שתף קטע נבחר

הכשה לבריאות

פיתוח ישראלי חדש מנסה לרתום את הארס הקטלני של נחשי הצפע והקוברה, ליצירת משכך כאבים לחולים הסובלים ממחלות כרוניות וראומטיות. ד"ר נפתלי פרימור, מנהל המחקר ופיתוח בחברת "SIS" מרחובות, מספר על הדרך הארוכה לתגלית המקומית

מיליוני חולים ברחבי העולם הסובלים מכאבים הנלווים למחלות כרוניות, כמו דלקת מפרקים ואפילו סרטן, יוכלו למצוא מזור לכאביהם בעוד מספר שנים בדמות משכך כאבים מיוחד במינו, העשוי מארס של נחשי צפע. קבוצת מדענים מחברת "SIS" בקריה המדעית "תמר" ברחובות, עוסקת מאז סוף שנות השמונים בפיתוח והכנת נסיובים נגד עקיצות של עקרב צהוב ובהפקת נסיוב נגד הכשות של נחש הצפע ארצישראלי. בחמש השנים האחרונות עומלים בחברה על פרוייקט הדגל שיאפשר פיתוח של משכך כאבים המופק מארס נחשים.

 

"הפקת תרופות ומשככי כאבים מארס של נחשים, ידועה לרפואה הסינית כבר מאות בשנים. במזרח הרחוק, בסין, ביפן ובעמים קרובים אליהם נהגו ועדיין משתמשים במיצויים אלכוהוליים של נחשים ארסיים למטרה זו", אומר ד"ר נפתלי פרימור, מנהל מחקר ופיתוח בחברה. "אך ישנם מוצרים נורמליים יותר במערב, הנפוצים בעיקר בארה"ב, מזרח אירופה וברוסיה, שם מייצרים משחה רפואית במיוחדת בשם "Viprosal B", המכילה ארס של מיני נחשים. החולים נעזרים בה לטיפול נגד מגוון רחב של כאבים, במיוחד במחלות ראומטיות".

 

 - מתי הוחלט לפתח תרופה דומה בישראל? 

 

"פיתוח התרופה החל דווקא מהסוף להתחלה, דבר שאינו נפוץ בתהליך פיתוח התרופות. חברת "SIS" החליטה לעסוק בנושא תודות לפרופ' אהרון שולוב ז"ל, שהיה מנהל גן החיות בירושלים במשך שנים רבות. לפני עשרים שנה הוא זה שהגה את הרעיון ובזכותו החלטנו להתמקד במרכיבי המשחה הרוסית.

 

לאחר תהליך בדיקה ארוך, קיבלנו אישור מועדת "הלסניקי" (ועדה אתית מוסדית הבוחנת ומאשרת ניסויים רפואיים בבני אדם. א.א.) על מנת לבדוק האם קיימות תופעות לוואי בקרב אנשים שהשתמשו בתרופה הזו. בעזרת פרסומים בעיתונים רוסיים, הצלחנו ליצור קשר עם כמה עשרות מהאנשים הללו ומצאנו כי מבחינה רפואית לא ניתן היה להצביע על שום דבר, גם אם הם לקחו במשך עשרים שנה את התרופה. מאז למעשה, אני מלווה את הפרוייקט".

 

- כיצד בודקים האם קיים בארס הנחש פוטנציאל אמיתי לתרופה?

 

"באותו שלב התחלתי, החלטנו לראות האם אפקטיביות המשחה הרוסית נובעת מחומר מסויים והאם ניתן להגדיר אותו כחומר פעיל ורק אז להתמקד בכיוון פיתוח התרופה. ארס של נחש מכיל כאלף חומרים שונים וכאשר נחש מכיש את הארס לתוך גוף הקורבן שלו, מוזרקים בו זמנית כאלף חומרים שונים, כך שהיה זה אתגר גדול לבודד אותם. רק כשפירקנו ובודדנו את כל החומרים בארס הנחשים, קיבלנו אישור לסימן חיים ראשון בארס הרעיל. החומר הגורם לשיכוך הכאבים הוא אינו החומר הרעיל וזה בעצם היה התנאי לפיתוח התרופתי", מציין פרימור. "בעוד שהחומרים הרעילים הם חומרים מאוד ידועים וגדולים יחסית (הנעים בין 40 ל-80 חומצות אמיניות רעילות), החומר שהצלחנו לבודד הינו בגודל של 3-4 חומצות אמיניות ולכן הוא אינו רעיל. מאחר והוא מולקולה קטנה שניתן לסנתז ולייצר ללא כל קשר לנחש".

 

- האם ערכתם ניסויים במספר סוגים של נחשים ארסיים?

 

"בוודאי. היה ידוע לנו כי החומר הרעיל בארס של משפחת נחשי הצפעונים, משפחת הקוברות או משפחת נחשי הפעמונים, מורכב ממולקולות שונות אחת מהשניה. אדם שמת מהכשה של נחש צפע, מת בדרך שונה מזו של אדם שמת מהכשת נחש קוברה.

 

למשפחות הנחשים הללו ישנם מרכיבים מאוד שונים ולמעשה אין שני מיני נחשים שהארס שלהם זהה לחלוטין, אך למרות זאת, בכולם קיים מרכיב משכך כאבים זהה. זו אחת התגליות שהצליחה להפתיע אותנו לחלוטין", אומר פרימור ומאשר את העובדה כי נעשו בשלבים הראשונים שימוש בארס אמיתי של נחשים. במעבדת הניסוי אף הוחזקו נחשי צפע, פעמונים וקוברה.

 

לאחר שזיהו החוקרים את מרכיבי המולקולות, הם החלו בפיתוח חומר פעיל המכונה "ZEP-3", המכיל שילוב של שתי מולקולות. הראשונה היא מולקולה בעלת חומר סינטתי פעיל הדומה לחומר המצוי בארס הנחשים, וקשורה כימית למולקולה שומנית. המרכיב השומני במולקולה השנייה יאפשר לה פעילות נורמלית על גבי עור של אדם.

 

"התקווה שלי היא ליצור חומר שמומס בקרם ידיים או במשחה שיכיל את המרכיב ZEP-3", אומר פרימור. "החומר עבר בדיקות מיוחדות למחלות של דלקות מפרקים ומיועד לחולים הסובלים ממחלות כרוניות. אין לנו שאיפה להחליף את סמי ההרגעה והאילחוש. התרופה שלנו לא מיועדת למצבי חירום, אלא נועדה גם לעזור לחולי סרטן וסכרת".

 

ייצור מסחרי של התרופה צפוי לצאת לדרך בחמש השנים הקרובות, מאחר והחברה עדיין ממתינה לגיוס הון ואישור לבדיקות בבני אדם. עד כה התבצעו מספר ניסויים על חולדות. "מאחר ובתעשיית התרופות לא אוהבים להיות תלויים בטבע, הטכנולוגיה מחליפה אותו".

 

האם צרכני התרופה הפוטנציאליים לא יחששו למרוח על עצמם ארס של נחשים? ד"ר פרימור מודע לחשש ומבהיר כי "משכך הכאבים יהיה סינתטי לחלוטין וכבר לא יופק מהארס, גם החומר הראשוני שבו לא יהיה קשור לארס הנחשים. מאחר והחומר מורכב ממולוקולות קטנות, הוא אינו מוגבל, כך שניתן יהיה לספק לכל העולם תצרוכת עצומה. בסופו של דבר", מסכם פרימור. "התודה הגדולה שלי מוענקת לנחשים הארסיים באשר הם. בלעדיהם המדע לא יכל להגיע להישגים הללו ואני מאמין כי הנזק מהכשת נחש הוא שולי, לעומת האוצר החיובי הטמון בארס. בעולם שלנו גם רעל יכול להציל אנשים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
כואב לכם? תמרחו קוברה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מנצלים את הארס הקטלני של הצפע הארצישראלי
צילום: החברה להגנת הטבע
מומלצים