקר ל"השלכות מרחיקות לכת על בריאות הציבור ועל הרפואה בישראל".

 

רק אחוז אחד פונה להתמחות בתחום ההרדמה

 

על פי המחקר עד שנת 2015 יידרשו עוד כ-300 מומחים בהרדמה אך בפועל פחות מאחוז אחד מכלל הסטודנטים לרפואה בישראל פונים להתמחות בתחום ההרדמה. המחקר שצפוי להתפרסם בירחון הרפואי של ההסתדרות הרפואית - IMAJ, נכתב על ידי פרופסור צ'רלס וייסמן, מנהל מחלקת הרדמה וטיפול נמרץ בבית החולים "הדסה עין-כרם" ובדק את מצב כוח האדם בכל 30 מחלקות ההרדמה בישראל.

 

בישראל כיום ישנם 711 רופאים מרדימים בבתי החולים. המחקר מצא שכשני שליש מהמרדימים הם בוגרי בתי ספר לרפואה בברית המועצות לשעבר, כרבע מהם בוגרי בתי ספר לרפואה בחו"ל ורק 12% בוגרי בתי הספר לרפואה בארץ. "לאור הירידה במספר העולים החדשים, ישנה ציפייה לחסר משמעותי במספר המרדימים שילך ויחמיר ב-10 השנים הקרובות", מציין עורך המחקר.

 

נתון מדאיג נוסף מצא כי הפופולריות של מקצוע ההרדמה בקרב הסטודנטים לרפואה בישראל נמצא במגמת ירידה: נמצא כי בקרב המרדימים הצעירים (מתחת לגיל 40) אחוז בוגרי בתי ספר לרפואה בישראל נמוך עוד יותר ועומד על 8.4% בלבד.

 

במקביל, הדרישה למרדימים רק הולכת וגוברת. מספר הניתוחים בישראל זינק ב-60% בתוך 10 שנים, בין השנים 1990 ל-2000. כאשר התחזית היא שבשנת 2015 יעלה מספר הניתוחים בעוד כ-50%.

 

בנוסף ישנה עליה גם במספר הניתוחים הקיסריים, שגם בהם מחויבת נוכחות של מרדים. מספר הניתוחים הקיסריים עלה באופן משמעותי מ-9.6% מהלידות בשנות ה-90 ל-17% כיום. וההערכה היא שבשנת 2015 יבוצעו חמישית מהלידות בניתוחים קיסריים.

 

התוצאה המיידית: תור ארוך יותר לניתוחים

 

"אם תימשך השחיקה במעמדו של הרופא המרדים אנו צפויים לחוסר של מאות רופאים מרדימים בעשר השנים הקרובות", מאיים פרופסור פרל, "כל בר דעת מבין כי מחסור ברופאים מרדימים יביא באופן כמעט מיידי להתארכות משמעותית בתור לניתוח, לפגיעה קשה במערך המיילדות והטיפול הנמרץ ולהתמוטטות המערך הניתוחי בישראל".

 

בעוד שבמקצועות רפואיים אחרים ניתן לעבוד בפרקטיקה פרטית ולהגדיל את ההכנסה, במקצוע ההרדמה אין אפשרות כזו. "אי אפשר להתעלם מהעובדה שהמניע הכספי דומיננטי לפחות אצל חלק מהסטודנטים", מסביר פרופסור פרל ומוסיף שגם במהלך הלימודים הסטודנטים לרפואה נחשפים מעט מאד למקצוע ההרדמה.

 

הפתרון: תמריץ כספי לסטודנטים

 

"יש צורך לתת תמריץ כספי לסטודנטים שבוחרים להתמחות בהרדמה. אני מקווה שאקבל את הסכמת ההסתדרות הרפואית ומשרד הבריאות למהלך כזה. בלי תמריץ לא ניתן יהיה לשנות את המצב. יש לכך תקדים, לפני כ-18 שנה כשהיה מחסור חמור במרדימים הוכרנו כ'מקצוע מיוחד' וקיבלנו תוספת כספית", אומר פרופסור פרל.

 

בכיר במשרד הבריאות אמר לאחר ששמע את הנתונים כי: "יש מצוקה בהרבה מאד מקצועות רפואיים ויש הרבה מקצועות שהיינו רוצים לראות בהם יותר מתמחים. נגיע למצוקה גדולה אם בתי הספר לרפואה לא יגדילו את מספר הסטודנטים. המצב כיום הוא שאין משרות פנויות למרדימים והמצב אפילו הפוך כי מעסיקים מעבר לתקן. אם מצבנו הכלכלי היה יותר טוב היינו שמחים שיהיו יותר תקנים".

פורסם לראשונה 17/03/2006 00:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר מאיר
רופאים מרדימים. המחסור יגרום לדחייה של ניתוחים
צילום: עופר מאיר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים