שתף קטע נבחר

"קיבלנו במתנה ילדה שנולדה מחדש"

אגם בן-אולד בת השנה וחודש עברה במיאמי ניתוח מרתוני, במהלכו הושתלו בגופה שישה איברים. אמש היא הצליחה לעכל לראשונה בחייה מזון. בשיחה עם ynet אמרה האם, סימונה: "כשהגענו למיאמי ואמרו לנו שהיא צריכה לעבור השתלה בכל מערכת העיכול - לא האמתי שתינוקת בת שנה יכולה לשרוד דבר כזה"

"לא האמנתי שתינוקת בת שנה יכולה לשרוד דבר כזה", כך אמרה הבוקר (ג') ל-ynet בהתרגשות סימונה בן-אולד, אימה של הפעוטה אגם שעברה בהצלחה סדרת השתלות במיאמי. שנה וחודש מיום שנולדה, ובתום מרתון ניתוחים במהלכו הושתלו בגופה לפני כשבועיים שישה איברים, קיבלה אמש אגם לראשונה מזון שלא דרך עירוי לווריד.

 

אגם נולדה עם מום נדיר בשם תסמונת הירשספרונג'ס המונעת ממערכת העיכול לתפקד, ובשל כך לא ניתן היה להאכילה באופן נורמלי. אמש, לראשונה בחייה, הצליחה אגם לעכל את המזון שאכלה לאחר שבגופה הושתלו כבד, קיבה, מעי גס, לבלב, מעי דק וטחול. מדובר בניתוח ההשתלה היקר ביותר בעולם המערבי והוא נאמד בסכום של 1.2 מיליון דולרים

.

 

מעט לאחר לידתה עברה אגם בבית החולים סורוקה בבאר שבע ניתוח קיצור מעי, תחת פיקוחו של ד"ר ברוך ירושלמי, גסטרואנטרולוג מומחה לילדים. "אגם נולדה עם מחלה בה אין לה את העצבים שמלווים את מערכת העיכול ועל כן היא לא תפקדה", הסביר הבוקר ד"ר ירושלמי ל-ynet. "היא נשארה עם מעי מאוד קצר שלא מאפשר עיכול וספיגת מזון. לכן נזקקה להזנה דרך הווריד ובגיל עשרה חודשים, מערכות העיכול פשוט לא תיפקדו".

 

הזיהומים שנגרמו לאיברים בגופה כתוצאה מההזנה באמצעות הווריד, הם שגרמו לצורך בשורת ההשתלות. בדיקה שנערכה לה בגיל עשרה חודשים העלתה כי היא מתאימה להשתלה אולם את הניתוחים לא היה ניתן לבצע בישראל והיה צורך מיידי במציאת מקורות מימון עבור הטיפול היקר בחו"ל.

 

הוריה של אגם - תומר וסימונה - פתחו יחד עם חבריהם במבצע התרמה בסיוע עיריית באר שבע ומוסדות פרטייים וציבוריים. בנוסף יצרו ד"ר ירושלמי והמשפחה קשר עם המרכז להשתלות במיאמי ועם הרופא הראשי שם, ד"ר אנדרו צקיס. במשך מספר חודשים עמלו ההורים על גיוס הכסף וד"ר צקיס עצמו הצליח לגייס תרומות מהקהילה היהודית במיאמי, לאחר שהופיע בבית הכנסת שם.


אגם, אחרי הניתוח, עם המשפחה המאושרת

 

"אלפי אנשים התפללו, גם בארץ וגם בקהילה היהודית פה"

 

לאחר שנאסף הכסף הנדרש, הוטסה אגם למיאמי. היא נכנסה לרשימת הממתינים להשתלות אולם לאחר שחלה הידרדרות פתאומים במצבה הוחלט להעניק לה עדיפות על פני יתר הממתינים. "למען האמת, כשהגענו למיאמי ואמרו לנו שהיא צריכה לעבור השתלה בכל מערכת העיכול - לא האמנתי שתינוקת בת שנה יכולה לשרוד דבר כזה", אמרה הבוקר סימונה בן-אולד. "בכל זאת, לא הרמתי ידיים או אמרתי שלא אעשה את זה. כשהגענו לכאן ראיתי תינוקות, אפילו קטנים ממנה, שעברו השתלה אז קצת התעודדתי".

 

מצבה של אגם המשיך להידרדר והיא נאבקה על חייה במשך עשרה ימים אולם מיד כאשר נמצא לה תורם - ילד אמריקני בן חודש שמת ממחלה - היא הוכנסה לחדר הניתוח. "אחרי שלושה שבועות של המתנה התבשרנו שיש איברים להשתלה", מספרת אימה של אגם. "אני חושבת שאלפי אנשים התפללו, גם בארץ וגם בקהילה היהודית פה".

 

את הניתוח, שנערך לפני כשבועיים, ביצע בהצלחה צוות הרופאים המקומי בראשותו של ד"ר צקיס. סימונה: "הניתוח ארך 12 שעות, הרופאים צלצלו לעדכן אותנו כל הזמן ולהגיד איך הולך".

 

אגם תישאר בחודשים הקרובים להתאושש במיאמי עד שיתאפשר להטיסה בחזרה ארצה. האם סימונה יודעת שתהליך ההראה ארוך, אבל שומרת - בעיקר עכשיו - על המון אופטימיות. "הדחייה של האיברים אפשרית כל החיים – החודש הראשון הכי קריטי אבל כל הזמן צריך להיות במאבק ולשמור על הילדה. גילינו שהיא פייטרית, שובבה וחמודה מאוד. כרגע היא בסדר. היא פעילה, שובבה, צוחקת, די רגילה. היום יצאנו איתה הביתה, היא כבר בבית וכל יום נבוא לביקורת. קיבלנו ילדה שנולדה מחדש, במתנה, זה באמת מתנה מאלוהים".

 

סימונה מוסיפה כי בישראל עוד ארוכה הדרך עד שיתאפשר לבצע השתלות. "בארץ אין סיכוי לניתוח כזה, גם המודעות להשתלות נמוכה, בעיקר בנושא תינוקות. פה המודעות הרבה יותר גבוהה וברגע שראיתי מה קורה פה, ידעתי שהיא בידיים טובות. עשינו קמפיין כל כך גדול כדי לגייס את הכסף ועזרו לנו הרבה אנשים טובים. עכשיו יש שנה עד שנה וחצי של מעקב ורק אחר כך נחזור לארץ. בגלל שהניתוח כל כך מסובך, אף רופא בארץ לא יידע לטפל בה. אחרי שנעבור את המכשולים נחזור".

 

בשל המחסור החמור באיברים להשתלה בארץ, נאלצו במהלך השנה הקודמת 126 ישראלים לעבור השתלות איברים בחו"ל. ברשימות הממתינים בארץ היו 768 בני אדם. המדינות שבהן עוברים ישראלים השתלות איברים הן סין, תורכיה, קולומביה

 והפיליפינים.

 

עם זאת, מאז שיצא חוזר מנכ"ל משרד הבריאות לפני כחודש וחצי המטיל את האחריות לבדיקת מקור האיברים על קופות החולים, פחת באופן משמעותי מספר הבקשות לעבור השתלה במדינות אלו, בהן עולה חשד לסחר באיברים או לנטילת איברים מנידונים למוות. בחלק ממדינות אירופה וגם בארצות הברית יכולים ישראלים להצטרף לרשימת ממתינים הנקראת "תור לאזרחים זרים", וככל הנראה ברשימה שכזו הייתה גם אגם.

 

בהכנת הידיעה השתתפה מיטל יסעור בית-אור
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים