שתף קטע נבחר

2,350 בבחינות לשכת עוה"ד: "ניחשנו הרבה"

במשך יותר משלוש שעות נבחנו הסטודנטים, לאחר חודשים ארוכים של התכוננות. חלקם קובלים על קושי מיוחד, שנועד לצמצם את מספר הזכאים לרישיון. על דבר אחד כולם מסכימים: "עכשיו נצא לנשום קצת"

לימודי המשפטים של 2,350 סטודנטים הגיעו לשיא השיאים, כשניגשו אתמול (ה') לבחינות לשכת עורכי הדין. חלקם מבטיחים שסוף סוף יצאו לבלות, אך אחרים נדרו: רק אחרי קבלת התוצאות נרשה לעצמנו לחגוג.

 

בחינת לשכת עורכי הדין כללה שלוש שעות וחצי של מריטת עצבים, סעיפי חוק ושאלות מכשילות שהגיעו לקיצן בשעה 14:30 בצהריים. ירושלים התמלאה בנבחנים, שגם כמה שעות לאחר תום הבחינה הנושא היחיד שהמשיך להעסיק אותם הוא חוק העונשין, סדר הדין האזרחי וחוקי ההוצאה לפועל.

 

"זה היה ממש לא קל, אבל העיקר שזה נגמר", סיכמו היום ניר ורינה, לאחר שאת תקופת ההתמחות העבירו באותו משרד בירושלים. שעות על גבי שעות של לימודים שנמשכו חודשיים תמימים, מבוקר עד לילה, הסתיימו.

 

אך מי שעבר את הבחינות בכתב בהצלחה יתבקש כבר בחודש הבא להגיע לבית לשכת עורכי הדין בירושלים, שם ייערך המבחן שבעל-פה בפני ועדה. ואם חשבתם שמיד לאחר תום הבחינה החלו החגיגות של מי שיצאו לחופשי היום - טעיתם.

 

נבחנים רבים הזדרזו להתאסף בקבוצות ולהשוות תשובות במטרה להסיר את החשש שמא לא עברו את הבחינה. "זה מבחן שנחשב קשה, אפילו יותר קשה מזה של 2005", אמר דן, שעל פי התוצאות של הבדיקה שהוא ערך לעצמו - אין לו סיבה לדאוג, הוא לא יצטרך לעבור את הבחינה שוב.

 

איך נראית שגרת יומו של מי שלומד לבחינת לשכת עורכי הדין? לדן יש תיאוריה משלו: השקרנים אומרים שהם קמים מוקדם מאוד בבוקר ולומדים עד 15:00. הרוב לומדים 12 שעות ועושים שעה-שעתיים של הפסקה. אני למשל קמתי כל בוקר ולמדתי מ-10:00 עד 22:00".

 

גליה, שנבחנה גם היא, אמרה כי המבחן היה לא קל בכלל, אבל לטענתה, במהלך הלימוד לקראתו היא נתקלה במבחנים קשים יותר. "היה קשה, היו הרבה שאלות שלא ידענו ופשוט ניחשנו את התשובות".

 

מילא הבחינה, איך נמצא עבודה?

 

אבל הבעיה האמיתית של הנבחנים איננה השאלות במבחן, אלא מה שמצפה להם לאחר טקס ההסמכה שיערך לכל מי שיקבלו רישיון עריכת דין בחודש יוני בירושלים, כמדי שנה. בשנה שעברה עברו את הבחינות 1,804 סטודנטים מתוך 2,400. השנה נבחנו 50 סטודנטים פחות מכך. בעיית הצפת שוק עורכי הדין בישראל שבה ועולה במלוא עוצמתה, כשחלק גדול מהנבחנים אומרים שהבעיה העיקרית שלהם אינה הציון בבחינה, אלא השאלה מה יעשו עם רישיון עריכת הדין לאחר שיקבלו אותו.

 

רבים טוענים כי הקושי בבחינה נועד להכשיל רבים ולמנוע את כניסתם למקצוע. יו"ר לשכת עורכי הדין, ד"ר שלמה כהן, מתנגד לכך ודוחה את הטענות לפיהן עורכי דין מובילים בישראל היו מתקשים לעבור אותה אם היו ניגשים אליה היום. "העמדת עורכי דין ותיקים בניסיון לעבור את הבחינה היום, הוא תרגיל דמגוגי חסר ערך. כשם שנהג ותיק לא יעבור בחינת תיאוריה אם לא ילמד אליה, כך גם עורך דין, ותיק ככל שיהיה, לא יוכל לעבור את הבחינה אם איננה בתחום התמחותו, ואין זה מלמד דבר". 

 

כהן הוסיף: "מספר העוסקים בתחום שולש במשך עשר השנים האחרונות, אז איך אפשר לומר שמנסים להגביל את הכניסה אליו? מעבר לכך, אני רוצה להזכיר לכולם שאת הבחינה לא כותבים בעלי התפקידים והעסקנים בלשכת עורכי הדין, אלא אנשי מקצוע ומומחים במסגרת ועדה שבראשה עומדת השופטת הילה גרסטל".

 

ומה יעשו הערב הנבחנים המשוחררים, אחרי תקופה ארוכה בה לא הרשו לעצמם לבלות כמו שצריך? הדעות חלוקות: דן מבטיח שכולם יוצאים לבלות אבל דליה מהוססת: "הערב אני מעכלת את מה שהיה פה בחודשיים האחרונים, אני בכלל לא בטוחה שאצא לחגוג. אולי בעצם רק אם אדע שעברתי, ארשה לעצמי". 

פורסם לראשונה 27/04/2006 22:45

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
(אילוסטרציה)
צילום: שאול גולן
צילום: ג'ו קוט
ד"ר כהן: תרגיל דמגוגי
צילום: ג'ו קוט
לשכת עוה"ד. מגבילים כניסה?
מומלצים