שתף קטע נבחר

האמנם החוליה החסרה?

לאחרונה התבשרנו על גילויים של מאובני הומינידים באתיופיה, לא הרחק ממקום הימצאם של מאובנים קדומים יותר. איזו תועלת תצמח למדע מעצם התגלית? ומהן האפשרויות העומדות לפני המדענים?

בימים האחרונים דווח על גילוי מאובנים עתיקים של קוף האדם הקדמון באתיופיה. האם התגלה מין חדש של הומיניד?

 

המאובנים שנתגלו לאחרונה שייכים למין אוסטרלופיתקוס אנמנזיס (Australopithecus anamensis). מאובניו של מין זה נתגלו כבר בשנת 1965, תשע שנים בטרם נתגלתה "לוסי" המפורסמת, נקבה הנמנית על אוסטרלופיתקוס אפרנזיס.

 

מה הקשר בין אוסטרלופיתקוס אנמנזיס לבין אוסטרלופיתקוס אפרנזיס?

 

אוסטרלופיתקוס אנמנזיס שהתקיים לפני 4 מיליון שנה, הוא, ככל הנראה, האב הקדמון של אוסטרלופיתקוס אפרנזיס (Australopithecus afarensis), שהתקיים לפני 3.5 מיליון שנה.

 

האם זוהי החוליה החסרה?

 

לא. זו אינה החוליה החסרה, מה גם שהמושג הינו ערטילאי מדי. בעבר זכה לכינוי "החוליה החסרה" אותו מין בלתי ידוע שמשלים את שרשרת התפתחות האדם. בימינו, כבר ברור שאין מדובר בשרשרת אלא בפאזל מסובך במיוחד, שהחלקים המרכיבים אותו נסתרים עדיין. אם בעבר סברו החוקרים שמן האב הקדמון של השימפנזה ושל האדם, התפתח מין אחר מין באבולוציה ליניארית, שהוביל בסופו של דבר לאדם הנבון (Homo sapiens), הרי שכיום ידוע כי אפריקה שלפני מיליוני שנים היוותה בית גידול למיני הומינידים רבים משהעריכו, ואשר שייכים לשבטים נפרדים, בחלקם אף היוו מבוי סתום באבולוציה ונעלמו, דוגמת הסוג פרנתרופוס (Paranthropus).

 

האם הסוג אוסטרלופיתקוס הוא האב הקדמון של הסוג אדם?

 

זוהי ההשערה השלטת במדע. הסברה היא שהמין אוסטרלופיתקוס אפריקנוס (Australopithecus africanus) הינו האב הקדמון של מין אוסטרלופיתקוס בלתי ידוע, שממנו התפתח הסוג אדם (Homo).

 

מה חשיבות הגילוי?

 

זוהי תרומה שולית ביותר להבנת התפתחות האדם, אולי הפחותה ביותר מראשית המאה ה-21. חשיבותה היחידה הינה וידוא הסברות הקודמות שהועלו לגבי מין זה. אין לזלזל באישושן של השערות ובדיקת נכונותן, אולם מידע חדש עבור המדע לא ניתן להפיק כתוצאה מכך. כבר ידוע כיצד הילך וממה ניזון מין זה מגילויים קודמים.

 

מה הקשר בין ארדיפיתקוס רמידוס לבין אוסטרלופיתקוס אנמנזיס?

 

ארדיפיתקוס רמידוס שהתקיים לפני 4.5 מיליון שנה, הוא, ככל הנראה, האב הקדמון של אוסטרלופיתקוס אנמנזיס, שהתקיים לפני 4 מיליון שנה. זאת כבר ידוע זמן רב, אולם הגילוי החדש רק מחזק את הסברה.

 

מתי התפצלו שבט השימפנזה ושבט האדם זה מזה?

 

ביולוגים רבים, שהסתמכו על תוצאות השוואת המרחק הגנטי בין שני הסוגים, סברו כי הדבר אירע לפני כ-5 מיליון שנה. ברם, בראשית המאה ה-21 נתגלו שני מינים חדשים שאינם נמנים על שושלת השימפנזה: אורורין טוגננזיס (Orrorin tugenensis) שהתקיים לפני כ-6 מיליון שנים והמין סהלנתרופוס צ'דנזיס (Sahelanthropus tchadensis) שהתקיים לפני כ-7 מיליון שנה. גילויים חדשים אלה מרחיקים את האב הקדמון של האדם והשימפנזה לימים שלפני 8 מיליון שנה.

 

האם שני המינים האלה שייכים לשושלת האדם?

 

אפשר שכן, אם כי יתכן שמן האב הקדמון של האדם והשימפנזה התפצלו שבטים נוספים, ואולי שני המינים משתייכים אליהם ולאו דווקא לשושלת האדם.

 

האם נמצא האב הקדמון של האדם והשימפנזה?

 

עדיין לא. כשנתגלה המין ארדיפיתקוס רמידוס (Ardipithecus ramidus) בשנת 1994, סברו בתחילה כי הינו האב הקדמון של האדם ושל השימפנזה, אולם מאוחר יותר נדחתה השערה זו. לאחר גילוי שני המינים החדשים במאה ה-21 ברור לחלוטין כי ארדיפיתקוס אינו יכול להיות האב הקדמון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתי התפצלו שבט השימפנזה ושבט האדם זה מזה?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים