שתף קטע נבחר

בעקבות האוצר האבוד

לפני שש שנים שמע יריב נורנברג על אוצר שהטמינו יהודים ליד מחנה ההשמדה ויצא לחפש אותו. הערב יוקרן בערוץ 10 סרט על המבצע - "אוצר אושוויץ"

בשנת 2000 נכנס יריב נורנברג, אז קצין בצה"ל, לכלבו קטן ברמת השרון כדי לקנות דגל ישראל. בשיחה שהתפתחה עם מנהל החנות, שמע נורנברג על אוצר תשמישי קדושה שהטמינו יהודים ליד מחנה אושוויץ בפולין ב-1939, לפני הכיבוש הגרמני. נורנברג התלהב מהסיפור ויצא להתחקות אחרי האוצר וליצור סרט על המבצע, שארך חמש שנים. יחד עם במאי ומפיק הסרט יהלי גת הצליח נורנברג לארגן חפירה ארכיאולוגית במטרה למצוא את כתבי הקודש, ספרי התורה ותשמישי קדושה אחרים.

 

 

במהלך החפירה נמצאו החפצים הקדושים - והסרט "אוצר אושוויץ" מלווה רצף מטאפורות מצמררות על יהדות פולין והכחדתה, עוצמת הרשע הגרמני והתחושה שחלפו רק 60 שנה וכבר הופכת טראומת השואה למוצג ארכיאולוגי. הסרט הופק בתמיכת הקרן החדשה לקולנוע וטלוויזיה והרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו. הוא הוקרן בפסטיבל הסרטים בירושלים, בפסטיבל הסרטים היהודי בניו-יורק ובימי קולנוע יהודי בווסטצ'סטר ניו-יורק. הערב (ב'), ערב יום השואה, מגיע הסרט להקרנת בכורה בטלוויזיה בערוץ "ישראל 10" ב-21:15.

 

"אי אפשר היה לכלול בסרט את כל סאגת החיפוש הארוכה", מספר הבמאי והמפיק יהלי גת. "נורנברג ניסה במשך חצי שנה לעניין בנושא כל מיני גורמי שלטון בישראל והוא האמין שברגע שאנשים ייוודעו לאוצר, הם יקפצו על זה ויעזרו. הם אומנם אמרו כי נורנברג עוסק במלאכת קודש ונתנו את ברכתם, אבל לאכזבתו העזרה לא הגיעה. בערך שנה אחר-כך אני פגשתי אותו. ידעתי שתוצאות החפירה לא משנות ושזהו סיפור לסרט.

 

"לא ידענו איך ניגשים לדבר עצום כזה. זו היתה הפעם הראשונה שמישהו ניסה לחפור בפולין בשיתוף פעולה ישראלי ופולני", ממשיך גת. "עשינו מסעות תחקיר מוקדמים במטרה לאתר את החלקה וליצור קשר עם הקהילה המקומית, ולקח שנה עד שמצאנו את המקום המדויק. במהלך הזמן הזה בעצם הבנו שאנחנו צריכים לבצע את החפירה עם צוות ארכיאולוגי מסודר. בהתחלה עוד חשבנו ששנינו נגיע לשם עם עתים ונחפור באמצע הלילה מבלי שאף אחד ישים לב".

 

במהלך הסרט יצר נורנברג קשר עם צוות חפירה פולני מקצועי. הקשר שהתחיל כמקצועי, הפך להיכרות מרגשת בזמן החפירות. "חיפשנו מי יכול לעזור לנו עד שהגענו לאותו צוות", מספר גת, "כל הפרויקט הזה לא יכול היה להתקיים לולא הסרט. זה בעצם היה 'דוקו-אקטיביזם', גם מבחינה כלכלית וגם בגלל כל האנרגיה מסביבנו. למדנו להכיר את הנפשות הפועלות ובין היתר להבין שהדור הצעיר בפולין מאוד פתוח לנושא ורוצה לשמוע את הסיפור היהודי. יש לו גישה לעניין ורצון לדעת. זו היתה הפתעה, חשבנו שניתקל בתופעות אנטישמיות ובאי שיתוף פעולה, אבל הרבה אנשים היו לצידנו. גם העירייה וגם המוסדות הארכיאולוגיים בפולין שיתפו פעולה ובעצם הבנו שיש להם צמא ללמוד על ההיסטוריה ועל האנשים האלה שחיו לפני 40 שנה ופתאום נעלמו".

 

חששתם במהלך החפירות?

 

"כל הפרויקט הזה נעשה במין חרדת קודש. היינו שם שלושה שבועות והחפירה המשיכה לאחר שעזבנו. הרגשנו שאם נעזוב את האתר, נפסיד משהו. ואכן כל הזמן התגלו דברים וכל חפץ קטן זה עוד התרגשות. חפירה ארכיאולוגית באמת נותנת תחושה שאתה חושף את העבר, ובנוסף, כל הקשר עם הפולנים שהולך ונחשף בסרט היה אמיתי. אתה לומד להכיר את התחושות שלהם ולומד שאתה לא לבד. אלו היו שלושה שבועות של תחושת גילוי. המחשבה המצמררת ביותר היא שמעבר לנהר נמצא המחנה האיום ונורא הזה עם קבר האחים הגדול ביותר בעולם, ואתה פה, חושף היסטוריה יהודית".

 

"השילוב של המחנה והאוצר היהודי היה בהחלט גילוי משמעותי", מסכם גת, "אני לא בטוח שאנשים שלא יראו את הסרט יבינו את החשיבות של מציאת ההיסטוריה היהודית ממש כמה מאות מטרים ממחנה ההשמדה. חיים יהודיים לצד המוות הכי גדול".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים