שתף קטע נבחר

יחיאל חזן הורשע בפרשת ה"הצבעות הכפולות"

חבר הכנסת לשעבר הורשע בזיוף, מרמה והפרת אמונים ב"פרשת ההצבעות הכפולות", לאחר שהצביע נגד תקציב המדינה בשנת 2003 גם בשמו וגם בשמה של ח"כ גבריאלי. השופט: "מדובר בפגיעה חמורה בהליך החקיקה ובאמון הציבור בכנסת". חזן, שעשוי לספוג עונש של עד שמונה שנות מאסר: "שלוש שנים שותים את דמי"

בית משפט השלום בירושלים הרשיע היום (ד') את חבר הכנסת לשעבר מהליכוד, יחיאל חזן, בפרשת "ההצבעות הכפולות" בכנסת. השופט חיים לי-רן הסביר בהחלטתו כי "חבר בית המחוקקים, המצביע הצבעה כפולה, פוגע פגיעה חמורה בהליך החקיקה ובאמון הציבור ברשות המחוקקת. נדמה לי שהדברים אינם זקוקים לביאור נוסף".

  

 

חזן הורשע בעבירות של זיוף בכוונה לקבל דבר במירמה בנסיבות מחמירות ובמירמה והפרת אמונים. בגין העבירה הראשונה עשוי בית המשפט לגזור עליו עונש של עד חמש שנות מאסר ובגין העבירה של מרמה והפרת אמונים - עד שלוש שנים. הטיעונים לעונש יישמעו בסוף חודש מאי ולאחריהם ייגזר עונשו של חזן.

 

צילום וידאו: סטודיו אדי בוי,    צילום סטילס: גיל יוחנן

 

חזן אמר בתגובה ראשונה להכרעת בית המשפט: "שלוש שנים שותים את דמי. נלמד את הכרעת הדין ונחליט איך אנחנו ממשיכים הלאה". עורך דינו של חזן, אשר חן, אמר: "בית המשפט הכריע את הדין, נלמד אותו ונשקול את צעדינו המשפטיים".

 

פרשת "ההצבעות הכפולות" המפורסמת התרחשה כשחזן השתתף בהצבעה אלקטרונית על העברת תקציב המדינה במאי 2003. על פי כתב האישום הוא הצביע נגד התקציב - אולם משהבחין כי חברת הכנסת ענבל גבריאלי, עמיתתו לליכוד, נעדרה מאולם המליאה, הצביע "גם במקומה". 


יחיאל חזן היום בבית המשפט (צילום: גיל יוחנן)

 

"הנאשם הצביע בשמה של חברת הכנסת ענבל גבריאלי", קבע היום השופט לי-רן. "לא מצאתי בגרסתו של הנאשם כאילו חבר כנסת אחר הצביע בשוגג ממקום מושבה של חברת הכנסת גבריאלי או כי בעת רכינתו לעבר שולחנה, כדי לעיין בספרי התקציב שהשאילה לצורך הנחת ראשה עליהם, לחץ בהיסח הדעת כל כפתורי ההפעלה של מנגנון ההצבעה שם. המערכת לא הופעלה בלחיצה אקראית קלה ונדרשה מידה מסויימת של כוח כדי להפעילה, ובשתי ידיים". אותה הצבעה הוכרעה ברוב של 55 מתנגדים כנגד 43 תומכים.

 

השופט לי-רן הוסיף בהכרעת הדין בנוגע להצבעה הכפולה: "המערכת היתה מערכת אמינה, שעל אף שהיו בה וודאי תקלות כבכל מערכת, לא הצביעה מכוח עצמה. מערכת ההצבעה הראתה הצבעה של חברת הכנסת ענבל גבריאלי לא משום שהתהפכו קרביה או שנשתבשה עליה דרך פעולתה, אלא משום שהנאשם הפעילה ביודעין, גם ממקום מושבה של חברת הכנסת גבריאלי. בחנתי אחת לאחת את טענותיו של הסנגור המלומד, אך לא מצאתי בהן כזאת שכוחה עמה להושיע את הנאשם".

  

בכתב האישום שהוגש נגד חזן נטען כי "בהצביעו פעמיים 'נגד', גרם חזן במרמה לכך שלמתנגדי ההצבעה יתווסף קול שלא כחוק, תוך יצירת מצג שווא, כאילו כל זה הושג בהצבעתה של חברת הכנסת גבריאלי". עוד נטען כי "במעשיו אלה זייף הנאשם מסמך ביצירת רישום הצבעה כוזב וכוונה לקבל באמצעותו דבר בנסיבות מחמירות. הנסיבות המחמירות מתבטאות בפגיעה שהסבו מעשי הנאשם למהלכי חקיקה של הכנסת ובהפרת האמון שניתן על ידי הציבור בנאשם כחבר הרשות המחוקקת".


יחיאל חזן, היום. "שותים את דמי" (צילום גיל יוחנן)

  

יחד עם חזן נמצא גם חבר הכנסת מיכאל גורלובסקי אשם בהטיית ההצבעה. אולם אז הגיע עניינם לוועדת הכנסת, שהחליטה לוותר לגורלובסקי ולא להסיר את חסינותו. חסינותו של חזן הוסרה - ובכך נפתחה הדרך להעמידו לדין.

 

בהקשר לפרשת ההצבעות הכפולות, נחשד חזן בגניבת מערכת ההצבעה בכנסת. המשטרה אף המליצה  לפרקליטות להעמידו לדין פלילי. חזן, כזכור, נטל ממחסן הכנסת את מערכות ההצבעה הישנות, לשם נכנס מלווה בקצין הכנסת. הוא טען כי הצבעתו נגרמה בשל פגם במערכת ההצבעה, שהוחלפה בינתיים והועברה למחסן. מצלמות במשכן תיעדו אותו יוצא מן המקום כשבידיו המערכת. בעקבות חשיפת הפרשה בגלי צה"ל, טען תחילה חזן בנוכחות העיתונאים שלא לקח דבר, אך לאחר מכן התרצה - ואף החזיר את הציוד.  

 

בעקבות ממצאי

 המצלמות במשכן, התנהלה תחילה חקירה חשאית נגד חזן בכנסת, עד לפיצוץ הפרשה בתקשורת. לאחר מכן ערך יו"ר הכנסת ראובן ריבלין בירור בלשכתו, במהלכו החזיר חבר הכנסת חזן את שקית ובתוכה המערכת.

  

בניסיונותיו הנואשים להסביר את מעשיו, ויותר מכך - את השינוי המהיר בגרסתו הפומבית, סיפק חזן חומר עשיר לסטיריקנים למיניהם, כאשר אמר, בהתייחסו למערכת ההצבעה: "לקחתי את הפאנלים - לא לקחתי את המוח".

 

 


פורסם לראשונה 26/04/2006 00:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
חזן, היום. "שותים את דמי"
צילום: גיל יוחנן
צילום: סבסטיאן שיינר
בימים רחוקים בכנסת
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: סבסטיאן שיינר
הח"כית לשעבר גבריאלי. הצביע במקומה
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים