איך המציאו את האיפור?
אודֶם לַשְּׂפָתַיִים מאדמה וסלעים, לָק לציפורניים מִשּׁומַּן כְּבָשִׂים... איפור הפנים איננו המצאה חדשה - בני האדם הִתְאַפְּרוּ כבר בתקופת הָאָדָם הַקַּדְמוֹן. איך נוצר האיפור, ולמה? משחק הצבעים
כמו הרבה דברים אחרים, גם את הָאִיפּוּר לא המציא אדם מסוים. הַמִּנְהָג לְקַשֵּׁט את הגוף קיים מֵרֵאשִׁית הַהִיסְטוֹרְיָה הָאֱנוֹשִׁית והוא התפתח במשך אלפי שנים. אפילו בימינו עוד עֲמֵלִים חוקרים רבים – בעיקר במעבדות של חברות הַקּוֹסְמֶטִיקָה – כדי להמשיך וּלְחַדֵּשׁ בתחום.
מַדְּעָנִים מַעֲרִיכִים שבני האדם החלו לְקַשֵּׁט את עצמם לפני כ-40 אלף שנה. ה"איפור" הראשון היה צבעי גוף שֶׁהָאָדָם הַקַּדְמוֹן השתמש בהם בְּפולְחָנִים שונים (כפי שעדיין נהוג בכמה שְׁבָטִים בְּאַפְרִיקָה, בִּדְרוֹם אָמֶרִיקָה ובמקומות נוספים). הצבעים הוּפְקוּ בעיקר מאדמה ומסלעים מְפורָרִים בעלי צבעים שונים, שעורבבו במים.
הראשונים שהשתמשו באיפור רק כדי להיראות יפים יותר היו הַמְּלָכִים בְּמִצְרַיִם הָעַתִּיקָה, שעשו זאת בסביבות שנת 3000 לִפְנֵי הַסְּפִירָה. הם איפרו את עיניהם באמצעות פֶּחָם, גָּפְרִית ומשחה ירוקה (שהכילה נְחושֶׁת) וציירו לעצמם גַּבּוֹת מרשימות בעזרת משחה עשויה מִשּׁומַּן כֶּבֶשׂ, עוֹפֶרֶת וּפִיחַ.
בסביבות 1000 לִפְנֵי הַסְּפִירָה היה מאוד אופְנָתִי להיראות לָבָן. למה? משום שעור בהיר העיד על כך שֶׁבְּעָלָיו הוא עשיר ואינו נאלץ לעבוד בחוץ תחת השמש הַקּוֹפַחַת (וְהַמְּשַׁזֶּפֶת). בַּמִּזְרָח הָרָחוֹק הִלְבִּינוּ את הפנים בעזרת אבקת אורז ואילו בְּיָוָן השתמשו באבקה עשויה מִגִּיר אוֹ עוֹפֶרֶת (אז עדיין לא ידעו כי העוֹפֶרֶת היא מַתֶּכֶת רְעִילָה). הנשים בְּיָוָן גם נהגו לפעמים לצבוע את השפתיים שלהן בצבעי אדמה אדומים.
במאה הראשונה לסְּפִירָה הוסיפו הָרוֹמָאִים לערכת האיפור גם לָק לציפורניים (הם יצרו אותו באמצעות דם ושּׁומַּן של כְּבָשִׂים), וְסומֶק לַלְּחָיַיִם, שהושג באמצעות צבעי אדמה.
במאות השנים שאחרי כן לא השתנה האיפור בהרבה. המראה הלבן נשאר אופְנָתִי ובני האדם המשיכו להשתמש בעיקר בצבעים העשויים מאדמה, סלעים, עפרות (אדמה שמכילה מתכות) ופירות (כדי להפיק צבע אדום, למשל, נעזרו בְּפֶטֶל וּבְסֶלֶק). הָאִמְרָה "בשביל יופי צריך לסבול" מאוד התאימה לאותם הימים, כיוון שתכשירי איפור רבים הכילו מַתָּכוֹת רְעִילוֹת, כמו עוֹפֶרֶת וְכַסְפִּית, שגרמו למשתמשים לַחְלוֹת, ולפעמים אף הביאו למותם.
בסוף המאה ה-18 שב האיפור להתפתח - הַמַּהְפֵּכָה הַתַּעֲשִׂיָּתִית הפכה אותו למוצר זול וקל לַהַשָּׂגָה. אבל, הזינוק הגדול באמת של תַּעֲשִׂיית הָאִיפּוּר התרחש במאה ה-20. זאת, בעיקר בשל המצאת כְּלֵי הַתַּחְבּוּרָה (המכוניות והרכבות) והתפתחות המדע (המצאת שיטות וחומרים ששירתו את תַּעֲשִׂיית הָאִיפּוּר). גם התפתחות הקולנוע והטלוויזיה תרמה רבות לקידום מוצרי הקוֹסְמֶטִיקָה.
ומה הלאה? נראה כי האיפור ימשיך להתפתח כל עוד בני אדם ירצו להיראות יפים יותר - כלומר, תמיד.