שתף קטע נבחר

שפעת העופות: "בלי פאניקה, תאכלו ביצים ועופות"

חרף בהלת שפעת העופות, מרגיעים היום משרד הבריאות ומומחים למחלות זיהומיות, כי אין כל דיווח על מקרה הדבקה לאחר אכילת ביצים או עופות, מוצרי המזון בטוחים, ומלאי התרופות מספיק לכל התרחשות אפשרית

תושבי ישראל אינם נמצאים בסכנת מגיפה: כך אומר היום (ו') ל-ynet ד"ר בועז לב, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות ומומחה למחלות זיהומיות. במשרד הבריאות מסבירים היום כי ננקטים כל אמצעי הזהירות, מוצרי המזון ברשתות השיווק בטוחים לשימוש וכי במקרה הצורך ישראל מצויידת בתרופות המתאימות.

 

הבהלה החלה בימים האחרונים, לאחר שהתגלתה תמותה של מאות תרנגולי הודו לפיטום בקיבוצים חולית ועין השלושה. תוצאות דגימה ראשונית מהעופות
המתים, גילו כי הם נושאים את נגיף השפעת מסוג H ולא מסוג N. נגיף שפעת העופות המסוכן הוא H5N1.

 

במשקים בדרום הארץ החלו להמית את העופות, תהליך האורך עד 48 שעות בשל הצורך לכרות בורות המתאימים לכמות העופות המושמדים. את העופות ממתים באמצעות רעל שניתן במים. בקיבוץ כיסופים מושמדים 200 אלף עופות, בנירים - 40 אלף ובעין השלושה - 36 אלף.

 

בתוך כך אושפזו היום בבית החולים סורוקה בבאר שבע שלושה עובדי משקים, שהתלוננו על כאבי ראש, הקאות ודימומים מהאף. העובדים נבדקים, אולם תוצאות הבדיקות הסופיות יתקבלו ככל הנראה רק במהלך השבוע הבא.

 

- ד"ר בועז לב, מה מותר לנו לאכול?

 

לב: "אין שום בעיה לאכול ביצה מבושלת, ביצת עין, ביצת חביתה, ביצה מקושקשת או ביצה קשה. למעשה כל תהליך של בישול הביצה טוב למאכל, כולל שימוש בביצים לאפייה. מעבר לכך צריך לזכור שכל רשתות השיווק מוכרות מזון מאושר. ברגע שמאתרים נקודה עם תחלואה, משרד החקלאות סוגר את מוצריה לשיווק.

 

- האם מותר לאכול עופות?

 

"לא ידוע על אף מקרה בעולם של מישהו שנדבק בשפעת העופות בגלל שהוא אכל ביצה או עוף. מפליגים כאן בבדיונות ובהיסטריה. אין כל בעיה במוצרי הבשר והביצים שנמכרים ברשתות השיווק. למהדרין שבמהדרין, שממש בחרדות, אפשר להסתפק בחימום כיוון שהנגיף נהרס בחום של מספר דקות".

 

- מה עם חלבון ביצה להקצפה?

 

"כאמור, אין שום מקרה בעולם שבו דווח על הדבקה בשפעת העופות כתוצאה מאכילת מזון נגוע. מי שממש מפחד, שידאג לחימום המזון".

 

גם ד"ר סילביו פיטליק, מומחה למחלות זיהומיות ומנהל המחלקה הפנימית בבית החולים בילינסון, אינו מודאג. "החשש הוא לשפעת לעופות, ולא שפעת העופות" הוא אומר, "מי שצריך להיות מודאג הם העופות. מדובר כאן במגיפה בבעלי חיים, כשהפגיעה בבני אדם היא נדירה מאוד".

 

- האם אין כל חשש מהדבקה במזון?

 

פיטליק: "לא ידוע על אף מקרה אחד של הדבקה לאחר אכילת עוף או ביצים. יש מקרים בתאילנד, ויטאנם ותורכיה, שם אנשים שחטו או קנו עופות בשווקים רטובים, או שחטו עופות בלולים ביתיים, ואולי חלק מהם אכל במקביל את העוף, אבל ההדבקה התרחשה לאחר מגע עם העוף בלול, או בזמן השחיטה. לא תואר שום מקרה שבו אדם הולך לשווקים, רוכש עוף ונדבק ממנו".

 

- איך מתרחשת ההדבקה הלכה למעשה?

 

פיטליק: "הנגיף פוגע בעיקר במערכת העיכול ובטחול, ומופרש בלשלשת של העוף. אדם שעובד בלול או במשחטה בא במגע עם ההפרשות. הנגיף נכנס לגוף דרך מערכת הנשימה ומשם לדם. זה לא נגיף שעובר בשרשרת המזון, ולכן אין חשש מהדבקה במזון".

 

- מהיכן נובע החשש הכבד?

 

ד"ר לב: "החשש הזה לא יצא לפועל בישראל, ואת זה אני אומר ב- 99.9 אחוז. הנגיף במקרים מאוד נדירים עלול להפוך לזן מוטנטי, שעבר שינוי גנטי והוא
קטלני. אבל צריך לזכור שהאדם איננו מאחסן טוב של הנגיף, והוא אינו עובר בקלות לבני אדם, ודאי לא אצלנו כשיש בקרה הדוקה".

 

- האם מדינת ישראל ערוכה למקרה של מגיפה?

 

ד"ר לב: "אנחנו בהחלט ערוכים. יש לנו כמות מכובדת של תרופות. חיסון למחלה הזו עדיין לא קיים, אבל הצטיידנו במלאי של תמיפלו. בחודש מאי נגיע לכיסוי של 16 אחוז מהמלאי שביעד, כשהיעד הסופי שלנו הוא מלאי תמיפלו למקרה הדבקה של 25 אחוז מהאוכלוסיה. אבל כמובן, אנחנו מדברים על מחלה שאיננה כאן".

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שפעת העופות. "אין מקום לפאניקה"
שפעת העופות. "אין מקום לפאניקה"
צילום: גיל יוחנן
"הנגיף לא יעבור לבני אדם דרך המזון". ד"ר בועז לב, המשנה למנכ"ל מש' הבריאות
"הנגיף לא יעבור לבני אדם דרך המזון". ד"ר בועז לב, המשנה למנכ"ל מש' הבריאות
צילום: אלכס קולומוסקי
מומלצים