שתף קטע נבחר

"לבצבץ, לחצל ולטחן" - ביקור בסביח של עובד

"סילוט נתפס? חיצול מסיבי-אגרסיבי או מילטנטי? וכמה כמה בדרבי?" הבנתם? אם כן, סימן שכבר ביקרתם בסביח של עובד. אם לא, קבלו מורה נבוכים לשפה המקומית. מישל דור היה, טעם ולמד לדבר בעגה של המנה המצחיקה ביותר ביקום

 

צילום וידאו: דלית שחם

 

מקור השם "סביח" הוא נושא לוויכוח טעון. יש הטוענים כי הוא מייצג את ראשי תיבות של "סלט, ביצה,יותר, חציל" ומנגד ישנם הטוענים כי הוא נקרא על שם סביח ששון בעל דוכן הסביח הראשון בארץ שנמצא ברמת יצחק. ששון היה מכין תערובת של חצילים מטוגנים, עם ירקות, עמבה חמוצים וכל שאר המרכיבים, וכשהיו הלוקחות מבקשים ממנו מנה בפנייה בשמו הפרטי "תביא מנה, סביח" ומכאן השתרש השם הידוע.

 

שרון טייכר, שחקן ויוצר, הוא זה שהציג לי את התור האינסופי מול מזנון עובד ליד ביתו שבגבעתיים: "אנשים עומדים כאן בסבלנות ומחכים למנה שלהם כל זמן שהדוכן פתוח. אין מצב שהמקום ריק ועובדה היא שבעל המקום הולך ומתרחב והמקום גדל וגדל. בחצות העירייה סוגרת את המקום וניתן לראות את האומללים שנותרו עם תאוותם בידם".

 

הבעיה בהזמנת מנת "סביח" מעובד היא התקשורת עם היוצר - משהו שהזכיר לי מאוד את ה-Soup Nazi מסיינפלד שכל חריגה מפרוטוקול ההזמנה נענה בגירוש והחרמה מהחנות. עובד לא מגרש לקוחות אך יש לו את הלקסיקון שלו (כולל מפתח שמות על הקיר) וההזמנה נשמעת כמו מערכון הזוי משנות השבעים. לא ציינת את המונחים הנכונים - תקבל מבט מלא רחמים של הסובבים אותך ונהמה נרגזת של בעל המקום.

 

על הקירות של המזנון ישנם תמונות של מטיילים מכל העולם, עומדים על קרחון אי שם ומחזיקים את השלט עם הלוגו שנאמר בסוף כל הכנת מנה: "המנה הטובה ביותר ביקום". 

 

"אני עובד כבר כעשרים שנה", מספר עובד, "מדי יום עוברים כאן הרבה אנשים וחלקם נאלצים לעבור טקסי חניכה על מנת שילמדו את התהליך. המנה פופולארית מאוד אצל הישראלים בחו"ל ואנו מכינים הרבה מנות לאנשים שמביאים אותן לחבריהם שם ואת התגובות אנו רואים באינטרנט. המנה הזו כובשת את כל השכבות מגיל שנה וחודשיים ועד מאה ועשרים. יש לנו הרבה אימהות שנכנסות ומודות לי שהילד נהיה מכור לחצילים".

 

מילון הסביח השלם של עובד

 

  • הדרבי -  השאלה "כמה כמה בדרבי?" פירושה כמה, אם בכלל, עמבה (מכבי) וחריף (הפועל) להוסיף למנה. התשובה צריכה להינתן בגולים כמובן וכך - "שתיים אחת לפועל" פירושו "שתי כפיות חריף וכפית אחת של עמבה".
  • הרעשות כבדות בגיזרה - קריאה שנזרקת לחלל האוויר בכל פעם שתור ארוך במיוחד של לקוחות עומד מול הדוכן (מה שקורה כל כמה דקות).
  • לבצל - להוסיף בצל.
  • לבצבץ - להוסיף ביצה קשה.
  • לחמצץ - להוסיף מלפפונים חמוצים.
  • לחצל - להוסיף חצילים. ישנן כמה דרגות חיצול: קל, בינוני, כבד, מסיבי-אגרסיבי, מילטנטי.
  • לטחן - להוסיף טחינה.
  • לחמס - למרוח חומוס.
  • לסלט - להוסיף סלט.
  • לפטרל - להוסיף פטרוזיליה.
  • נתפס - מילת שאלה. כך לדוגמא: "לחמס נתפס? ומה עם ביצבוץ, נתפס?".
  • סבי"ח - ראשי תיבות של "סלט-ביצה-יותר-חציל".

 

השיאנים - מסוגלים לאכול שבע מנות?

 

אחד הנושאים המעניינים לא פחות אצל עובד הם שיאני ה"סביח" הזוכים לתהילה מקומית וקיבוע שם ותמונתם על הקיר.

 

"תהליך שבירת שיא מסודר ממש כמו אצל גינס" מתגאה עובד, "ישנם כארבעים עדים לכל שיא, ישנו רישום וחובת דיווח של השיאן כיצד עבר עליו הלילה. שיא המנות לגברים הוא שבע וחצי מנות ברצף, מדובר על תושב ראש העין ונגד בקרייה שדיווח שעבר עליו לילה קשה אך יציב. השיא לנשים עומד על ארבע מנות ברצף והוא בוצע על ידי אישה דקת גזרה, ושיא הנוער עומד נכון להיום על חמש ורבע מנות ברצף ומחזיק בו תושב רעות בן שבע עשרה".

 

וכיצד נפרד ממני עובד? בסלנג של כדורגלן לשעבר כמובן: "להתראות מישל בדרבי הבא".

 

  • "מזנון עובד", רחוב סירקין 7, גבעתיים.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דלית שחם
חיצול מסיבי-אגרסיבי או מיליטנטי?
צילום: דלית שחם
מומלצים