שתף קטע נבחר

ארגון גולים איראני: טהרן מסתירה ציוד גרעיני מתוחכם

המועצה המהפכנית הלאומית של איראן טוענת: טהרן ממשיכה להסתיר ציוד מתוחכם בבסיסים צבאיים. חשש דומה הביעו מומחים זה מכבר. מחר יפוג תוקף האולטימטום שהציב האו"ם לטהרן, והסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית צפויה להגיש דו"ח חמור שקובע: איראן ממשיכה להעשיר אורניום

יממה לפני שהסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) מגישה למועצת הביטחון של האו"ם דו"ח בנושא מצבה הנוכחי של תוכנית הגרעין של איראן, טוען ארגון גולים איראני כי טהרן מסתירה מהעולם פעילות גרעינית מתוחכמת.

 

"המועצה המהפכנית הלאומית של איראן" (NCRI), שהיה הארגון שחשף לראשונה לעולם את הפעילות הסודית של איראן במתקן העשרת האורניום בנתנז ב-2002, טוען שאיראן מפתחת צנטריפוגות מסוג P-2. מדובר בציוד מתוחכם להעשרת אורניום שמסוגל לדברי מומחים להעשיר אורניום במהירות גבוהה פי 4 מהציוד שאיראן מודה שיש בידיה. 

 

בארגון טוענים שאיראן מסתירה את הפרויקט על ידי העברתו בין בסיסי צבא סודיים, לשם לא יכולים פקחי האו"ם להיכנס, וכי חלק מהמתקן בנתנז הוקצה לצורך הפעילות הזו.

 

מזה זמן מעריכים מספר מומחים בינלאומיים כי איראן מפתחת תוכנית גרעין סודית ומפתחת צנטריפוגות מסוג P-2, במקביל לתוכנית הגלויה. הדאגה גברה כנשיא איראן בעצמו רמז על כך בנאום לפני כשבועיים - גם אם שר החוץ ודוברו הכחישו זאת מאוחר יותר. המומחים ציינו שאיראן קיבלה תרשימים של הצנטריפוגות הללו מהשוק השחור של המדען הפקיסטני עבד אל-קאדר חאן, אולם לא ברור להם האם הצליחה לבנות אותן.

 

"המשטר הדתי לעולם לא ינטוש את (החתירה) לנשק גרעיני משום שהוא רואה בזה תעודת ביטוח אסטרטגית להישרדות", אמר מוחמד מוחדסין, בכיר ב-NCRI במסיבת עיתונאים בפריז. לדבריו, "מטרתה של איראן היא להשיג כמות גדולה של צנטריפוגות מסוג P-2", אך גם הוא ציין שאינו יודע בוודאות אם כבר יש בידי איראן את הציוד הזה.

 

רוסיה וסין במאמץ ריכוך אחרון

 

המשבר עם איראן עמד בראש מעייניהם של שרי החוץ של נאט"ו שנפגשו בבולגריה. לגרמניה, שמעורבת מאוד בניסיונות לפתור את המשבר, היה רעיון מקורי. שר החוץ פרנק-ולטר שטיינמאייר הציע שוושינגטון וטהרן ידונו בסוגיה הגרעינית באופן ישיר - אם תסכים כמובן איראן להצעת ארה"ב לדון עימה ישירות במצב הביטחוני בעיראק.

 

"אם מתוכננות ממילא שיחות על המצב בעיראק, איש לא יבין מדוע הנושא הבוער ביותר בזירה העולמית לא עולה לדיון", אמר. במרס הציעה ארה"ב לעיראק לדון עימה על דרכים בהן היא יכולה להרגיע את הרוחות בעיראק. השבוע אמר נשיא איראן שאינו רואה טעם בשיחות שכאלה אם כבר מונתה ממשלה בעיראק.

 

בתוך כך, מחשש שהדו"ח הצפוי על איראן יגרור דיון על סנקציות כלכליות, מנסות רוסיה וסין להרגיע את הרוחות. מטרתן היא למנוע דיון שכזה במועצת הביטחון, שכן אף אחת מהן אינה רוצה בהטלת סנקציות על בת בריתן הכלכלית הגדולה במזרח התיכון.

 

נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, אמר כי על סבא"א למלא תפקיד מרכזי בפתרון המשבר האיראני. "תפקיד המפתח נתון בידי הסוכנות הבינלאומית... אסור להניח לה להשילו מכתפיה ולהעבירו לידי מועצת הביטחון". בתום פגישה עם קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל אמר פוטין כי אינו רואה בעין יפה החלטה שתתקבל על בסיס רוב במועצת הביטחון ואמר: "הדבר החשוב ביותר הוא להגיע להחלטה פה אחד, לא משנה מה תהיה ההחלטה, על כולם להסכים עמה". 

 

סין, שכמו רוסיה מקיימת יחסים מסחריים ענפים עם איראן, קראה לכל הצדדים המעורבים במשבר להישאר רגועים ולפעול במתינות. "אנו סבורים שנושא הגרעין האיראני הגיע לנקודה קריטית", אמר דובר שר החוץ, קין גאנג. "אנו מקווים שכל הצדדים הנוגעים בדבר יישארו רגועים ויצרו תנאים מתאימים לפתרון הסוגיה".

 

קיימת מחלוקת בין חברות מועצת הביטחון סביב הצעד הבא מול איראן. בעוד שארצות הברית מעוניינת להטיל על טהרן סנקציות דיפלומטיות וכלכליות, סין ורוסיה מתנגדות וסבורות כי משא ומתן יכול לפתור את הבעיה. שתי המדינות מחזיקות בזכות וטו במועצת הביטחון, ומעריכים שהן ישתמשו בה כדי להגן על איראן.

 

איראן ממשיכה לאיים

 

איראן הודיעה כבר בעבר כי תתעלם מתאריך היעד שהציבה לה מועצת הביטחון, ה-28 באפריל, ותמשיך להעשיר אורניום. נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד אף חזר והבהיר היום: "השגנו טכנולוגיה ליצירת דלק גרעיני. אף אחד לא יכול לקחת את זה מאיתנו".

 

לטענת איראן, שחתומה על האמנה לאי-הפצת נשק גרעיני, תכנית הגרעין שלה נועדה לייצור חשמל למטרות אזרחיות וזכותה לקיימה. עם זאת, מעצמות המערב ובראשן ארצות הברית סבורות כי התכנית האזרחית היא רק כיסוי לפיתוח תכנית לייצור נשק גרעיני.

 

המתיחות סביב הנושא הגיעה לשיאה אתמול, כאשר איראן הזהירה כי בכוונתה "לפגע מסביב לעולם" במקרה שתותקף. מנהיגה הרוחני של איראן, עלי חמינאי, אמר כי "על האמריקנים לדעת שאם יערכו מתקפה על איראן, ייפגעו האינטרסים שלהם בכל נקודה בעולם. האומה האיראנית תגיב במתקפה כפולה על כל מתקפה שתספוג".


פורסם לראשונה 27/04/2006 12:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
תוכנית סודית? האתר בנתנז
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
ניסה לרכך. פוטין ומרקל
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
איים. חמינאי
צילום: רויטרס
מומלצים