שתף קטע נבחר

עד שש אחה"צ הצביעו רק 47% מבעלי זכות בחירה

עוד ארבע שעות בלבד הקלפיות נסגרות - ושיעורי ההצבעה לא מתרוממים: 47% בלבד הצביעו עד השעה שש. בקדימה שלחו אלפי הודעות טקסט הקוראות לציבור להגיע לקלפיות. רפי סמית, מנהל מכון סמית ועורך סקר הבחירות ל-ynet: "אחוזי ההצבעה עולים באופן מסורתי בין השעות 17:00 עד 20:00"

עד לשעה שש אחר הצהריים (יום ג') הצביעו 47 אחוזים בלבד מבעלי זכות הבחירה - כך נמסר מוועדת הבחירות המרכזית. מדובר בשיעור הצבעה נמוך במיוחד. בבחירות 2003 הצביעו עד השעה הזו 52.8 אחוזים - כך שהפער בין שיעורי ההצבעה השנה ובשנים קודמות הולך וגדל.

 

בקדימה, שם הביעו חשש לפני הבחירות כי שיעורי הצבעה נמוכים יפעלו לרעת המפלגה, שלחו אלפי הודעות טקסט הקוראות לציבור להגיע לקלפיות כדי להצביע. 

 

רפי סמית, מנהל מכון סמית ועורך סקר הבחירות ל-ynet, אמר כי "אחוזי ההצבעה הנמוכים אופיינים לשעות האלה. הבחירות בארץ באופן מסורתי מתגברות בין השעות 17:00 עד 20:00, אלה השעות ה'חמות' יותר. בעבר היו אחוזי הצבעה גבוהים גם מוקדם בבוקר, בעיקר אנשים מבוגרים, אבל בשנים האחרונות עיקר ההצבעה מתחילה אחה"צ".

 

יום הבוחר של נתניהו, פרץ ואולמרט (צילומי וידאו: סטודיו אדי בוי, דלית שחם. סטילס: איי פי)

 

יום הבוחר - סיקור מיוחד ב-ynet:

לדברי סמית, "הפער של השנה לעומת שנה שעברה הוא לא כזה גדול. תמיד צריך לזכור שסך כל מספר האנשים נמוך ממה שקיים ברשומות הרשמיות. יש הרבה מאוד אנשים שלא חיים בארץ, מטיילים, באופן קבוע או זמני, אנשים שמתו, בחו"ל - כל אלה רשומים כאזרחים בעלי זכות הצבעה אבל הם לא יצביעו, ולכן צריך להוריד את מספר האנשים הנספרים בכחצי מיליון אנשים, פשוט כי הם לא רלוונטים".

 

"בבחירות שהיו ב-2003 הצביעו בפועל 73-75 אחוז", המשיך סמית, "אני חושב שרק בסביבות 20:00 נוכל לדעת אם זה יהיה באמת נמוך או שכן נגיע ל-80 אחוז 'נקי'".

 

מי מרוויח, מי מפסיד?

 

אז מי ירוויח משיעורי הצבעה נמוכים? סמית מסביר: "למפלגות שונות אחוזי הצבעה נמוכים יכולים לעזור. למשל, אם אחוז ההצבעה במגזר הערבי יהיה נמוך, זה יותר נוח למפלגות היהודיות בכלל ולמפלגות היהודיות הקטנות בפרט. זה יכול לגרום לכך שאחת המפלגות הערביות לא תעבור".

 

"בנוסף, מפלגת שיש להן ארגון טוב יותר, כמו למשל: ש"ס, אגודת ישראל, ישראל ביתנו, מפלגת העבודה ומפלגת הליכוד - זה מאוד עוזר להן. לקדימה אין תשתית ארגונית כמו לאחרות, ואין לה נסיון. התשתית הארגונית מאוד משמעותית במיוחד כשאחוזי ההצבעה נמוכים, זה יכול להגיע לעוד חצי מנדט במפלגות הקטנות ועד 2 מנדטים במפלגות הגדולות".

 

"יש קהלים שבאים להצביע יותר באופן מסורתי כמו הדתיים והחרדים, לחלק מהמפלגות הקטנות יש גרעין קשה של תומכים ומצביעים. אחוז הצבעה נמוך ישפיע על גודל המנדטים והכניסה לכנסת והיכולת להכנס לכנסת. אני מאמין שאחוזי ההצבעה עוד יעלו לקראת הערב".

 

עניין נוסף שעליו מצביע סמית - "אוכלוסיות מסוימות יצביעו למפלגות מסוימות. כך למשל אם מפלגה תלויה באוכלוסיה מסוימת, ואחוזי ההצבעה באוכלוסייה הספציפית הזו הם גבוהים במיוחד - זה מאוד ישפיע על המפלגה".

 

"לא מצביעים כי הבחירות נראות כמו משחק גמור"

 

פרופ' אברהם דיסקין, האחראי על המדגם בוועדת הבחירות המרכזית וידוע גם כאחד המומחים הבולטים בישראל בנושא הבחירות, אמר ל-ynet: "אנו

רואים ששיעור ההצבעה לשעה זו הוא הנמוך ביותר מזה שהתחילו לבדוק בישראל את שיעורי ההצבעה לפי שעות, בשנת 73'".

 

פרופסור דיסקין מעריך כי שיעור ההצבעה בבחירות הנוכחיות יהיה אף נמוך יותר מהבחירות בשנת 2001, אשר נערכו רק על ראשות הממשלה. "בכל זאת", מעודד פרופסור דיסקין "בהשוואה למדינות אחרות - שיעור ההצבעה בישראל אינו נמוך במיוחד. בארה"ב, למשל, שיעור ההצבעה עומד על 50 אחוז ובבריטניה כבר קרה שהיה נמוך מ-60 אחוז".

 

דיסקין הצביע על סיבה שעשויה להיות מרכזית לשיעור ההשתתפות הנמוך: "במחקרים במדינות אחרות אנו יודעים שיש נפילה בשיעור ההשתתפות כשהבחירות נראות מוכרעות. ואם באוזרים מסוימים העסק נראה סגור אז הבוחרים פשוט לא באים להצביע באותם אזורים. לכן אפשר להסיק על שיעורי הצבעה היום בבחירות, יש לשער שהבחירות נראות כמשחק גמור, זה לא במיוחד מריץ אנשים לקלפי".

 

עוד הוסיף פרופסור דיסקיו כי "הסיבה העיקרית בישראל, שידועה לכולם - יש בארץ אכזבה וניכור גדול מפוליטיקה, מפלגות ופוליטיקאים, בגלל ההתנהלות שלהם בשנים האחרונות".

 

עד 14:00 הצביעו 31 אחוז 

 

עד לשעה שתיים בצהריים הצביעו 30.9 אחוזים מבעלי זכות הבחירה, שיעור הצבעה נמוך במיוחד, הנמוך ביותר ב-33 השנים האחרונות ואולי מאז

קום המדינה. בבחירות 2003 הצביעו עד שתיים בצהריים 35.3 אחוזים.

 

בשירות בתי הסוהר הסתיימה ההצבעה אחר הצהריים, לאחר שכ-77 אחוזים מבעלי זכות ההצבעה החליטו לממש את זכותם ולהצביע לכנסת ה-17.

  

מדובר באחוזי הצבעה נמוכים בהשוואה לבחירות שהתקיימו בשנת 2003, אז הצביעו כ-90 אחוזים מהאסירים.

  

יום הבחירות עבר בשקט יחסי. מפכ"ל המשטרה, רב ניצב משה קראדי, אמר כי עד שעות אחר הצהריים טיפלה המשטרה בכ-130 אירועים הקשורים למערכת הבחירות. במהלך סיור בקלפיות בירושלים אמר קראדי כי הכוננות הגבוהה ברחבי הארץ תמשך מחשש לביצוע פיגוע.

 

המפכ"ל סייר היום ברחבי הארץ על מנת לעמוד מקרוב על פעילות המשטרה. לאחר סיור בקלפיות במחוז אמר קראדי על 130 האירועים שנרשמו עד עתה: "מדובר בכמות קטנה יחסית. שני אירועים מתוכם הם ניסיונות להצביע בשם בדוי. סך הכל האירועים עוברים בשקט ובסדר". המפכ"ל אמר עוד כי המשטרה תמשיך להיות בכוננות גבוהה מחשש לביצוע פיגוע.

   

ויש גם מי שממציא דרכים לא שגרתיות לתעמולה ביום הבחירות: מטען דמה התגלה בתחנת אוטובוס בצומת המלונות בשדרות הרצל בירושלים. חבלן משטרה הוזעק למקום על מנת לבדוק תיק חשוד, שממנו בצבצו חוטי חשמל. בתיק נמצא פתק ובו רשום "רק ברוך מרזל".

 

בהכנת הידיעה השתתפו נטע סלע, טלי צין, אפרת וייס ורוני סופר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מצביעים במגאר
צילום: איי פי
חגיגה לדמוקרטיה
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
מצביעים בירושלים
צילום: רויטרס
מומלצים