שתף קטע נבחר

"חקירת הרשות להגבלים נגד הבנקים - ישראבלוף"

עו"ד יאיר אולמרט, המעורה בחקירת רשות ההגבלים בנוגע לעבירות קרטל ותיאום פעולות בין הבנקים, טוען לאוזלת יד בהתנהלות הרשות וקורא למבקר המדינה וליועץ המשפטי להתערב. "החקירה מתמסמסת ולא זוכה לטיפול הראוי. למרות קיומן של ראיות חמורות - לא זומן לחקירה ולו חשוד אחד". הממונה לשעבר שטרום: "הדברים הם בין המצאה לשטות"

"הרשות להגבלים עסקיים מנסה לטאטא מתחת לשטיח את החקירה נגד הבנקים בנוגע לפעילותם כקרטל". את הטענה הזאת מפנה עו"ד יאיר אולמרט, במכתב ששיגר ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, למבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, ולממונה על הרשות להגבלים עסקיים, רונית קן.

 

עו"ד אולמרט (בנו של פרופ' עמרם אולמרט ואחיינו של ראש הממשלה בפועל אהוד אולמרט) מעורב בחקירה המתנהלת נגד הבנקים מאז תחילתה בשלב הסמוי לפני 3 שנים, לאחר שהתלונן בפני הרשות בחשד לתיאום מחירים בין הבנקים. הוא מגדיר את עצמו "כמי שהפך לחלק בלתי נפרד מהצוות שגיבש את תיק החשדות נגד הבנקים, ככל שהדבר נוגע להתנהגות קרטליסטית, והרשות אף 'ניצלה' את קשרי עם בכירים במערכת הבנקאות על מנת לבסס חשדות גם בתחומים אחרים מאלו שהלנתי אני".

 

"חקירת הבנקים מתמסמסת על מדפי הרשות ואינה זוכה לטיפול הראוי, וזאת למרות קיומן של ראיות קשות וחמורות המצדיקות חקירה מיידית של גורמים בבנקים", טוען עו"ד אולמרט. הוא קורא למבקר המדינה לבדוק את התנהלות הרשות להגבלים באופן מיידי, מאחר שחלק מהעבירות בהן מדובר עלולות להתיישן בקרוב.

 

מדוע לא נחקרו מנהלי לאומי והפועלים

 

עו"ד אולמרט קורא ליועץ המשפטי לממשלה, ולמבקר המדינה לפעול במטרה לבחון את כל השתלשלות החקירה ברשות להגבלים עסקיים, ובמיוחד את השאלה מדוע לא זומנו לחקירה חשודים משני הבנקים הגדולים - לאומי והפועלים. זאת, לדבריו, "למרות קיומה של תשתית ראייתית מספקת, עדויות מפלילות, ויומני פגישות המתעדים מועדי פגישות בין בכירים בבנקים הגדולים המכהנים בתפקידים מקבילים, וראיות נוספות המאששות קיומו של תיאום אסור, המגיע, לכאורה, להתארגנות קרטליסיטית פלילית".

 

אולמרט טוען כי נאספו עדויות שנגבו מעובדי הבנקים שנכחו בעצמם במפגשים בין פונקציות מקבילות בבנקים, ואשר אחד מהם, בכיר בלאומי, גם נתן עדות מרשיעה לגבי תוכן המפגשים - בדבר תיאום עמדות, ואף הפליל את עצמו כמי שנטל חלק פעיל בהם. העדויות נגבו על ידי ראש מחלקת המודיעין ברשות להגבלים, אריה אשד וסגנו, חוקר בכיר גיל אורן.

 

"ראיות אלה הן חזקות במיוחד כי העדות באה מאדם שהיה חלק מהמהלכים, ואשר הפליל את עצמו. מדובר מאדם שפרש לפנסיה מוקדמת, אדם שאין לו שום אינטרס או ריב עם הבנק", מציין אולמרט. עוד הוא טוען כי באחד המקרים הרשות איפשרה לחשודים להעלים חומר חשוב.

 

"ראשי רשות ההגבלים עצרו את החקירה"

 

הטענות המרכזיות מופנות בעיקר כלפי הממונה הקודם, דרור שטרום, והיועצת המשפטית של הרשות, עו"ד מיכל הלפרין, שמנעו את קידום החקירה "מסיבות וממניעים לא ברורים", וכלפי הממונה הנוכחית, רונית קן, שממשיכה באי קידום החקירה.

 

"החקירה שהיתה אמורה להניב תוצאות כלפי הבנקים מסתמנת כעת כחקירה שרק הולכת ומזיקה לתדמיתה ההרתעתי של הרשות בעיני הבנקים ובעיני הציבור הרחב.

 

"הותרת הסוגיה רק בידי הרשות להגבלים עסקיים עלולה לחרוץ את דינו של התיק לסגירה, ממניעים החשודים בעיני כבלתי מקצועיים ואפילו זרים", טוען אולמרט.

 

"החומר שנאסף מחזק את החשדות"

 

החקירה נגד הבנקים החלה, בשלב הגלוי שלה בסוף שנת 2004 (ראה מסגרת). השלב הסמוי התחיל לפני 3 שנים. יש לציין כי מדובר בתיק גדול ומסובך, והחקירה נחשבת לאחת המורכבות שניהלה רשות ההגבלים עד כה, מכיוון שהרשות צריכה לבדוק חשדות לתיאום פעולות בין הבנקים, אשר נמשך שנים.

 

לעובדי הבנקים ולמנהלים יש הזדמנויות רבות להיפגש ביניהם - לרבות אירועים של איגוד הבנקים, או כנסים שונים, כך שלא פשוט להוכיח שנעשו פגישות של תיאום עמדות. עקב כך, גורמים ברשות מסבירים כי משך זמן של שנה וחצי בו מתנהלת החקירה, הוא הגיוני.

 

דרור שטרום, לשעבר הממונה על רשות ההגבלים מסר בתגובה: "הדברים שנאמרו הם בין המצאה לשטות. אני מניח שהרשויות הנוגעות בדבר יבינו זאת אם יבדקו". 

 

ד"ר מאיר גלבוע, לשעבר ראש מחלקת החקירות ברשות, שפרש בפברואר 2005, אמר: "החומר שנאסף בחקירה הסמויה שהחלה לפני כ-3 שנים, ביסס את החשדות נגד הבנקים והצדיק את הפיכת החקירה לגלויה. החומר שנאסף בתקופת החקירה הגלויה, בתקופה שעוד הייתי ברשות, אכן חיזק את החשדות".

 

בהנחה שהטענה לפיה עד כה לא זומנו בנקאים לחקירה ברשות היא נכונה, הוא אומר כי "אני לא מכיר מקרים בהם במשך שנה וחצי נוהלה חקירה גלויה נגד הבנקים ולא זומן איש לחקירה". 

 

"הרשות נוהגת במלוא האחריות"

 

מקורבים לרשות הביעו תמיהה על אימרות של עובדים לשעבר ברשות או של מי שסיפקו מידע לחקירה, לגבי סימני שאלה בנושא החקירה. וזאת על רקע עבודתם בעבר ואינטרסים שלהם בהווה.

 

הרשות להגבלים עסקיים מסרה בתגובה: "הרשות עוסקת בניתוח חומר החקירה שהושג עד כה. אכן מדובר בחקירה רחבה ומורכבת. הרשות כבעבר, גם היום, תנהג במלוא האחריות עם החומר והראיות שעומדים בפניה, וינחו אותה רק השיקולים המקצועיים בקבלת החלטותיה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"החומר שנאסף ביסס את החשדות"
ד"ר מאיר גלבוע. חקירה גלויה
מומלצים