שתף קטע נבחר

נא להכיר: הח"כים החדשים

פרופסורים להיסטוריה, דוקטורים לכימיה, סופרים, כלכלנים ואנשי שב"כ בדימוס. ynet עורך לכם היכרות עם חברי הכנסת שיישבו לראשונה על הכיסאות המרופדים של המליאה. ואם יהיו בעיות, אפשר להזמין את ח"כית עמירה דותן, מיישבת סכסוכים בדרכים אלטרנטיביות

כמו תלמידים ביומם הראשון בבית הספר, יתייצבו בקרוב כמעט ארבעים חברי כנסת חדשים במשכן, לקדנציה אישית ראשונה. כמעט שליש ממושבי הכנסת ה-17 יאוכלסו על ידי אישים אשר חלקם מוכרים לציבור מתפקידים ציבוריים קודמים, חלקם אלמוניים לחלוטין אבל כולם - ללא יוצא מן הכלל - עם תקווה להמשיך לעוד שנים רבות במליאה ולהיכנס לתודעה.

 

נכון, את רונית תירוש ושלי יחימוביץ' כולם מכירים, אבל נראה אתכם במבחן פתע על אלכס מילר, אריאל אטיאס או שרה שלו. כדי להקל עליכם ועל חברי הכנסת החדשים את מלאכת ההיכרות ההדדית, הנה מספר פרטים על הדיירים החדשים בשכונה.

 

קדימה

 


 

אבי דיכטר: בן 55, נולד באשקלון, נשוי ואב לשלושה ילדים. את שירותו הצבאי העביר כלוחם בסיירת מטכ"ל ולאחר שחרורו הצטרף לשב"כ. בשנת 1996, בעקבות רצח יצחק רבין, מונה לראש אגף האבטחה בארגון וכעבור שלוש שנים קודם לתפקיד סגן ראש השב"כ. בשנת 2000 קיבל דיכטר את תפקיד ראש השב"כ וכיהן בו לאורך אינתיפאדת אל אקצה. בחודש מאי 2005 נפרד מהשב"כ ובדצמבר האחרון הודיע כי הוא מצטרף למפלגת קדימה. הצהרת כוונות: "אבטיח מצב שבו האינטרס הממלכתי יהיה תמיד לפני האינטרס המפלגתי ומעליו".

 


 

אוריאל רייכמן: בן 67, נולד ברמת גן, דוקטור למשפטים, נשוי ואב לשתיים. בטרם נכנס לעולם האקדמיה הוא הספיק להתחיל ולסיים קריירה קצרה ככדורגלן בקבוצת מכבי המקומית. רייכמן היה בין מייסדי תנועת שינוי ולפני שנתיים כיהן כיו"ר נשיאות התנועה. הוא לקח חלק בניסוח הצעת החוקה למדינת ישראל והקים את המרכז הבינתחומי בהרצליה. לקראת סוף 2005 הודיע על פרישתו משינוי ולקראת הרכבת הממשלה הקרובה הוא מועמד קדימה לתפקיד שר החינוך. הצהרת כוונות: "גוייסתי לקדימה על-ידי ראש הממשלה, אריאל שרון, על מנת לשמש כשר החינוך מטעם קדימה. אני מתכוון לבצע תפקיד זה, שהוא בעל משמעות קיומית למדינת ישראל ולהוביל את החינוך בישראל קדימה".

 


 

זאב אלקין: בן 36, יליד חרקוב, עלה לארץ בשנת 1990, דוקטור להיסטוריה. פעל רבות למען הקהילה היהודית עוד בטרם עלה לישראל. כאשר היה בן 18 הקים את ארגון המורים לעברית והיסטוריה בעירו. באותה תקופה גדל מספרי לומדי העברית בעיר מ-30 ל-3,000 לקראת גל העלייה הגדול מברית המועצות. עם עלייתו ארצה נטל חלק מרכזי בהקמת מחלקת העליה בארגון 'גשר' ובשנים האחרונות שימש כיועץ לחינוך יהודי ברוסית של מנכ"ל המחלקה לחינוך בסוכנות היהודית. הצהרת כוונות: "יש לי שלוש מטרות: הראשונה - הידברות בין הציבור הכללי לציבור הציוני-דתי במסגרת ייצוב גבולות הקבע של  ישראל. השנייה - לתרום מניסיוני לשיפור יצוג האינטרס הישראלי ביחסים בין ישראל ורוסיה, בעיקר בהקשר לתוכנית הגרעין האיראני, והשלישית - לפתור את בעיות ההעולים החדשים, בעיקר בתחום החינוך והפנסיה". 

 


 

מנחם בן ששון: בן 56, פרופסור להיסטוריה העוסק בחקר יהדות המזרח, הוראה וכתיבת תוכניות לימודים בתחום. היה בין מקימי המרכזים להוראה ולמחקר במדעי היהודות ברוסיה ובשנים 1997-2001 כיהן כרקטור האוניברסיטה העברית בירושלים. כיום הוא מכהן כנשיא האיגוד העולמי למדעי היהדות, ראש הוועדה הפדגוגית של יד ושם וסגן הנשיא של קרן הזיכרון לתרבות יהודית. הצהרת כוונות: "אני ארצה לעסוק בארבעה נושאים מרכזיים: הרמת קרנה של ההשכלה הגבוהה, חיזוק החינוך בישראל, סיוע לכלכלתה ולמעמדה של ירושלים ונסיון לעסוק בדברים הקשורים בבתי הדין הרבניים וטעונים תיקון".

 


 

שלמה ברזניץ: בן 70, יליד צ'כוסלובקיה, דוקטור לפסיכולוגיה. כתב שורת ספרים בנושא התמודדות עם מצבי לחץ ופחד וייסד את המרכז לחקר לחץ פסיכולוגי באוניברסיטת חיפה. שימש במשך מספר שנים כרקטור ונשיא אוניברסיטת חיפה ובמסגרת תפקידיו הציבוריים כיהן כחבר במועצה הלאומית למחקר ופיתוח, המועצה להשכלה גבוהה ומועצת יד ושם. בשנים האחרונות עמד בראש חברה העוסקת בפיתוח יכולות שכליות של אנשים מבוגרים.

 


 

אביגדור יצחקי: בן 57. עם הקמת קדימה הוזמן על ידי ראש הממשלה, אריאל שרון, לעמוד בראש מטה הבחירות. פעל בעבר במסגרת השוק הפרטי והעסקי בתחום הפיננסי. במסגרת פעילותו הציבורית עמד בראש הרשות לעסקים קטנים ובינוניים בישראל. לאחר מכן, בשנים 2001-2004, כיהן כמנכ"ל משרד ראש הממשלה. לקראת כניסתו לכנסת הוא מסיים את תפקידו כיו"ר מכון התקנים הישראלי.

 


 

רונית תירוש: בת 53. אחת מחברות הכנסת החדשות המוכרות יותר לציבור, בשל כהונתה בחמש השנים האחרונות כמנכ"לית משרד החינוך. במהלך כהונה זו עלתה תירוש לכותרות לא-פעם בשל חילוקי דעות בינה לבין השרה לימור לבנת, אשר הגיעו לשיאם עם ההודעה על הצטרפותה למפלגת קדימה.

 


 

עתניאל שנלר: בן 56. תושב מעלה מכמש. זכה לביקורות מימין על התייצבותו לצד אהוד אולמרט שתמך בהתנתקות. אבל על השקפתו הפייסנית בנוגע לפינוי היישובים ניתן היה ללמוד כבר לפני ביצוע התוכנית, כאשר פירסם את הספר "גשר של נייר - שמאל וימין וההסכמה שביניהם". לפני שש שנים כיהן כיועץ במסגרת שיחות השלום בקמפ דייויד בראשותו של ראש הממשלה דאז, אהוד ברק. בעשור הקודם כיהן כיו"ר המינהל לבטיחות בדרכים ובין היתר הופקד על ריכוז נושא התחבורה בשיחות השלום עם ירדן. הצהרת כוונות: "אני רוצה לעסוק בנושא ייצוב גבולות הקבע של מדינת ישראל, על פי העיקרון שלפעמים צריך לדעת לוותר על חלקים בשביל לשמור על השלם. השלם שלי הוא קודם כל החברה בישראל על כל גווניה". 

 


 

עמירה דותן: בת 58. מומחית ומנחת קורסים לגישור בישראל ובחו"ל. כיהנה בעבר כסגנית נשיא אוניברסיטת בן גוריון בנגב וכקצינת ח"ן ראשית (האישה הראשונה בצה"ל שקיבלה דרגת תת-אלוף). בשנים האחרונות עוסקת דותן ביזמות וניהול מרכז גישור ליישוב סכסוכים בדרכים אלטרנטיביות. הצהרת כוונות: "האתגר שלי הוא להיות איכפתית ולייצג את האינטרסים של הקהל שבחר בי. אני רוצה להראות שלאזרחים יש מקום בכנסת הבאה".

 


 

יואל חסון: בן 33. בעל תואר ראשון מהמרכז הבינתחומי בהרצליה, בממשל בהתמחות במנהל ציבורי. בין השנים 2005-2001 הוא היה יועץ ראש הממשלה וממונה על אגף פניות הציבור במשרד ראש הממשלה. בעבר הוא כיהן בתפקיד יושב ראש מועצת תנועות הנוער בישראל, יושב ראש קרן ראש הממשלה וחבר מליאת הרשות למעמד האישה.

 

העבודה

 


 

אבישי ברוורמן: בן 59. כיהן כנשיא אוניברסיטת בן גוריון כ-15 שנה. זכה בתארי כבוד בזכות תרומתו בנושאי כלכלה ופיתוח ושימש ככלכלן בכיר וכמנהל מחלקה בבנק העולמי בוושינגטון. בתפקיד זה נטל חלק בהתוויית תוכניות מחקר, בתכנון פרוייקטים ובקביעת קווי המדיניות של הבנק העולמי בדרום אמריקה, באפריקה, באסיה, במזרח התיכון ובמזרח אירופה. הצהרת כוונות: "להיות חלק מהנהגת המדינה שתוביל את ישראל לדרך מדינית כלכלית וחברתית חדשה ולהשיב לפוליטיקה הישראלית את אמון הציבור".

 


 

עמי איילון: פיקד על חיל הים וכיהן כראש השב"כ לאחר רצח ראש הממשלה לשעבר, יצחק רבין. בעל תואר שני במינהל ציבורי. יזם את "המפקד הלאומי", יוזמה אזרחית עליה חתמו כ-400,000 ישראלים ופלסטינים לקביעת קווי המתאר של הסכם הקבע בין ישראל לרשות הפלסטינית. נושא בתואר "אביר איכות השלטון" לשנת 2000, בין היתר על הנהגת "הקוד האתי" בשב"כ וקידום חוק השב"כ. הצהרת כוונות: "לעשות, לשנות ולהוביל לפוליטיקה אחרת. לקחת אחריות ולהיות במקום בו מתקבלות ההחלטות החשובות - להיות ראוי לאמון שהציבור נתן בי".

 


 

שלי יחימוביץ': החלה את דרכה כעיתונאית בעיתון "על המשמר" ולאחר מכן עבדה ברשת ב' של "קול ישראל", בטלוויזיה החינוכית ובערוץ 2 ("פגוש את העיתונות"). במהלך שנותיה ברדיו נודעה בשפה ביקורתית, נאבקה נגד אלימות במשפחה ונגד קיפוח. היא והובילה קו דעתני מאוד בנושא השהות של צה"ל בלבנון. הקו הפמיניסטי של יחימוביץ' גרר אהדה בחלקים נרחבים בציבור אבל גם לא מעט ביקורת.

 


 

נדיה חילו: עובדת סוציאלית במקצועה, סגנית יו"ר נעמת לנושא דו קיום ויועצת ארצית למעמד האישה במרכז השלטון המקומי. היא ייסדה וניהלה את עמותת "מנארה" לקידום ופיתוח חברתי של נשים. הצהרת כוונות: "אני מקווה להמשיך בעשייה חברתית. אני  עוברת מעשייה של 30 שנה בשטח לכנסת. אפעל בתחומים חברתיים רבים כמו מעמד האישה ושיוויון ושילוב יתר של האוכלוסיה הערבית".

 


 

יורם מרציאנו: בן 46, סגן ראש עיריית לוד, מגדיר את עצמו כ"ליכודניק של מפלגת העבודה". ב-1996 כיהן כיועץ פוליטי לראש הממשלה דאז, שמעון פרס, היה פעיל במטה אהוד ברק, ניהל את לשכת ראש הממשלה במחוז מרכז בתקופה בה היה ברק ראש הממשלה והמשיך כיועץ פוליטי לשרת המסחר והתעשייה, דליה איציק. 

 

שכיב שנאן: נציג הדרוזים במפלגה. בעבר מילא מספר תפקידים במגזר הציבורי, בהם מזכיר המחוז הדרוזי במפלגת העבודה ויועץ בכיר במשרד הפנים.

 

ש"ס

 

אריאל אטיאס: בן 35. בן טיפוחיו של הרב עובדיה יוסף. עמד בראש גוף הכשרות של הרב - בד"ץ יוסף - ואף הצליח להפוך אותו לרווחי. אטיאס נחשב כ"מטאור" של המפלגה ולמרות כעס מצד מספר גורמים ב"שטח", הוא הוצב כמספר 5 ברשימה בזכות קרבתו לרב.

 

חיים אמסלם: בן 47. כיהן כרב במושב שרשרת שבדרום ובנתיבות, בתפקידו האחרון היה רב הקהילה הספרדית בז'נבה. כיהן גם כמשנה למנכ"ל חברת "המשקם". נשוי ואב לשמונה ילדים. מתגורר בירושלים. הצהרת כוונות: "אני מתכוון ללמוד את מהות העבודה הפרלמנטרית ולהתמקד במספר תחומים. אני מכיר את המצב הקשה של עולם הישיבות ותלמידי חכמים ואני רוצה לחפש דרכים לאפשר את כניסתם למעגל העבודה והפרנסה. יחד עם זאת אעשה מאמץ להחזיר את הקיצבאות וההטבות שנלקחו מהם". 

 

אברהם מיכאלי: בן 49. עורך דין מזה 22 שנים, מתמחה בתחום האזרחי. גר באור יהודה. נשוי ואב לשלושה ילדים. עלה לארץ מגרוזיה כשהיה בן 14 יחד עם משפחתו. למד בישיבה התיכונית בנחלים ושירת בחיל השריון כאיש צוות טנק. במהלך שירות המילואים סיים קורס קצינים ומשרת בפיקוד העורף בדרגת סרן. פעיל ציבור בהתנדבות באור יהודה בעיקר בתחומי החינוך והדת. ממקימי "הקונגרס העולמי של יהודי גרוזיה". הצהרת כוונות: "אני אוכל לתרום מניסיוני בתחום המשפטי בעינייני חקיקה חברתית, שתעזור לאלו הזקוקים לחיזוק. אני ארצה לעסוק בתחום החינוך בעיקר בהכוונת נוער ומניעת אלימות. גם נושא קליטת עלייה קרוב לליבי וכעולה לשעבר אני יודע מה חסר לעולים".

 

יהדות התורה

 

יעקב כהן: בן 55, אב  לעשרה, יליד בני ברק, מתגורר בעיר מאז שנולד. מכהן כאחד מראשי מוסדות החינוך של חסידות גור.  

  

ישראל ביתנו: 


 

 ישראל חסון: בן 50, תושב קריית טבעון, שירת 23 שנים בשב"כ ובתפקידו האחרון כיהן כראש המטה המבצעי וסגן ראש הארגון. חסון אף לקח חלק במשא ומתן עם הפלסטינים והיה שליח אישי של כמה מראשי ממשלות ישראל לעולם הערבי.

 


 

יוסף שגאל: בן 56. אמנם אינו מוכר לדוברי העברית, אך עבור יוצאי מדינות חבר העמים הוא בבחינת "גדי סוקניק של ערוץ 9". שגאל הגיש עד לא מזמן את התוכנית הפופולרית "הספירה לאחור" בערוץ לדוברי הרוסית בישראל. לפני עלייתו לארץ הוא כיהן כעורך ראשי במספר כלי תקשורת בחבר העמים.

 

 

סטס מיסז'ניקוב: בן 37. תושב ראשון לציון וחבר המועצה המקומית, המכהן בתפקיד ממלא מקום יו"ר החברה העירונית לתרבות ולספורט ודירקטור בחברה הכלכלית.

 

יצחק אהרונוביץ': בן 55 מאבן יהודה. הפנים היותר מוכרות בין חברי הכנסת החדשים של המפלגה. אהרונוביץ' מביא עמו עבר ביטחוני עשיר, לאחר שכיהן כסמפכ"ל המשטרה, מפקד משמר הגבול, מפקד מחוז ש"י, מפקד מחוז הדרום ונציג המשטרה בארצות הברית.

 

רוברט אילטוב: בן 34 מנתניה. למרות גילו הצעיר, מגיע איליטוב לכנס מתפקיד סגן ראש העיר וכיו"ר ועדת הקליטה העירונית. בנוסף מחזיק בתיק התחבורה ומערכות המידע בעירייה.

 

אלכס מילר: בן 28 מראשון לציון, יליד מוסקבה, עלה ארצה ב-1992. בעבר סגן יו"ר אגודת הסטודנטים הארצית ויו"ר מטה הצעירים של המפלגה. במסגרת עבודתו באגודת הסטודנטים קידם הצעת חוק שאושרה בכנסת ה-16, שעיקרה הוא הוספת נציג סטודנטים למועצה להשכלה גבוהה.


 

ליה שמטוב: ילידת ברית המועצות, בת 48, נשואה ואם לשניים, תושבת נצרת עילית ובעלת תואר בהנהלת חשבונות. עלתה ב-1980 ארצה. כיום סגנית ראש עירית נצרת עילית ומחזיקה בתיק חזות העיר. בעבר עבדה 15 שנה בעמידר. 

  

האיחוד הלאומי-מפד"ל: 


 

אלי גבאי: בן 66, יליד עיראק, עלה לישראל ב-1949 והתגורר עם משפחתו במעברת פרדס חנה. איש הוראה אשר במהלך השנים כיהן כמפקח ארצי מטעם משרד החינוך, יו"ר ועדת החינוך מטעם משרד ירושלים וסגן ראש העיר מטעם המפד"ל. גבאי חוזר לקדנציה שניה לאחר שב-1998 נכנס למליאה למשך שנה, לאחר פטירתו של חבר המפלגה, זבולון המר ז"ל.

 

הגמלאים:  


 

רפי איתן: בן 79, יו"ר המפלגה. החל את דרכו כלוחם בפלמ"ח והשתתף בעשרות מבצעים. לאחר שירותו הצבאי השלים תואר ראשון בכלכלה ובמנהל ציבורי באוניברסיטת לונדון ועם שובו ארצה הצטרף למוסד, שם עסק במבצעים שונים. בשנות השבעים כיהן במשרד היועץ לביטחון של ראש הממשלה דאז, יצחק רבין. בשנים הבאות התנדנד שוב בין עולם העסקים לעולם הביטחון ובתקופת מלחמת לבנון אף כיהן כיועצו של ראש הממשלה לענייני טרור. ב-1986 התמנה איתן כיו"ר חברת "כימיקלים לישראל" ומ-1991, עם סיום תפקידו כעובד הממשלה, יצא לפנסיה והקים חברה פרטית משלו.

 


 

יעקב בן-יזרי: בן 78. יו"ר ארגון גימלאי קרן הגמאלות המרכזית, נולד במרוקו. בעבר כיהן כחבר במועצה המקומית פרדס חנה וכיו"ר הארצי של ארגון עובדי קופות החולים. מהמומחים הגדולים בארץ לקרנות פנסיה ולמערכת הבריאות הציבורית.

 


 

משה שרוני: בן 77. יו"ר ארגון גימלאי עיריית חיפה, סגן יו"ר חטיבת גמלאי השלטון המקומי. סגן יו"ר התאחדות עולי רומניה ורב סרן במילואים. בוגר אוניברסיטת חיפה במנהל מוניציפאלי. בעבר היה חבר מועצת עיריית חיפה.

 


 

יצחק זיו: בן 68, תושב רמת גן. ממלא מקום יו"ר ארגון גימלאי בזק וחבר בסיעת גמלאי רמת גן. בעבר כיהן כיו"ר ועד העובדים של רשות הדואר. הצביע בבחירות הקודמות לליכוד. 


 

יצחק גלנטי: בן 69. תושב נשר. מייסד ויו"ר עמותת גימלאי חברת החשמל. בעל תואר שני בארכיאולוגיה ובגיאולוגיה ימית ובעל תואר ראשון במדעי המדינה. הצביע בבחירות האחרונות למפלגת שינוי. לדבריו, הדבר לא יפריע לו לשבת עם ש"ס או אביגדור ליברמן. 

 


 

אלחנן גלזר: בן 59. תושב ראשון לציון. יושב ראש עמותת גימלאי התעשייה הצבאית. כל חייו הצביע גלזר למפלגת העבודה, אולם הוא אינו פוסל ישיבה עם מפלגות ימניות.

 


 

שרה שלו: בת 72. יו"ר גימלאי עיריית רחובות. ילידת רומניה, עבדה בעיריית רחובות והיתה יו"ר ועד עובדי העירייה.

 

חד"ש: 


 

חנא סוויד: בן 51. תושב עילבון שבגליל. ד"ר להנדסה אזרחית, בוגר הטכניון בשלושה תארים. שימש כמרצה וחוקר בטכניון. היה ראש מועצה מקומית עילבון וחבר המועצה הארצית לתכנון ובנייה. תפקידו האחרון היה מנכ"ל המרכז הערבי לתכנון אלטרנטיבי, המרכז מתמחה בתכנון ניצול קרקע ומשאבים ומייעץ לגורמים שונים. נשוי ואב לשלושה ילדים. הצהרת כוונות: "אני רוצה לייצג את האינטרסים של האוכלוסיה הערבית ולטפל בנושאים הבוערים בעיקר בנושאי קרקע, תכנון ופיתוח כלכלי".

 

דב חנין: בן 48. בעל תואר דוקטור, עורך דין ומרצה למשפטים, עד לאחרונה כיהן כיו"ר ארגון הגג של הארגונים הירוקים בישראל. בבחירות שעברו הוא כמעט נכנס לכנסת ברשימת חד"ש בה הוצב במקום הרביעי, אך מספר קולות קטן מנע ממנו להיבחר כבר לפני שלוש שנים. ייצג במשפטם את חמשת סרבני המצפון מתן קמינר, נועם בהט, אדם מאור, חגי מטר ושמרי צמרת.

  

רע"מ-תע"ל: 


 

איברהים צרצור: בן 47, תושב כפר קאסם. כיהן כראש מועצת כפר קאסם בין השנים 1989 ל-1999, אז התמנה לראש הפלג הדרומי של התנועה האיסלאמית, הנחשב לפלג מתון יחסית לזה הצפוני. מראשי תנועת המעקב של ערביי ישראל, שהוקמה במטרה לרכז את הפעילות הפוליטית של ערביי ישראל. למד ספרות אנגלית ובלשנות אנגלית באוניברסיטת בר אילן בסוף שנות ה-70.

 

בהכנת הידיעה השתתפו אפרת וייס, עלי ואקד, טלי צין ורינת מלכס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברוכים הבאים לכנסת
צילום: זום 77
צילום: סבסטיאן שיינר
הכסאות מחכים
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: חיים צח
10 ח"כים חדשים בקדימה. אולמרט
צילום: חיים צח
צילום: אלי אלגרט
שישה כוחות חדשים. פרץ
צילום: אלי אלגרט
צילום: אלי אלגרט
אין פנים חדשות בליכוד. נתניהו
צילום: אלי אלגרט
צילום: יואב גלאי
יותר מחצי ח"כים חדשים. ליברמן
צילום: יואב גלאי
צילום: אלי אלגרט
יערוך סיור בכנסת לשלושה. ישי
צילום: אלי אלגרט
מומלצים