שתף קטע נבחר

11 יום לבחירות: 25 מנדטים עדיין צפים

ישראל ניצבת אולי בפני אחת ממערכות הבחירות הגורליות בתולדותיה, שאמורה לשרטט את גבולות המדינה, אבל רק 63 אחוזים בטוחים שיממשו את זכותם וייבחרו. כחמישית מבעלי זכות הבחירות הם קולות צפים, ששוויים מבחינה אלקטורלית שווה ל-25 מנדטים

כאשר 11 ימים בלבד נותרו עד להכרעה מתברר שאחד הסיפורים הגדולים של בחירות 2006 הוא שיעור המתלבטים הגדול מאוד. מסקר "ידיעות אחרונות" המתפרסם הבוקר (יום ו') מתברר שכחמישית מבעלי זכות הבחירות (21%) מגדירים את עצמם כקולות צפים. הקולות הצפים שווים לא פחות מ-25 מנדטים. נתון מעניין נוסף הוא שנשים מהוות את החלק הארי של המתלבטים (63%), והיתר - גברים.

 

 

 


סקר מכון דחף בהנהלת ד"ר מינה צמח

 

63 אחוזים מכלל המרואינים בסקר שערך מכון דחף בהנהלת ד"ר מינה צמח אמרו שהם בטוחים שישתתפו בהצבעה. זה שיעור נמוך במיוחד, שכן בבחירות 2003 עמד שיעור ההצבעה בישראל על 74.5 אחוזים, וזה היה השיעור הנמוך בתולדות ישראל. 13 אחוזים חושבים שיצביעו, אבל נסיון העבר מלמד שרק מי שבטוחים שיצביעו, אכן יממשו את זכותם הדמוקרטית. ומי שרק "חושב שיצביע", סביר להניח שיישאר בבית או שיילך לבלות בקניון.

 

אם שיעור ההצבעה אכן יהיה נמוך כל כך, תהיה חשיבות רבה במיוחד למטות יום הבחירות במפלגות. כל קול יהיה שווה יותר, ולמפלגות יהיה שווה להשקיע מאמצים מיוחדים בהבאת בוחרים לקלפיות. דווקא המפלגות הקטנות עשויות להרוויח.

 

וכיצד מאפיינים את הקולות הצפים לפי מאפיינים סוציו-דמוגפיים? 75% מהם ותיקים, 13% ערבים ו-12% מהם עולים. מבין היהודים, 43 אחוזים מהקולות הצפים שייכים לאשכנזים, 38 אחוזים ממוצא מזרחי ו-19 אחוזים לילידי הארץ מדור שני.

 

גם מקרב המצביעים הבטוחים, רק 21 אחוזים אומרים שטרם החליטו למי יצביעו. לחלק מהקולות הצפים יש נטייה למפלגה מסויימת, ולכן כאשר מנקים את ההשפעה שלהם, נותרים בידי הסוקרים 11 אחוזים שהם קולות צפים "אמיתיים". את אותם מצביעים ניסו לפלח באמצעות שאלות ממוקדות יותר כמו: בין אלו מפלגות אתם מתלבטים? לאיזו מפלגה אתם מרגישים קרובים יותר? מי מתאים לדעתכם להיות ראש ממשלה? וגם בודקים למי הצביעו הנשאלים בבחירות הקודמות.

 

כך מצליחים לפצח עוד 8.2% מהצפים, ואז נותרים עוד שלושה אחוזים, שאותם מחלקים בין המפלגות השונות, לפי גודלן היחסי. לפני פיצוח הקולות הצפים, מקבלת קדימה 32 מנדטים, העבודה 15, הליכוד 11, ש"ס 10, ישראל ביתנו, יהדות התורה והמפד"ל-האיחוד הלאומי 6 מנדטים לכל אחת.

 

עוד נתונים מעניינים בסקר "ידיעות אחרונות" - מפלגת הגמלאים היא הקרובה ביותר לכנסת עם 1.4% מקולות הנשאלים בסקר (אחוז החסימה עומד על 2%), אחריה - עלה ירוק עם 1.2%. אהוד אולמרט נתפס כמתאים ביותר לתפקיד ראש הממשלה (35%), נתניהו שני (29%) ועמיר פרץ שלישי (16%). יותר ממחצית הבוחרים (52%) תומכים בתוכנית ההתנתקות השנייה של אולמרט.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אולמרט עדיין מוביל
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
העבודה במקום השני
צילום: איי פי
צילום: ירון ברנר
נתניהו שלישי
צילום: ירון ברנר
מומלצים