שתף קטע נבחר

קורנמל - גבינות עם טעם עז

חוות קורנמל יושבת על גבעה צחיחה בלב המדבר וכוללת עדר של כ-100 עיזים שאחראיות לחלב שממנו מיוצרות הגבינות המשובחות. דפנה דריאל מציגה שתיים מהן

כשחזרתי לארץ מברזיל, אחרי שהות של כמה שנים טובות שם, ביליתי מספר שבועות בבית הורי בדרום. כשהתחלתי להתעניין במה שהתרחש בתחום הגבינות בארץ מאז עזבתי, הבנתי שכדאי לי מאוד לבקר במחלבה מעניינת שקמה באזור, ליד שדה בוקר - קורנמל.

 

בביקור במינימרקט המקומי של אלברט נתקלתי לראשונה בגבינה עטופה בלבן, עם מדבקה הנושאת את השם הגר. הטעימות בבית הסירו כל ספק - גבינת קממבר מעולה מחלב עיזים, עטופה בעלי גפן, בעלת טעם עז אך לא עז מידי. רכה אך לא רכה מידי.

 

צלצלתי לדניאל קורנמל והתחלתי לחקור אותו. זה היה בשבוע הראשון שלי בארץ. עוד לא ידעתי שדניאל קורנמל הוא אחד הגבנים היותר מוכשרים בארץ, וששמעו כבר הגיע אל חובבי גבינה רבים בכל רחבי הארץ. בכל אופן, מה שהיה ברור מהרגע הראשון, זה שהוא הגבן הכי נטול פוזה בארץ.

 

פרט נוסף, אותו גיליתי חודשים אחר כך, בחדר הגבינות, הוא שבמדינת ישראל מסתובבים מאות אנשים הטוענים שהם חברים טובים של דניאל קורנמל. פרט די תמוה בהתחשב בעובדה שדניאל וענת קורנמל, גרים עם ילדיהם כבר שמונה וחצי שנים בקרוואן באמצע שומקום, במקום המוגדר כחוות בודדים.

 

חוות קורנמל יושבת על גבעה צחיחה, באמצע המדבר, בלב נוף לבן נטול צמחיה. לא תשמע מדניאל מילה על ניתוק מציויליזציה, או על התבודדות רוחנית בהרים. נהפוך הוא, הוא מחובר לכל המתרחש ומקפיד לבקר בתל אביב לפחות פעם בשבוע. הוא מגדל כ- 100 עזים בתנאי דה לוקס. הגדיים יונקים מאמותיהן, לכל עז יש שם. להבדיל מגבנים אחרים הקוראים בדרך כלל לגבינותיהם על שם בנותיהם, מאהבות ישנות או בשמות הלקוחים מהנוף הנשקף מהדיר, קורנמל הוא הגבן היחידי שקורא לגבינות שלו על שמות העזים.

 

הגר, מיכל ועדנה - לכל עז יש שם

 

קורנמל מייצר גבינות עזים בלבד, מחלב העיזים שלו ומחלב נוסף אותו הוא קונה מעדר אחר בצפון הנגב. הגבינות ייחודיות מאוד, אינן דומות לגבינות אחרות בארץ ושואבות השראה מגבינות צרפת. הארומה, הטעם והריח - אופיינים רק לגבינות שלו, שרובן הן בפירוש לא גבינות למתחילים.

 

אמנם יש לו, לקורנמל, גם כמה גבינות עדינות, ביניהן למשל, הגבינה הטרייה מחלב עזים, גבינת רועים פשוטה ובלי יומרות, הנקראת פשוט: "טרייה". לא טרייה עם סגול, במבטא צרפתי, אלא פשוט טרייה. על שום טריותה. אבל, המעניינות יותר, הן ללא ספק השתיים המנצחות, הארומטיות והמסעירות ביותר:

 

גבינת כתם 

הראשונה היא גבינת "כתם". כתם הוא שמה של עז מיתולוגית. עז ותיקה, שנמנית על "דור המייסדים". הגבינה הקרויה על שמה היא גבינה ריבועית חצי קשה בהגדרה, ובפועל בעלת מרקם קטיפתי הנימוח בפה. יש לה מעטפת של עובש לבן עם תלתלים מעניינים, לח ונימוח גם הוא. כשהיא מבשילה, יש לכתם ארומה חזקה כה חזקה עד שהיא עלולה להפחיד חובבים מתחילים, אולם אין כמוה למי שמחפש את הדבר האמיתי, את החוויה הזו של גבינת עזים בשלה וארומטית.

 

לבקשתינו, נאות קורנמל ליצר את ה"כתם-מיני" הקטנטנה, כתם למתחילים. למי שרוצה לנסות אבל מפחד. המיני, אחותה הקטנה של הכתם, היא דיסקית קטנה ועגולה, טיפה פחות סוערת ותוקפנית מאחותה הגדולה, אך עדיין בעלת הטעם הנפלא והמודגש.

  

טום של קורנמל 

הגבינה השנייה היא גבינת ה"טום". טום בוורסיה של קורנמל היא גבינה קשה וכתומה מבחוץ. בפנים היא צהבהבה ולחה. כשהיא מבשילה, היא מקבלת שוב את הארומה הכל כך מיוחדת הזו, שמביאה חובבי גבינות ממרחקים בדיוק כפי שהוא מרחיקה שונאי גבינות. הטום המיושנת לא מביישת את המסריחות שבגבינות צרפת. אי אפשר להתעלם ממנה. לאוהבי הז'אנר, מה שנקרא.

  

הטעם והמרקם העשירים, הופכים את שתי הגבינות לקינוח נפלא. על צלחת גבינות בלווית פירות מתוקים כאגסים וענבים, או לצד קונפיטורת פירות עשירה. יש להקפיד על מידת הבשלות הרצוייה, כיוון שטום וכתם צעירות שונות מאוד במרקם ממקבילותיהן המיושנות.

 

את הגבינות של קורנמל ניתן להשיג במעדניות מובחרות ובחנויות גבינות.

 

  • דפנה דריאל היא מומחית לגבינות ומנהלת את ה"פרומאז'רי" ב"ספייסס, כלים וטעמים".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלית קוסובסקי
טעם אופייני לגבינות. עיזים
צילום: גלית קוסובסקי
מומלצים