שתף קטע נבחר

המדריך לצילום כוכבים: חלק שני

באמצעות מתקן עקיבה תוכלו לדמות את תנועתו של כדור-הארץ ולהשיג צילומים מרהיבים בחשיפות ארוכות. כיצד תוכלו לעקוב אחר הכוכבים ומה תוכלו לצלם בצורה כזו?

כידוע, כדור הארץ מסתובב, ולכן זה מדמה את תנועת הכוכבים סביבנו. בשל כך סברו בני האדם, במשך כ-1500 שנה, שכדור הארץ במרכז היקום וגם הוציאו להורג כמה אנשים שסירבו להודות בכך. לכן, בחשיפות ארוכות נרצה לעקוב אחר הכוכבים, כלומר - לדמות את תנועת כדור-הארץ.

 

צילום מסוג כזה כבר דורש ציוד קצת יותר מיוחד ממה שיש לכל חובב צילום. כל מתקן שנעקוב בעזרתו יצטרך להיות עם ציר מקביל לכוכב הצפון, כך שכל תנועת העקיבה תהיה מזרח-מערב (על תנועות הכוכבים תוכלו לקרוא בכתבה הראשונה בסדרה).

 

כיצד עוקבים אחר הכוכבים?

 

מתקן עקיבה פשוט – למי שיש קצת ידע טכני, יכול לבנות מתקן כזה, שבעזרת איפוס מהיר לצפון ומנוע שיכול לנוע במהירות סיבוב כדור הארץ עוקב אחר הכוכבים. 

 

"שק קמח" (אבו-יויו בשביל הירושלמים) על גבי טלסקופ – האופציה הטובה אך היקרה יותר. מי שיש שבידו טלסקופ אסטרונומי המצויד במנוע עקיבה יכול להצמיד את המצלמה לטלסקופ בעזרת התקן פשוט שניתן להשיג בקלות. היתרון – המנוע בדרך כלל מדויק יותר, ואם רוצים ניתן לבצע תיקוני עקיבה על-ידי צפייה סימולטנית בטלסקופ והזזה איטית שלו באמצעות הצירים.

 

מה ניתן לראות?

 

כל מה שנכתב בחלק הראשון במדריך, על צילום ללא עקיבה לגבי מטאורים ולוויינים, תופס גם פה, רק שבמקום שכוכבי הרקע יהיו מרוחים, הם יהיו נקודתיים והמטאורים/לווינים יראו כפסים.

 

שביל החלב

ניתן לצלם את שביל החלב ויוצאות תוצאות מדהימות מדקות בודדות של חשיפה. ניתן לראות בתוך שביל החלב גופים קטנים כמו ערפיליות וצבירי כוכבים. ערפיליות הן ענני גז שיוצרים כוכבים, ובדרך כלל מופיעות בצבעים של אדום-סגול. צבירי כוכבים הם קיבוצים גדולים של כוכבים, שגודלם יכול לנוע בין כמה עשרות ועד מיליון כוכבים. גלקסיות הן מצבור אדיר של מיליארדי כוכבים (אנחנו נמצאים בתוך גלקסיית שביל החלב, המכילה עוד 400 מיליארד שמשות כמו שלנו), והן זוהרות בצבעים של כחול וצהוב.

 

חלל עמוק

אם תדעו בדיוק לאן לכוון, אפשר להשתמש בעדשת טלה ולצלם את עצמים של חלל עמוק – ערפיליות, צבירי כוכבים וגלקסיות. האלו בהגדלה ולתפוס את הצבעים המרהיבים שיש להם.

 

קבוצות כוכבים

יפה במיוחד בשימוש עם פילטרים כמו Haze או של אפקט כוכבים (ספייקים) למשל. חשיפה ל כמה דקות עם עקיבה טובה, וניתן לתפוס קבוצת כוכבים שלמה ואחר כך בפוטושופ להוסיף את הקווים בין הכוכבים שמגדירים את הקבוצה.

 

כוכבי שביט

אם מזדמן כוכב שביט בהיר לאזור כדור הארץ המחזה יכול להיות מדהים. לכוכבי שביט יש לפעמים זנב שנמשך לאורך עשרות מעלות בשמים, מה שאומר שאפשר לתפוס את כולו בעזרת עדשות רחבות.

 

הירח והכוכבים

ניתן לשלב תמונות של הירח עם כוכים בהירים או כוכבי לכת. למשל – בעוד כשבוע ניתן יהיה לראות בכיוון האופק המערבי לקראת שקיעה את שני כוכבי הלכת הבהירים ביותר, צדק ונוגה במרחק של מעלה וחצי בלבד זה מזה. אם תתפסו מקום עם נוף לילי יפה, ניתן לשלב את המחזה הזה עם כוכבי הלכת או הירח וליצור תמונה מיוחדת מאוד.

 

הכותב הוא חבר האגודה הישראלית לאסטרונומיה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ערפיליות. מבט עמוק לחלל
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
מומלצים