שתף קטע נבחר

מלך נפאל נכנע ללחץ: אעביר את השלטון לעם

בנאום מיוחד שנשא המלך גיאננדרה בעקבות המהומות בבירה הוא הכריז שישיב את הדמוקרטיה על כנה. הוא הזמין את המפלגות להמליץ לו על ראש ממשלה חדש וקרא לעריכת בחירות במועד כמה שיותר מוקדם. מוקדם יותר הפגינו רבבות בקטמנדו נגד המשך שלטונו של המלך

"אני מחזיר את הכוח הפוליטי לעם". כך הכריז אתמול אחר הצהריים (ו') מלך נפאל, גיאננדרה, בנאום מיוחד שנשא לאחר שלושה שבועות של הפגנות נגדו במדינה. המלך הודיע כי הוא משיב למעשה את הדמוקרטיה במדינה על כנה, 14 חודשים לאחר שלקח מהממשלה את סמכויות השלטון ונתן את האות למשבר אלים וממושך בממלכה ההררית.

 

הוא הוסיף כי הוא מזמין את המפלגות הפוליטיות בנפאל להמליץ לו על ראש ממשלה חדש וקרא לעריכת בחירות במועד כמה שיותר מוקדם.

 

עדיין לא ברור האם הכרזתו תשיב את השקט למדינה. מפלגת האופוזיציה הגדולה בנפאל כבר הודיעה כי דבריו של המלך אינם מספיקים, וקראה להמונים להמשיך את ההפגנות בבירה.  

 

האיחוד האירופי בירך על דברי המלך. דובר מטעם האיחוד אמר כי "האיחוד מקווה כי הדברים יפתחו פתח לתהליך שיוביל להרגעת הרוחות במדינה ולהשבת היציבות".

 

גם הודו מיהרה לברך. ממשרד החוץ ההודי נמסר כי "אנו מקווים שההבטחה של המלך תסלול את הדרך לייצוב המצב בנפאל, ולהתאוששות הכלכלה בממלכה".

 

עשרות אלפים יצאו לרחובות

 

למרות העוצר שהכריזה ממשלת נפאל, יצאו אתמול עשרות אלפי מפגינים לרחובות קטמנדו, כדי להפגין נגד המלך. הממשלה הכריזה על העוצר בעקבות מותם של שלושה בני אדם במהומות קשות שארעו שלשום בין עשרות אלפי מפגינים לכוחות המשטרה. העוצר היה אמור להימשך מהשעה 9:00 ועד 20:00, והוא אמור היה לכלול את הפרברים ליליטפור ובקטאפור.

 

המפגינים צעדו בשלושה מקומות שונים בבירה, בעוד מאות שוטרים חמושים העדיפו שלא להתערב. שגריר ארצות הברית בקטמנדו, ג'יימס מוריארטי, אמר כי יתכן שהמלך גיאננדרה ייאבד את שלטונו בתוך ימים אלא אם כן הוא יביא לסיום מהיר של המשבר הפוליטי. "זמנו הולך ואוזל. בסופו של דבר המלך ייאלץ לעזוב אם לא יתפשר. ובאומרי 'בסופו של דבר', אני מתכוון ליותר מוקדם מאשר מאוחר", אמר השגריר.  

 

שלשום ירו שוטרים נפאלים אש חיה לעבר אלפי מפגינים שצעדו בפאתי קטמנדו, שלושה מפגינים נהרגו ועשרות נפצעו. המפגינים, שקוראים לכינון דמוקרטיה ולביטול העוצר שתנאיו הוקשחו אמש, התקהלו באזורים שונים סמוך לקטמנדו. ביום רביעי הודיעו כוחות הביטחון במדינה כי יירו בכל מי שייפר את תנאי העוצר החדשים, לפיהם אין לנוע בשטחים המקיפים את הבירה.


שוטרים ברחובות קטמנדו  (צילום: אי אף פי)

 

ביום ראשון קראה ברית של שבע מפלגות פוליטיות גדולות לאזרחי נפאל להפסיק לשלם מסים וחשבונות, ולהימנע מעסקים שמנוהלים על ידי משפחת המלוכה. הברית קראה גם לכל מדינות העולם להפסיק את הסיוע לממלכה, ולאזרחי נפאל החיים בחו"ל לעכב את משלוחי הכספים למשפחותיהם - מקור הכנסה חשוב בנפאל, בה מסתכמת ההכנסה השנתית לנפש ל-240 דולר.

 

בהודעה שהוציאו המפגינים נכתב שהם מצליחים במאבקם, למרות נסיונות הממשלה והמלך למנוע מהם להפגין. ההודעה קראה לנפאלים להגיע להפגנות בהמוניהם. "אנחנו נמשיך במאבקנו ביתר נחישות בכל רחבי המדינה עד להודעה חדשה".

 

שר ההגנה הנפאלי אמר שכוחות הביטחון פתחו באש לעבר המפגינים מכיוון שההפגנה איבדה שליטה. השר הוסיף ש-13 שוטרים נפצעו במהלך המהומות, בהן פגעו המפגינים במשרדי ממשלה וניסו להעלות אותם באש. בכיר בממשלה שסירב להזדהות בשמו אמר שהעוצר נחוץ כדי למנוע אלימות ברחבי המדינה. עם זאת עובדי הממשלה נקראו להגיע למקומות העבודה עוד לפני שעת העוצר.

 

ומה אומרים תושבי הבירה? סבינה דאקאל, בעלת עסק למוצרי מזון אמרה "הממשלה צריכה להבין שהעוצר הוא לא התשובה לפתרון הבעיה. העוצר רק גורם למצב להיות רע יותר. שיש הפגנות או שיש עוצר החיים שלנו הופכים לבלתי נסבלים".

 

בעיתון של מתנגדי המלך נכתב אתמול במאמר המערכת "זמנו של המלך הולך ואוזל. אף מנהיג לא יחמוק מעונש על הריגת אזרחים חפים מפשע. אנחנו מאמינים שהמלך הגיע לנקודת אל-חזור".

 

בפברואר 2005 נטל המלך את סמכויות השלטון מהממשלה ופיזר אותה. הוא האשים אז את המפלגות הפוליטיות במדינה בכשלון המלחמה במורדים המאואיסטים, שגבתה 13 אלף קורבנות בעשור האחרון.

 

המחאה העממית נמשכה חודשים ארוכים עד שבתחילת החודש הכריזו שבע מפלגות אופוזיציה, בתמיכת המורדים, על שביתה כללית והפגנות המוניות. הם דרשו מהמלך לוותר על כסאו ולהפקיד את ניהול המדינה בידי ממשלה חדשה שתיבחר באופן דמוקרטי. עשרות בני אדם נהרגו ונפצעו בהפגנות שנמשכות מזה חודש ויותר; יותר מאלף נעצרו עד כה.


פורסם לראשונה 21/04/2006 10:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
המלך גיאננדרה. "בחירות בהקדם"
צילום: איי פי
ההפגנות בקטמנדו
צילום: איי אף פי
מומלצים