שתף קטע נבחר

8 ימים לבחירות, בקדימה מחלקים תיקים

נישאים על גלי הסקרים, בקדימה כבר מגבשים את רשימת המינויים של היום שאחרי. מסתמן: לבני תכהן כמ"מ ראש הממשלה ושרת החוץ, מופז - לביטחון, הירשזון - לאוצר ורייכמן - לחינוך. אנשי אולמרט: גם הליכוד החזיק בכל התיקים הבכירים כשזכה ב-40 מנדטים. השאלות הפתוחות: מי יהיה יו"ר הכנסת? מי יקבל את התיקים הזוטרים? ומה יקרה אם העבודה תפתיע בבחירות ותדרוש תיקים בכירים. מועמדי קדימה במתח: מי יחזיר את התיק?

הקלפיות טרם נפתחו, אך בקדימה כבר מתגבשת רשימת המינויים אם אכן יזכה אולמרט להרכיב את הממשלה הבאה. רשימת השרים הבכירים המסתמנת:

ציפי לבני - שרת החוץ

שאול מופז - שר הביטחון

אבי דיכטר - ביטחון פנים

שמעון פרס - הנגב והגליל ופיתוח אזורי

אברהם הירשזון - אוצר

רוני בראון - תשתיות

מאיר שטרית - תחבורה

אוריאל רייכמן - חינוך.

עוד מסתמן כי השרה לבני תמונה לתפקיד סגנית ראש הממשלה וממלאת מקומו. חיים רמון צפוי גם הוא להתמנות לשר בממשלה עתידית.

  

 

אנשי אולמרט טוענים הבוקר (יום ב') שבממשלות אריאל שרון מאז הבחירות האחרונות, ב-2003, החזיק הליכוד בכל התפקידים המרכזיים בקואליציה ובהם חוץ, אוצר, חינוך וביטחון. זאת כאשר לליכוד היו 40 מנדטים. מצבה של קדימה צפוי להיות, על פי הסקרים, דומה. לקדימה יהיו 13 שרים, על פי מפתח של שלושה מנדטים לשר אחד. אם המפתח יהיה ארבעה מנדטים, לקדימה יהיו צפויים עשרה שרים, לא כולל את אולמרט, ולעבודה חמישה שרים.

 

שאר משרדי הממשלה, ובהם תיקי הבריאות, המדע והטכנולוגיה, התקשורת, החקלאות, הבינוי והשיכון, הקליטה, הדתות ותפקידי השרים במשרד ראש הממשלה, בהם החזיקו בקדנציה הקודמת צחי הנגבי וחיים רמון, פתוחים למשא ומתן קואליציוני. כן פתוחים למשא ומתן תפקידים ממלכתיים נוספים, בין היתר בשגרירויות ישראל בעולם, כמו בארה"ב, בריטניה ובצרפת.

 

בקדימה מתעקשים, בינתיים, על החזקת התיקים המרכזיים בממשלה, תיקי החוץ, הביטחון, האוצר והחינוך. אולם גם שם ברור, שאם העבודה כשותפה הקואליציונית הבכירה תזכה במעל 20 מנדטים, יתחולל מאבק על אחד מתיקים אלה. בכירים בעבודה ובקדימה, המנהלים מגעים שקטים, לא הגיעו להסכמות. תביעת אנשי העבודה לאוצר, לחינוך, לתמ"ת המורחב או לסגנות ראש הממשלה, לא נענתה בחיוב. בעבודה מכחישים את דבר המגעים.

 

מי יחזיר את התיק?

 

יצויין שמועמד קדימה לרשות הממשלה, אהוד אולמרט, טרם הכריע וקבע את הרשימה הסופית. אמנם רשימת התיקים שלמעלה היא זאת המתגבשת אצל אולמרט ומקורביו, אולם רשימה זאת הינה הרצוי ולאו דווקא המצוי, כאשר יופעל מכבש הלחצים בעת הרכבת קואליציה רחבה. הקואליציה המסתמנת, עם העבודה, מרצ והחרדים תחייב חלק ממועמדי קדימה למחול על כבודם ולוותר על התפקיד הנכסף.

 

גם הכנסת צפויה להיות זירה לעימותים על רקע חלוקת התפקידים, אם תזכה קדימה בבחירות: זאב בוים או דליה איציק - הינם מועמדים אפשריים לתפקיד יו"ר הכנסת. עם זאת, בוים, שר השיכון והבינוי והחקלאות היום, נותר מועמד אפשרי לשר ביצועי. עוד שלושה מועמדים בכירים בקדימה לתפקידי שרים או לתפקידים חשובים מחוצה לה: השרים יעקב אדרי וגדעון עזרא וסגנית השרה מרינה סולודקין. תפקידים נחשקים אחרים בכנסת עבור המפלגה שתזכה בשלטון, הם ראשות ועדות החוץ והביטחון וראשות ועדת הכנסת.

 

זירת המינויים השלישית, חשובה לא פחות, היא איוש התפקידים הבכירים בלשכת ראש הממשלה. בזירה זאת צפויים להמשיך תחילה לכהן שלושה מבכירי לשכתו של אריאל שרון: ישראל מימון כמזכיר הממשלה, אילן כהן כמנכ"ל לשכת ראש הממשלה ואסי שריב, כיועץ התקשורת. מינויי מקורבי אולמרט לתפקידים בכירים אלה צפויים להעשות בחלקם מייד לאחר הבחירות, או בתוך חודשים ספורים לכל היותר.

 

בין המועמדים למינויים מאנשיו של אולמרט: רענן דינור כמנכ"ל, שולה זקן כמזכירת ראש הממשלה. טרם נקבע מועמד לתפקיד יועץ התקשורת. זאת למרות ששמו של חגי אליאס, יועץ התקשורת של אולמרט היום, הועלה כמועמד אפשרי. 

 

בסוגית מינוי מזכיר הממשלה קיימת מחלוקת עזה בין אנשי אולמרט לאנשי שרון. ההכרעה, לאחר הבחירות, תובא לפתחו של ממלא מקום ראש הממשלה אולמרט. לא מכבר סוכם עם ישראל מימון שימשיך לכהן בתפקיד מזכיר הממשלה תחת אולמרט. לא דובר שם על הגבלת זמן, לפחות מבחינתו של מזכיר הממשלה המכהן והמוערך מימון. לאחר סיכום זה היה נדמה שאיוש התפקיד הרגיש מצא את פתרונו.

 

אלא שבינתיים, עלה גם שמו של עובד יחזקאל כמועמד האפשרי לתפקיד. כך, על פניו, נוצרה מתיחות סביב איוש התפקיד החשוב הזה, בין מי שאהוד אולמרט סומך מאוד על יכולותיו שיוכל להעביר את ירושת שרון בצורה הכי ראויה, ישראל מימון, לבין מקורבו הבכיר, עובד יחזקאל.  בשלב זה, כאמור, סוגיית מינוי מזכיר הממשלה נותרה בעין הסערה בין אלה לאלה ואולמרט יאלץ להיכנס לעובי הקורה בעניין לאחר הבחירות.

 

כמו כן, צפוי אחרי הבחירות גם מינויו של יורם טורבוביץ לתפקיד ראש מינהל הסגל בלשכת ראש הממשלה. טורבוביץ, הזוכה להערכה רבה ביותר בעיני אולמרט, יכהן בתפקיד שהוא חיקוי לתפקיד הקיים בבית הלבן האמריקני. זאת כדי להיות דמות מפתח הממונה על הלשכה, "יד ימינו של אולמרט", אשר תגשר בין אנשי שרון מחד לאנשי אולמרט מאידך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אולמרט. מה עם הכופתאות?
צילום: רויטרס
צילום: ז'אק גואז, איי אף פי
לבני. המ"מית הבאה?
צילום: ז'אק גואז, איי אף פי
צילום: גיל יוחנן
מופז. עוד קדנציה?
צילום: גיל יוחנן
צילום: עופר עמרם
פרס. חוזר לפיתוח האזורי?
צילום: עופר עמרם
הירשזון. שר האוצר?
צילום: אלכס קולומויסקי
בראון. תשתיות?
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים