שתף קטע נבחר

המדריך לקניית איפור שלא יגרום לכם לאלרגיות

תכשירי איפור הם ידידיה הטובים של האשה, אבל שימוש לא נכון או בחירה בתכשיר הלא מתאים עלולים לגרום לאלרגיות ולבעיות עור. מאילו חומרים כדאי להימנע ומה לחפש על תווית המוצר? המדריך לאיפור בריא

חגיגה לעיניים בשפה יפה עור יקרות אביזרים משלימים 
למה היפואלרגני כללים לקניה נכונה ניקיון שווה המון 
בסרט "גולדפינגר" מנסה ג'יימס בונד, בגילום שון קונרי, לפענח רצח של אשה שרוססה כולה בצבע זהב. ההשערה של סוכן מספר 007 היא שהקורבן נחנקה למוות לאחר שכל נקבוביות עורה נאטמו על ידי הצבע.

 

כדי שהסיפור הזה יקבל תוקף מדעי, נדרש אמנם כיסוי מאסיבי של האף והפה, אבל זוהי דרך מעניינת להעביר את המסר: אפילו צבע תמים עלול להפוך למסוכן.

 

תכשירי איפור הם ידידיה הטובים של האשה. הם מסווים את החסרונות ומבליטים את הנקודות הטובות, אולם בשימוש לא נכון הם עלולים להפוך מאוהב לאויב. לדברי ד"ר אהוד רכטמן, רופא עיניים בשירותי בריאות כללית, הנזק שעלול להיגרם קשור לשלושה גורמים: רגישות לחומרים מסוימים, היגיינה לקויה, ושימוש לא נכון.

 

החדשות הטובות: חברות הקוסמטיקה ערות למצב ודואגות לייצר מוצרי איפור איכותיים ובריאים, ללא חומרים מזיקים או אלרגניים. מה שלכן נשאר לעשות הוא לדעת לבחור את המוצר המתאים לכן ביותר, ולהשתמש בו בצורה הנכונה ביותר.

 

בהכנת הכתבה השתתפו: ד"ר לורט הרציאנו, מומחית ברפואת עור ומין ומנהלת בקרת רופאים, קופת חולים לאומית; עודד גנין, כימיאי, חברת הקוסמטיקה purity: חגית שחף, מטפלת ברפואה סינית ובתזונה סינית, ויועצת של חברת ניו ווייס; דרור נתן, מנהל מגמת איפור במכללה לקוסמטיקה רפואית; סיסי נמיר, מנהלת הדרכה, חברת קליניק; סיגל קדם, מרצה לאיפור מקצועי ואחראית על איפור בג'יגי' אקדמיק
חגיגה לעיניים

העיניים הן אזור עדין במיוחד. מצד אחד, עיני איילה זוהרות הן מצרך מבוקש. מצד שני, עיניים הן האיבר הרגיש ביותר בפנים לדלקות ואלרגיות. מספיק שנמרח את האייליינר קרוב מדי לריסים וכבר נסתכן בסתימת זקיקי השערה וב"שעורה". מה עושים? לא מוותרים, מתאפרים - אך נזהרים.

 

כלי צביעה: אייליינר, מסקרה, צלליות, עפרונות איפור.

 

נורה אדומה:

 

  • חשבתן פעם מה מעניק לצלליות את הצבעים הססגוניים והיפים שלהן? בדיוק כמו במזון אלה הם צבעי מאכל, ובדיוק כמו במזון - גם כאן הם לא מוסיפים בריאות. אם השמות הבאים מופיעים על האריזה, כדאי לך להשאיר את הצללית על המדף: Green 3, Blue 1, D&C Red 1, Yellow 6, FD&C-Yellow 5.
  • נפט. כן, בדיוק מה ששמעתן. כמו שלא יעלה על דעתכן לטבול את הראש בחבית נפט, אל תטבלו את העיניים בחומרים המכילים נפט, וכאלה יש הרבה. תוצרי נפט, שמספקים שומנים לקיבוע הצבע, מופיעים ברשימת הרכיבים של מסקרה, אייליינר ועפרונות איפור (תחת השמות שמן מינרלי, פרפין, ו-Isododeecane). במקרה הרע, הצבע עלול לשקוע בזקיק השערה, לחסום אותו ולהפריע לנשימה סדירה של העור ולצמיחת הריסים. מאחר שתפקיד הריסים הוא להגן על העיניים מפני חדירת אבק ומזהמים שונים, כל הפרעה חיצונית תקשה על מילוי תפקיד זה.

 

אור ירוק:

 

  • קני תכשירי איפור המבוססים על שעווה ולא על שומן, ולכן לא מכילים נפט. יש להם יתרון נוסף: הם עמידים יותר.
  • העדיפי צלליות מאבקה דקיקה, בעלת מרקם משי, שאינה מכילה צבעי מאכל רעילים. צלליות בטחינה גסה עלולות לגרום לחדירת חלקיקים לתוך העין, וכך לגירוי ולאדמומיות.

 

מריחה נכונה:

 

  • חדדי מעט את עפרונות האיפור לפני כל שימוש ונגבי את החוד בממחטת נייר. כך תסירי מעליהם את השכבה החיצונית שנחשפה למזהמים.
  • מרחי את המסקרה בצד הפנימי של הריסים העליונים ולאחר מכן משחי את הריסים התחתונים. הקפידי למרוח את המסקרה רק על קצות הריסים ולא משורש השערה.
  • החליפי מסקרה כל שלושה חודשים.
  • ותרי על אייליינר בתוך העיניים: הוא עלול להימרח ולחדור לתוכן. הסתפקי במשיחה מעל העפעפיים.
  • צלליות מסוימות מכילות טלק, שעלול לייבש את העור העדין של העיניים. לפני משיחת הצללית מרחי על העפעפיים שכבה דקה של מייק אפ או קונסילר עדין. הם יגנו על העפעפיים מפני יובש וגם מפני לכלוך וקרינת שמש.

 

חזור למעלה
בשפה יפה

שפתיים הן איבר סקסי, זה ידוע. כולנו מודעות לאפקט המשיכה של שפתיים מלאות ואדומות, אפילו החיות בטבע. מה שאנחנו פחות מודעות לו הוא שבשל הקרבה של השפתיים לאף ולמערכת הבליעה והנשימה בכלל, חומרים לא רצויים עלולים לחדור לתוך הגוף.

 

כלי צביעה: שפתון, עיפרון תוחם.

 

נורה אדומה:

 

  • חלק מהאפקט של השפתון הוא לא רק הצבע, אלא גם הניחוח שלו. מאחר שמושחים את השפתון מתחת לאף, הריח משמש כגורם משיכה שעשוי לגרום לצרכנית להעדיף אותו, גם בתת מודע. הריח הנעים הזה מתאפשר הודות למוצרי בישום חזקים, הנחשבים למחוללי אלרגיה מספר אחת בתעשיית הקוסמטיקה. על האריזה הם מופיעים תחת המונח הכללי Fragrance, אבל אל תיתנו לשם התמים להטעות אתכן: החומרים האלה מופקים מעשרות סוגי כימיקלים, העלולים לחדור לעור ולמערכת הנשימה ולגרום לסרטן, לאלצהיימר, לאלרגיות, למחלות עור קשות ולגירויים בעור.


איפור. צריך לדעת לבחור את המוצר הבריא (צילום: דן לב)

 

  • מי שעוזר לקיבוע הריח בשפתון הוא הווזלין. הווזלין אוטם את העור וכך גם מונע מן העור את השמנים הטבעיים שלו וגורם לבקיעים וליובש, וגם מונע סילוק רעלים. התוצאה: אקנה והפרעות אחרות.
  • כשמגפת ה"פרה המשוגעת" התחילה להתפשט באירופה, התעורר חשש גדול באשר לשימוש בשפתונים. הסיבה: הלנולין שחלקם מכילים. לנולין הוא שומן בעלי חיים, שמופק בעיקר מכבשים, ומשמש חומר גלם נפוץ בתעשיית הקוסמטיקה. למה זה כל כך מסוכן? מאחר שבעלי החיים ש"תרמו" את גופם לתעשיית הקוסמטיקה הם אלה שלא נועדו למאכל, בשל מחלה או מום כלשהו, קיימת סכנה כי השומנים שלהם עלולים להיות נגועים בנגיף כלשהו. איך יודעים שמוצר מכיל לנולין? אם לא רשום על האריזה, אז לפי הריח, שמזכיר עובש, ולפי המחיר הזול במיוחד.

 

אור ירוק:

 

  • כמעט אין בנמצא כיום שפתונים ללא חומרי בישום, והצרכן לא יכול לדעת מה בדיוק הם מכילים. ליתר ביטחון, קני שפתונים המכילים תמציות ריח צמחיות בלבד.
  • חפשי שפתונים המבוססים על שעוות דבורים, שמנים צמחיים או כל תחליף טבעי אחר ללנולין.
  • הקפידי שהשפתון יהיה עשיר בלחות, גם על חשבון העמידות שלו. ככל שהשפתון עמיד יותר, כך הוא מכיל פחות שומנים ויותר פיגמנט, מה שעלול לגרום ליובש ולרגישות בשפתיים. הפתרון: קני שפתון עשיר בלחות והפכי אותו לעמיד בעצמך: מרחי אותו על השפתיים, פדרי אותן ומרחי עוד שכבת שפתון.

 

מריחה נכונה:

 

  • הימנעי מאכילה כשהשפתיים מרוחות בשפתון: שאריות השפתון עלולות להיצמד למזון, לחדור לגוף ולגרום לנזקים בטווח הרחוק.
  • אמצי את השיטה הבאה לשימוש ב"טסטרים" ברשתות הפארם. במקום למרוח את השפתון המשומש על השפתיים, מרחי אותו על הכריות בקצות האצבעות. באזור זה מתרכזים קצות העצבים, הדם זורם שם באופן מוגבר, וכך יתקבל גוון הדומה לזה של השפתיים.

 

חזור למעלה
עור יקרות

עור בהט מושלם יש רק לנסיכות באגדות ולדוגמניות בפרסומת. אנחנו, בנות התמותה, נאלצות לטשטש את פגמינו עם נפלאות המייק אפ והקונסילר. מאחר שאלה מכסים שטחים נרחבים של הפנים, יש מקום להקדיש תשומת לב מיוחדת לבחירת התכשירים הטובים והמתאימים ביותר.

 

כלי צביעה: מייק אפ, קונסילר, פודרה, סומק.

 

נורה אדומה:

 

  • "שמן מינרלי" (Mineral Oil) נשמע כמו משהו חיובי בהחלט, לא? וגם הכוונה שלו חיובית: הוא מספק למייק אפ ולקונסילר לחות ויוצר על העור שכבת קרום כדי למנוע איבוד מים. אולם בכך הוא גורם לשתי בעיות: הוא מפריע לחמצן לחדור לנקבוביות, והוא מונע את הפרשתם של רעלים מהעור החוצה. לאורך זמן הצטברות הרעלים גורמת לגירויים על העור, אקנה, אלרגיות והזדקנות מוקדמת של העור.
  • גם טלק הוא בסך הכול חומר חיובי, אבל גם הוא עלול לייבש את העור ולסתום את הנקבוביות, מה שגורם - בעיקר בעור שמן - להיווצרות נקודות שחורות ולפצעונים. בנוסף, כדי שיוכל לספוח זיעה ולכווץ נקבוביות, הטלק מכיל חומרים מעוררי אלרגיה כמו סיבי אסבסט ואלומיניום. בפודרה, המשווקת בצורת אבקה, קיים גם סיכון גדול של חדירת החומר למערכת הנשימה.

 

אור ירוק:

 

  • קני תכשירי מייק אפ וקונסילר על בסיס סיליקון ולא על בסיס שמן מינרלי. ודאי שהם אינם מכילים טלק.
  • כנ"ל בנוגע לפודרה: בחרי פודרה שאינה מכילה טלק, או פודרה מהודקת היטב, שלא תישאף לקנה הנשימה.

מריחה נכונה:

 

  • לפני שאת רוכשת מייק אפ בחרי רק במוצר שעם מריחתו על העור עדיין תוכלי להבחין בנקבוביות העור. בדקי אותו בחנות והסתובבי איתו כמה שעות. רק לאחר מכן החליטי אם מוצר זה או אחר מתאימים לך.
  • כדי למנוע יובש, הקפידי למרוח קרם לחות לפני המריחה של המייק אפ. אם יש לך עור יבש, מרחי את המייק אפ מיד לאחר קרם הלחות. אם עורך נוטה לשמנוניות, המתיני כמה דקות עד שקרם הלחות ייספג היטב. כך תמנעי יובש או שומן מוגזמים בעור.
  • גלי ערנות באשר לצבע, מרקם וריח המייק אפ. אם את חשה שחל שינוי, השליכי אותו לפח. חיי המדף של מייק אפ הם כשנה. מעבר לכך הוא עלול להתפרק ובכך לעלות את הסיכון לגירויים על העור.
  • קונסילר משמש פעמים רבות ככיסוי לפצעים, אולם אם תעבירי אותו מפצע לפצע, ייתכן שהחיידקים יישארו על התכשיר. כך, בכל פעם כשתרצי לכסות נגע מסוים בעור, תכסי אותו בחיידקים. אם תיעזרי בקיסמי אוזניים למריחת הקונסילר, תשיגי שתי מטרות: הקונסילר לא יזדהם והטשטוש יהיה מוצלח יותר.
  • אם עורך נוטה לפצעונים, העדיפי קונסילר המכיל חומצה סליצילית, חומר טבעי המופק מקליפת עץ הערבה, שמסייע לקילוף עדין בלי לייבש מדי את העור.

# קני סומק במרקם אבקה ולא קרם, שמכיל יותר שומן ועלול לסתום את הנקבוביות. כדי לא לייבש את העור, מרחי קודם מייק אפ ורק אז פדרי את פניך בסומק.

 

חזור למעלה
אביזרים משלימים

קראתן היטב את התוויות שעל האריזה, בחרתן את תכשירי האיפור המתאימים לכן ביותר, והקפדתן להשתמש בהם כמו שצריך. עד כאן בנוגע לתכשירים. ומה ביחס למכשירים שמסייעים לנו למשוח ולהסיר אותם?

 

כלי צביעה: תכשירים להסרת איפור, ספוגיות למשיחת המייק אפ, מברשות איפור.

 

נורה אדומה:

 

  • תכשירים רבים להסרת איפור מכילים דטרגנטים, הנחשבים לחומרים מזהמים. אלה נספגים בעור, ועלולים לגרום לסרטן, בעיקר בדרכי הנשימה ובכבד. מה עושים? קוראים היטב את התווית ולא מכניסים הביתה מוצרים שעליהם מופיעים הרכיבים הבאים: Ethoxylated Alcohol, Polysorbates, Lauraths ו-Dioxal, חומר מסרטן שעובדת יכולתו לגרום לסרטן נקבעה במחקרים רבים.
  • מברשות איפור סינתטיות עלולות לעורר אלרגיה. אם הן גם באיכות ירודה, הן עלולות להתפורר במהלך השימוש ולחדור למערכת הנשימה ולעיניים. תאמינו לנו, אתן ממש לא צריכות אותן שם.
  • ספוגית לחה למשיחת מייק אפ מהווה קרקע פורייה להתפתחות חיידקים ופטריות. התוצאה: בעת מריחת המייק אפ עלולים לחדור לעור חומרים מזהמים ולגרום לדלקות.

 

אור ירוק:

 

  • במקום תכשיר להסרת איפור, השתמשי בחלב פנים, המכיל דטרגנטים עדינים יותר.
  • אפשרות נוספת היא לקנות מסירי איפור על בסיס שמנים צמחיים, כמו שמן החוחובה או צמח הספונירה.
  • ספוגיות חד-פעמיות למשיחת המייק אפ יפתרו את בעיית מדגרת החיידקים (אגב, שימוש במייק אפ נוזלי יכול לפתור בקלות את בעיית הספוגיות).

 

מריחה נכונה:

 

  • את מתעקשת על ספוגיות רב-פעמיות? שטפי אותן היטב אחרי כל שימוש במים ובסבון וייבשי על מגבת יבשה. בכל מקרה, החליפי את הספוגיות כל עשרה ימים.
  • השתמשי בספוגיות נפרדות לאיפור הפנים ולאיפור העפעפיים.
  • קני ספוגיות בצבעים שונים, כדי שתדעי להבחין בין ספוגית המייק אפ לספוגית העפעפיים.

# רחצי את מברשת האיפור פעם בשבוע. אם המברשת מכילה שיער טבעי, שטפי אותה עם שמפו לשיער.

 

חזור למעלה
למה היפואלרגני

חוץ מ"קליניק" ו"רוק", הידועות בטיב מוצריהן, ו"סופטאץ'" הישראלית, קיימות בשוק עוד חברות המתגאות במוצרים היפואלרגניים או בריאים.

 

חברת "קנדסן" משווקת תכשירי איפור שלא מכילים מרכיבים כמו שמן מינרלי, לנולין ועוד; "Purity" משווקת מסירי איפור על בסיס טבעי; ו"קמיל בוטניקס" ו"קרליין" מציעות מסירי איפור היפואלרגניים.

 

- ד"ר אבי דסקלו, מומחה לרפואת עור ומין, פרמקולוגיה ופיזיולוגיה וחוקר באוניברסיטת תל אביב: מה זה בעצם אומר?

 

"המשמעות היא שמספר החומרים הכימיים, בהם השתמשה החברה לצורך ייצור המוצר, נמוך מהמקובל. במילים אחרות: התכשירים אמורים לעורר פחות גירוי, אבל לא מבטיחים באופן מוחלט שמי שישתמש במוצר לא יפתח אלרגיה".

 

- האם התווית היפואלרגני מצביעה על מוצר איכותי יותר?

 

"בהחלט לא. ישנם מדדים נוספים, כמו אלה האחראים ליעילותו ולמרקמו. לכן גם אין משמעות איזה מוצר היפואלרגני קונים - עפרון עיניים או שפתון".

 

ואכן, חברת "ניו ווייס" אף הלכה צעד אחד קדימה. המוצרים שהיא משווקת מבוססים על חומרים טבעיים בלבד. החברה חרתה על דגלה שלא להשתמש ברכיבים שיש לגביהם ספק קל שבקלים, גם במחיר ויתור על מוצרים מסוימים, על צבעים וניחוחות.

 

אם המוצרים ההיפואלרגניים מבטיחים לכם שלא תסבלו מאלרגיה, "ניו ווייס" מבטיחה שלא תסבלו, חלילה, גם מסרטן.

 

חזור למעלה
כללים לקניה נכונה

על מה יש להקפיד כשבוחרים תכשירי איפור?

 

  1. בדקו אם על גבי אריזת המוצר מופיע אישור משרד הבריאות.
  2. אל תרכשו מוצר שלא מצוינת עליו רשימת הרכיבים.
  3. קראו בתשומת לב את רשימת הרכיבים המופיעים על המוצר. בתחילת הרשימה יופיעו הרכיבים שמצויים בתכשיר במינון גבוה. בסוף הרשימה יופיעו המינונים הזניחים יותר. אם זיהיתם חומר לא מוכר, בררו מהו אצל רופא עור או באינטרנט.
  4. קנו מוצרים של חברות מוכרות הידועות באמינותן. אל תתפתו למוצרים עלומים רק בשל מחירם הנמוך. הזול עלול לעלות לכם פה ביוקר.
  5. בדקו אם המוצר עבר מבחני אלרגיה (על גבי התווית יופיע המונח dtseT ygrellA). המשמעות היא שכל הנבדקים במבחנים לא פיתחו רגישות.
  6. ודאו שהתכשיר מתאים לסוג העור שלכם, אחרת אתם מסתכנים בגרימת נזק לעורכם. לדוגמה, שימוש במייק אפ עשיר בשומן על עור שמן יגרום לעור להפריש יותר שומן, מה שיגרור התפרצות של פצעונים. אם אינכם בטוחים מה סוג העור שלכם, פנו לקוסמטיקאית מוסמכת ואמינה.

 

חזור למעלה
ניקיון שווה המון
שמירה על היגיינה בזמן איפור חשובה ביותר, כדי למנוע מעבר חיידקים לעור הבריא מאזור נגוע או ממשתמשות אחרות. כדי למנוע נזק אפשרי, שמרי על כללי הברזל הבאים:

 

  1. נקי היטב את ידייך ואת פנייך לפני שאת מתחילה להתאפר.
  2. לעולם אל תלכי לישון לפני שהסרת היטב את האיפור בעזרת חלב פנים ומים.
  3. אל תשתמשי במוצר משומש, גם אם הוא היה של חברתך הטובה.
  4. אל תתנסי במוצרים שונים ברשתות הפארם, לפני שהסרת מהם את השכבות הקודמות, ה"משומשות".
  5. אל תאפרי אזורים הנגועים במחלה. למשל, הימנעי מאיפור בעיניים, אם את סובלת משעורה או מדלקת בעין, או ותרי על שפתון בזמן התפרצות של הרפס. אם את לא יכולה לוותר על האיפור, השתמשי בקיסם חד-פעמי כדי ליטול צבע מהצללית או מהשפתון ולמרוח על האזור הנגוע.
  6. אל תאחסני מוצרי איפור באמבטיה. נכון, זה נראה המקום המתבקש לאחסן בו איפור, אבל זוהי טעות חמורה! בחדר האמבטיה רמת הלחות גבוהה, והיא עלולה לחדור לתכשירים גם דרך הארון הסגור ולגרום להיווצרות פטריות ועובש. מוצרי קוסמטיקה יש לאחסן בטמפרטורת החדר, באזור מוצל ויבש.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איפור. יכול להיות אויב
צילום: דן לב
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים