שתף קטע נבחר

בגלל "אי הבנה": אולמרט ביטל אישור לעסקת המלח

מ"מ ראש הממשלה ביטל אחר הצהרים את האישור שנתן קודם לכן לעסקת קרקעות המלח באילת ובעתלית של משפחת דנקנר. באוצר הסבירו את החתימה וביטולה מייד לאחר מכן ב"אי הבנה" עם היועץ המשפטי לממשלה, אשר קבע כי יש להמתין עם האישור עד למינוי שר אוצר חדש. על פי התוכנית המדוברת יהפכו קרקעות המלח שבידי משפחת דנקנר למגורים, עסקה שהיתה מניבה למשפחת דנקנר רווחים גדולים

מ"מ ראש הממשלה, אהוד אולמרט, ביטל היום (ב') - שעות אחדות לאחר שאישר - את עסקת בריכות המלח, בעתלית ובאילת, של משפחת דנקנר. על פי העסקה המתוכננת, ייעודן של בריכות המלח היה מיועד להשתנות לטובת בנייה למגורים.

 

אולמרט חתם על העסקה הן בתוקף תפקידו כיו"ר מועצת מינהל מקרקעי ישראל וגם בתוקף היותו שר האוצר. באוצר הסבירו את החתימה על העסקה ואת ביטולה המיידי ב"אי הבנה" עם היועץ המשפטי מזוז, שקבע כי יש להמתין עם אישור העסקה עד לאחר מינוי שר אוצר חדש.

 

 לפני מספר שבועות הודיע היועץ המשפטי לממשלה - בתשובה לעתירה, שהחברה להגנת הטבע הגישה נגד העיסקה - כי יש להמתין עם האישור הסופי לעסקה עד לאחר מינוי שר אוצר חדש; שכן נכון לשעה זו, מכהן אהוד אולמרט גם כשר האוצר וגם כיו"ר מועצת מינהל מקרקעי ישראל.

 

האוצר: מדובר באי הבנה

 

ממשרד האוצר נמסר בעקבות ביטול ההחלטה של אולמרט: "בבדיקה שהתקיימה היום התברר כי אכן היתה אי הבנה בעניין. לפני מספר שבועות ביקש היועץ המשפטי לממשלה להמתין עם חתימת שר האוצר עד למינוי שר אוצר חדש. הנחייתו של היועץ המשפטי לממשלה נמסרה בעל פה.

 

יש לציין כי היועץ המשפטי לממשלה מסכים לנוסח ההחלטה שתוכנה נוסח בעצה אחת עם נציגי הפרקליטות וביקש שהנושא יעבור לאישור וחתימת שר האוצר שאיננו השר הממונה על מינהל מקרקעי ישראל. מיד עם התברר אי ההבנה הודיע ממלא מקום ראש הממשלה כי הוא מושך את חתימתו ויעביר העניין לטיפול שר האוצר שימונה".

 

שווי הדירות שייבנו - 130 מיליון דולר

 

על פי ההסכם בין המדינה לחברה, שבשליטת שמואל ודני דנקנר, יקבל המינהל 70% מערך הקרקע באילת, ואילו הדנקנרים יקבלו 30%, בעוד שבעתלית יקבל כל אחד מהצדדים 50% מערך הקרקע. על פי ההסכם, ישווק המינהל את הקרקע לקבלנים, והדנקנרים ישתתפו במימון פיתוח השטח וברווחים שהמינהל יגרוף מעסקאות המכירה, במידה שהקרקע תימכר.

 


בריכות המלח בעתלית (צילום: גיא לנדאו)

 

חברות המלח מחזיקות בקרקעות בהיקף של כ-2,000 דונם בעתלית ובאילת. החברה קיבלה ב-1996, בהתאם להסכם, זכויות בנייה של 50% בקרקעות בעתלית ו-30% מזכויות הבנייה בקרקעות באילת. הקרקעות עליהן מדובר הן בהיקף של 1,300 דונם - 10% משטח השיפוט הכולל של עתלית ו-905 דונם באיזור החוף הצפוני של אילת.

 

קרקעות בריכות המלח משמשות כבטוחה להלוואה שניתנה למשפחת דנקנר לצורך רכישת 11% מבנק הפועלים. על פי הערכות שווי הדירות שיותרו לבנייה בשטח בריכות המלח יגיעו לכ-130 מיליון דולר.

 

את העסקה, שנחתמה בין הצדדים עוד ב-1996, הסביר המינהל בצורך הדחוף שהיה באותם ימים לקרקע לבנייה למגורים. הסבר נוסף היה החשש שמא חברות המלח יצליחו לכפות על המינהל עסקה לפי החלטה 402 של מועצת מקרקעי ישראל, שתאפשר לדנקנר לרכוש את הקרקעות ב-51% משוויון, ובעקבות זאת לא יוכל המינהל להיות שותף לתכנון.

 

היועץ המשפטי רובינשטיין התנגד, מזוז הסכים 

 

עיסקת בריכות המלח עוררה ביקורת. בדו"ח מבקר המדינה נמתחה ביקורת חריפה על אופן קבלת ההחלטות במינהל. בעקבות הדו"ח הוכנסו בהסכם מספר שינויים, בהם גם צמצום שטח התוכנית. למרות זאת, גם לאחר השינויים הסתייג היועץ המשפטי דאז, אליקים רובינשטיין, מהעיסקה. מני מזוז, שהחליף את רובינשטיין, נתן את הסכמתו לעיסקה.

 

בעקבות אישור העיסקה הגישו בפברואר השנה החברה להגנת הטבע, הקשת המזרחית והתנועה לאיכות השלטון עתירה לבג"ץ נגד העיסקה. במהלך הדיון הודיעה הממונה על הבג"צים בפרקליטות, אורית קורן, בשמו של מזוז, כי יש לדחות את הדיון בנושא זה עד למינוי שר אוצר חדש. בג"ץ אימץ עמדה זו והחליט לדחות את הדיון עד מינויו של שר אוצר חדש.

 

הירוקים: זו הוכחה שהון ושלטון הולכים יד ביד

 

בתגובה להתנהלותו של אולמרט אמר היום פאר ויסנר, יו"ר מפלגת הירוקים: "ניסיונו של אולמרט לאשר את עסקת בריכות המלח, יומיים לאחר שהוכרזו תוצאות הבחירות, היא ההוכחה לכך שהון ושלטון הולכים יד ביד. הדבר מאשר את שאמרנו במהלך כל מערכת הבחירות, שבהזדמנות הראשונה, אולמרט יחלק את נכסי הציבור לבעלי ההון. למרות הצהרותיו המדיניות של אולמרט, מה שבאמת מעניין אותו הוא הפיכת נכסי המדינה לפרס עבור בעלי ההון".

 

הקשת המזרחית: אולמרט רצה לתת מתנה

 

"הקשר הגורדי בין קרקע, הון ושלטון התגלה במערומיו פעם נוספת" - הגיבה הקשת הדמוקרטית המזרחית, שהייתה בין מגישות הבג"צ בפרשייה. "ממלא-מקום ראש-הממשלה מיהר לנצל את ימיו האחרונים במשרד האוצר, כדי להכשיר את המתנה התמוהה והמופרכת ביותר שהעניקה מדינת ישראל למשפחת דנקנר - בעוד ההחלטה תלויה ועומדת בפני בג"צ, בעוד מבקר המדינה העביר עליה ביקורת חמורה, ובעוד היועצים המשפטיים לממשלה התנגדו לה, ואף היועמ"ש הנוכחי אסר על אישורה;  ורק בזכות החשיפה העיתונאית, חזר בו".


פורסם לראשונה 03/04/2006 16:25

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח
אולמרט. אישר את עסקת בריכות המלח
צילום: חיים צח
צילום: אביגיל עוזי
דני דנקנר. מבעלי השליטה בתעשיות מלח
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים