שתף קטע נבחר

שמעון פרס במימונה: הלילה כולנו מרוקאים

פרס הגיע לחגיגה המרכזית של המימונה בבית הכנסת הגדול בירושלים, אירוע שעמד בסימן "פחות מופלטה ויותר תרבות". הנשיא קצב חגג בנתיבות: "העלייה ממרוקו הצילה את מדינת ישראל. אני קורא לכם להניח למשקעי העבר ולהשאיר אותם להיסטוריה. העם בישראל מלוכד יותר מאי פעם"

"הלילה הזה כולנו מרוקאים ללא יוצא מן הכלל. העדה המרוקאית הצליחה לאחד את כל העם בחג המימונה, ואנחנו אסירי תודה על האיחוד הזה", כך אמר אמש (יום ד') ח"כ שמעון פרס בחגיגת המימונה המרכזית בבית הכנסת הגדול בירושלים. את החגיגות ארגנה "ביחד", תנועה לשימור מורשת יוצאי מרוקו שהחליטה לחגוג השנה בסימן "פחות מופלטה ויותר תרבות". במתחם הבאבא סאלי בנתיבות ממתינים לרבבות חוגגים שיגיעו להילולה וגם הפארקים צפויים להיות גדושים.

 

בשורה חמה לחובבי המופלטה: שרב בישראל

 

פרס שיבח את התזמורת האנדלוסית, שהוזמנה להופיע בפני החוגגים, על זכייתה בפרס ישראל. אחד מאורחי הכבוד בחגיגות בירושלים היה לא אחר מהסנאטור האמריקני, ג'וזף ליברמן, שהפתיע את הנוכחים כשפתח את ברכתו במילים: "אני אוהב מימונה", שלמד במיוחד לכבוד הערב. הוא גרף תשואות סוערות מהקהל.  


פרס והרבנים הראשיים חוגגים בירושלים (צילום: גיל יוחנן) 

 

עוד בחוגגים - הרבנים הראשיים, הרב שלמה עמאר והרב יונה מצגר, השר מאיר שיטרית וראש עיריית ירושלים, אורי לופוליאנסקי. החברה הממשלתית למדליות ולמטבעות אף השיקה באירוע מדליית מימונה מיוחדת.

 

הרב אהרון אמסלם הסביר: "המימונה היא חג האמונה והממון. עם ישראל חצה את הים, ראה את המצרים מתים על הים ואז ירש את אוצרות בית המלוכה המצרי. כשראה זאת עם ישראל, שרו 'ויאמינו בה' ובמשה עבדו'". הרב אמסלם גם הסביר את המושג "תרבחו ותסעדו", "עם ישראל משאיר את דלתות הבתים פתוחות, כדי להראות שכולנו אוהבים אחד את השני, המימונה מאחדת את העם ומשרישה שלום בין כולם". 


הנשיא קצב חוגג בנתיבות (צילום: אמיר כהן)

 

הנשיא משה קצב התארח בחגיגה בנתיבות אצל הבאבא ברוך אבו חצירא: "אני משבח את יהדות מרוקו, שבין היתר העניקה את החג המיוחד הזה שהפך להיות חלק מהמסורת והאירועים הקבועים במדינת ישראל", אמר קצב, "בזכותם מתלכדים כל שבטי ישראל. אנו משבחים את יהדות מרוקו, מכיוון שבשלב מאוד קריטי, שנתיים בלבד אחרי עצמאות ישראל, היה גל עלייה מאסיבי שללא ספק הציל את מדינת ישראל. פניה היו שונים אלמלא העלייה הזו".

 

הנשיא התייחס לתחושות הקיפוח הקשות שליוו את עולי מרוקו, בעקבות אותה תקופה: "אני קורא לכם להניח למשקעים שהיו באותה תקופה קשה, ולהשאיר אותם להיסטוריה. העם בישראל מלוכד יותר מאי פעם, עם כל הרושם שיש קרע בעם. חילוקי הדעות גם בתחום הפוליטי קטנים מאי פעם. משום כך עלינו לראות את האתגרים והקשיים שנמצאים לפנינו. מכיוון שהדרך ארוכה ומלאת חתחתים, עלינו להיות חזקים, מלוכדים, ובעזרת השם - ננצח".

 

הנשיא סיכם בברכה: "אני מאחל לכם שיתגשמו כל משאלות לבכם, שנשמע בשורות טובות. תרבחו ותסעדו".

 

גם חברי הכנסת של העבודה לא ויתרו על תענוגות המאכלים המרוקנים, ורבים מהם עברו מחגיגת מימונה אחת לשניה. אפילו ראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק, טרח והגיע לחגיגות המימונה אצל פעילים של מפלגת העבודה.

 

חברי הכנסת אופיר פינס, יצחק הרצוג, שלום שמחון ואחרים עברו ממוקד אחד למשנהו, כדי להיפגש עם הפעילים המרכזיים. "אין ברירה", אמר אחד הח"כים שחגג אמש, "הפוליטיקה לא נגמרת אף פעם, גם כשנדמה שאין בחירות בפתח" .

 

החגיגה המרוקנית התפשטה אל מחוזות מפתיעים ויותר מ-40 קיבוצים חוגגים את המימונה על מאפייניה המסורתיים. ראשי התנועה הקיבוצית, גברי ברגיל וזאב (ולוולה) שור, אמרו כי אוכלוסיית הקיבוצים מגוונת היום יותר מבעבר ומורכבת מבני כל העדות. לדבריהם, הפעילות התרבותית מאפשרת ביטוי לעדות על מסורותיהן השונות. "הדבר מעיד גם כי הקיבוצים פתוחים היום יותר מבעבר למסורות העדות השונות, ובפרט לאלה של עדות המזרח", אמרו השניים. 

 

השנה מציינים 40 שנים למימונה בישראל. החג העממי נחוג לראשונה בישראל ב-1966 בהשתתפות 300 עולים מבני העיר פס שבמרוקו. ב-1968 כבר השתתפו בחגיגות כ-5,000 איש וכיום מגיע מספר המשתתפים לרבע מיליון ויותר. הפוליטיקאים הישראלים זיהו כבר מזמן את הפוטנציאל של החג ונוהגים להגיע למשפחות החוגגות וגם לפארקים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
פרס חוגג במימונה
צילום: גיל יוחנן
צילום: אמיר כהן
הבאבא ברוך חוגג בנתיבות
צילום: אמיר כהן
צילום: אמיר כהן
שולחנות עמוסי מופלטות
צילום: אמיר כהן
המונים הגיעו למימונה בנתיבות
צילום: אמיר כהן
מומלצים