שתף קטע נבחר

משחטה בקריית מלאכי נחשדה כמוקד ההדבקה

במשרד החקלאות הורו על חיטויה של משחטה בקריית מלאכי ששימשה כמה לולים בשלושה מארבעת מוקדי שפעת העופות. במקביל הודיעו על סיום הליך ההשמדה של כ-70 אלף עופות בקיבוצים עין השלושה וחולית. ביישובים עצמם דווקא צופים עוד "לפחות יומיים שלושה של עבודה", ומסבירים כי רק חלק קטן מהעופות הושמד. במשרד החקלאות דיווחו עוד כי בסוף השבוע נתקבל אישור כמעט ודאי לקיומה של שפעת העופות בישראל

עדיין לא ברור מה מקור ההדבקה של ארבעת מוקדי שפעת העופות, או אופן ההעברה של הנגיף בין הלולים, אך במשרד החקלאות העלו אמש (שבת) חשד שהנגיף עבר דרך משחטה בקריית מלאכי, המשותפת לכמה לולים בשלושה ממוקדי ההדבקה. במשרד הורו על חיטוי יסודי של המשחטה - פעמיים. בנוסף חוטאו כלי הרכב בהם הובלו העופות. "אם המשחטה היא המקור להפצת המחלה, סגרנו את המעגל", אמר ד"ר שמעון פוקומונסקי, הווטרינר הראשי למחלות עופות במשרד החקלאות במסיבת עיתונאים שכינס המשרד בבית דגן.

 

במשרד החקלאות מעריכים שהשמדתם של בין 400 אלף ל-500 אלף עופות בארבעת היישובים שבהם התגלתה המחלה וביישובים הסמוכים להם תסתיים עד היום בערב. במשרד החקלאות הודיעו אמש כי הסתיימה השמדתם של כ-70 אלף בעלי כנף בקיבוצים עין השלושה וחולית. אלא שביישובים עצמם מדברים על מספרים קטנים בהרבה של עופות שהושמדו בפועל, וצופים עוד עבודה רבה. ראש המועצה האזורית אשכול, אורי נעמתי, אמר ל-ynet: "חבל שמוציאים הודעות בלי להתייעץ. הם טועים בגדול. בעין השלושה מדובר על 4,000 עופות שהושמדו, ובחולית לא יותר מזה". אנשי השטח של משרד החקלאות מדברים על פעילות שתימשך עוד יומיים-שלושה לפחות. "צריך לשנות פאזה ולהפוך את זה למשימה לאומית", אומר נעמתי.

 

במסיבת העיתונאים מסר הד"ר פוקומונסקי, הווטרינר הראשי למחלות עופות במשרד החקלאות, כי בשלושה יישובים נתקבל אימות כמעט ודאי למה שעד כה היה בגדר חשד בלבד - הנגיף שנמצא בישראל הוא אכן שפעת העופות.

 

 צילום וידאו: רויטרס

 

היום צפויה כאמור להסתיים ההשמדה בקיבוץ נחשון ובמושב שדה משה. במקביל תחל גם ההשמדה ביישובים ברדיוס של שלושה קילומטרים מהיישובים שבהם התגלתה שפעת העופות. במשרד החקלאות אמרו כי מוקדם להעריך מה הנזק הכלכלי שייגרם למשק העופות ולמגדלים. עם זאת העריכו שהנזקים יהיו מינימאליים. מגדלי העופות יקבלו פיצוי על כל עוף שהושמד - 100 שקלים להודו ו-12 שקלים לעוף המיועד לפיטום - אך עדיין לא ברור אם יקבלו גם פיצוי על אובדן הכנסה.

 

ד"ר פוקומונסקי אישר כאמור כי בבדיקות המעבדה שנערכו ניתן אימות סופי לכך שמדובר בשפעת העופות. עם זאת הבהיר כי לא ברור עדיין באיזה זן של השפעת מדובר. הזן האלים ביותר הוא H5N1. בחולית, עין השלושה ושדה משה אושר רכיב ה-H, אך אין עדיין אימות למרכיב ה-N ההופך את השפעת לאלימה. "בשעות הקרובות יתקבלו תוצאות של בדיקות מעבדה לגבי מרכיב ה-N", הסביר במסיבת עיתונאים שנערכה במרכז השירותים הווטרינריים בבית דגן.

 


הבורות שנכרו עבור העופות (צילום: אמיר כהן)

 

ד"ר אלכס לבנטל, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות הבהיר: "כל עובדי הלול וגם אנשים שעסקו בהשמדת העופות מקבלים את תרופת התמיפלו כטיפול מונע. צריך להיות מגע מאוד הדוק בטיפול בעופות כדי שתהיה הדבקה ומאוד קשה לאנשים להידבק".

 

בנחשון ובשדה משה הושלמו ההכנות להמתת העופות, והיא צפוייה להתקיים היום. לאחר שיתקבלו תוצאות מעבדה סופיות, יומתו כל העופות בישובים הנמצאים ברדיוס שלושה ק"מ מהלולים הנגועים, לרבות עופות בפינת חי", עידכן ד"ר משה חיימוביץ', מנהל השירותים הווטרינריים.

 

בקיבוצים עין השלושה וחולית החלו אתמול בבוקר בהמתה מאסיבית של עשרות אלפי עופות באמצעות החדרת רעל למי השתייה. צוותי משרד החקלאות הגיעו ליישובים, כרו בורות ענק שבהם ייטמנו העופות, והחלו בהרעלה. בשני היישובים מומתים כאמור בסך הכל כ-70 אלף בעלי כנף. 20 אלף מתוכם בעין השלושה והיתר בחולית.

 

מנהל מרחב דרום של יחידת הפיצו"ח (פיקוח צומח וחי) במשרד החקלאות, נפתלי דדון, הסביר כיצד מתבצעות פעולות ההשמדה: "אנו חופרים בורות בעומק של שישה מטרים. הבור נאטם ביריעת ניילון עבה אטומה ורציפה, כדי למנוע חלחול של רעלים לקרקע ושם יטמינו את הפגרים. לאחר הטמנה של שכבה ראשונה, ישפך עליהם סיד, עליה עוד שכבת פגרים, עליה שוב שכבת סיד ועליה קרקע".


ההשמדה בעין השלושה (צילום: אמיר כהן)

 

בשטח פעלו צוותי ניקיון של לולים המתמחים בעבודה הזו. הם הסתייעו בטרקטורונים, הוציאו את הפגרים והטמינו אותם בקרקע. חלק מהעופות מתו כתוצאה מהתפשטות המחלה וחלק הורעלו במים שנמהלו ברעל. 

 

משרד החקלאות הטיל הגבלות חמורות על האזורים החשודים כנגועים בשפעת העופות: בקיבוצים עין השלושה, נירים, כיסופים וחולית הסמוכים לעזה וגם במושב שדה משה, הסמוך לקריית גת. בכניסה לקיבוצים נתלו שלטים ועליהם הכיתוב "סכנה - מחלה מדבקת לעופות. האזור בהסגר, הכניסה אסורה". אנשי יחידת הפיצו"ח מונעים מעבר של בעלי כנף, כלי רכב ואנשים שהיו בלולים הנגועים. כדי למנוע מעבר לא מבוקר הקימו הפקחים תלוליות עפר בדרכים צדדיות.


פורסם לראשונה 18/03/2006 19:19

 

בהכנת הידיעה השתתפה ענת ברשקובסקי
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
ד"ר חיימוביץ' (מימין) וד"ר פוקומונסקי
צילום: ירון ברנר
צילום: אמיר כהן
השלט מבהיר: סכנה
צילום: אמיר כהן
צילום: אמיר כהן
השופל בעבודה נמרצת
צילום: אמיר כהן
מומלצים