שתף קטע נבחר

כל בז צריך מרפסת

תהליכי הבנייה והפיתוח המואצים בארץ מכרסמים בשטחי הקינון הטבעיים של הבזים המצויים ומאלצים את העופות הדורסים לעבור לערים הגדולות ולקנן ברבי קומות. חוקרים מהמרכז הבינלאומי לחקר נדידת הציפורים בלטרון, עוקבים אחרי התופעה ומזמינים אתכם לצפות בצמד בזים מתל אביב, המצפה להופעת הבכורה של חמישה גוזלים חדשים

מה גורם לבזים המצויים בישראל לנטוש את הטבע ולעבור לקנן דווקא באדניות ברבי קומות ברחבי הארץ? מחקר שנערך בשנים האחרונות על ידי מוטי צ'רטר, דוקטורנט מהמרכז הבינלאומי לחקר נדידת הציפורים בלטרון, המשותף לחברה להגנת הטבע, לאוניברסיטת ת"א ולד"ר יוסי לשם, מגלה כי תהליכי הבנייה והפיתוח המואצים בארץ, נגסו בשטחיי המחיה של הבזים ובמיוחד במספר אתרי הקינון בטבע.

 

"הבז המצוי הוא הדורס הנפוץ ביותר בארץ ובימים אלה עונת הקינון שלו נמצאת בעיצומה", אומר ד"ר צ'רטר ל-ynet. "זו השנה הרביעית שצמד הבזים מקונן אצל משפחת בלאו בתל אביב. במסגרת המחקרים שלנו על הבזים המצויים, אנחנו מעוניינים לבדוק את תפריט המזון שלהם, כמה שעות הנקבה והזכר דוגרים על הביצים ואיזה סוג מזון יביאו ההורים הצעירים לגוזליהם. כמעט בכל שכונה באיזור המרכז אפשר למצוא זוג של בזים, רק צריך להסתכל סביב וזו הסיבה שהחלטנו להציב מצלמה בדירת המשפחה, על מנת שהתמונות יגיעו לכל הציבור בישראל ובעולם".

 


אוהבים לגור בעיר הגדולה. (צילום: אייל שפירא)

 

לאחרונה הטילה הבזה "אביב" חמש ביצים והיא אמורה לסיים השבוע את תקופת הדגירה, האורכת כ-28 ימים. זו השנה הרביעית בה מציבים חוקרי המרכז הבינ"ל בלטרון מצלמת אינטרנט המעבירה שידורים חיים סביב השעון באתר הקינון של זוג הבזים, "תל" ו"אביב". השבוע אמור הגוזל הראשון לערוך את הופעת הבכורה בתוך סיר הקינון. אתר האינטרנט של מרכזי הצפרות מאפשר צפייה באתר הקינון הממוקם על אדן חלונה של משפחת בלאו התל אביבית.

 

כיום ישנם מאות זוגות של בזים מצויים המקננים בערים ובמקביל הם מנהלים חיים באיזורים כפריים יותר. ממה ניזונים הבזים בעיר הגדולה? "ההתנהגות של הבזים שונה בכל מקום, אבל בעיר מזונם העיקרי הוא ציפורים כמו דרורים ויונים, כי זה המזון שיש במקומות אורבניים. באיזורי הכפר, הבז זוכה למגוון גדול יותר של מזון, החל ממכרסמים, חרקים וציפורים. אנשים רבים חושבים כי העיר היא לא מקום אטרקטיבי לבזים", מגלה צ'רטר. "אך צריך לזכור כי הבז הוא חיה סתגלנית להפליא שרק זקוקה למקום לקנן. בעיר הבז נחשב לטורף העליון, מלבד החתולים, שטורף ציפורים, כך שהוא מהווה חלק חשוב בשרשרת המזון. להבדיל מהאיומים הצפויים להם בטבע, הבזים המקננים בעיר אינם צריכים לחשוש מטורפים מסויימים".

 

הצלחתו של הבז בקינון בעיר נמדדת בעיקר בכמות הגוזלים שהוא מצליח לגדל. הגורמים המשפיעים על אוכלוסיית הציפורים הדורסות הם זמינות של מזון ומקום מתאים לקינון. מאחר והבזים לא נוהגים לבנות לעצמם קינים, הם מעדיפים לקנן במקומות פתוחים ומוכנים מראש. אם בטבע נוהגים הבזים לקנן על מצוקים, קנים נטושים של עורבים, חורים טבעיים בהרים או בתוך עצים, בעיר הם מחבבים במיוחד גגות של בניינים, קנים פתוחים אך מוסתרים ובעיקר אדניות נטושות בבניינים, בתנאי שאינן מכילות צמחייה רבה.

 

הבזים מפעילים מערך משוכלל של מודיעין לפני שהם בוחרים את האדנית הרצויה לקינון. הם עוקבים אחרי הסביבה בה נמצאת האדנית במשך תקופה ארוכה, לפני שיחליטו לסכן את דור ההמשך. "בדרך כלל הבזים בוחרים אדנית שאין בה הרבה תנועה או הפרעה ונוחתים במקום בלי הודעה מוקדמת. בגלל זה אנשים רבים שפותחים את החלון בבתיהם מגלים לפתע ביצה באדנית. למרבה הצער, אותם אנשים חושבים שאלו ביצים של יונים וזורקים אותן מהחלון", מסביר צ'רטר. "ביצי יונים הן ביצים לבנות ובדרך כלל היונים מטילות זוג ביצים. לעומתם, ביצי הבזים הן לבנות עם נקודות חומות או אדומות".

 

הבזים חוששים בעיקר מהפרעות של אנשים וצ'רטר מודה כי השלב הקריטי לקיומן של הביצים חלף אחרי פסח. "זו היתה תקופה שאנשים ניקו את כל הבית, נזכרו שיש להם אדנית ישנה וריקה והחליטו לזרוק אותה. עכשיו הבזים יכולים לקנן בשקט יחסי בערים. אנחנו מנסים לבחון כעת את הדפוסים החוזרים על עצמם שנה אחרי שנה במשפחת בלאו. מדוע הבזים חוזרים דווקא לאותו חלון, כשיש להם מבחר אדיר של חלונות ברחבי האיזור".

 

לאחר בקיעת הגוזלים, הם יבלו עם הוריהם כ-35 ימים נוספים בקן ובתום "הכשרת תעופה קצרה", הם יפרשו כנף, אך עדיין ישארו בתחום השכונה. "בשכונות שיש בהן בזים, הם בדרך כלל ידאגו לצמצם את אוכלוסיות היונים והדרורים במקום", מסכם ד"ר צ'רטר. "ואז למעשה, תתחיל העבודה המאתגרת שלנו, לצפות בכל ימי השידורים ולנתח אותם". עד אז, אתם מוזמנים לצפות בשידורי החי ואף להעניק שמות לגוזלים החדשים שבדרך.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: המרכז הבינלאומי לחקר נדידת הציפורים
נוטשים את הטבע לטובת העיר הגדולה
צילום: המרכז הבינלאומי לחקר נדידת הציפורים
צילום: טל כהן
מה מושך את הבזים לרבי הקומות?
צילום: טל כהן
מומלצים