אינטרנט  |  ynet  |  בעלי מקצוע  |  קניות

   חדשות תוכן ועדכונים 24 שעות - Ynet

סבר פלוצקר יומני סבר
יומני סבר

כוכב נבחרת ברזיל, רונאלדיניו. ישראל אפילו לא תהיה שם צילום: איי פי
כוכב נבחרת ברזיל, רונאלדיניו. ישראל אפילו לא תהיה שם צילום: איי פי
 
 
 
 
 
לאבירי השוק החופשי לא אכפת ממחיר הלחם או מסרטן המעי, רק שיתנו להם מונדיאל בחינם. סבסוד השעשועים אכן ניצב בפסגת דאגתם החברתית של משטרים פופוליסטיים ידועים לשמצה"
 
 
 
 
 
 


 

עם כל הכבוד לרונאלדיניו

בלי מה לא יכולים בני האדם לחיות: בלי משחקי הכדורגל או בלי המעי הגס? התשובה בדרך כלל לא שנויה במחלוקת ולא נתונה בספק. בישראל היא לא מובנת מאליה.

 

לפני כחודש החליטה ועדה ציבורית שלא לכלול השנה ב"סל התרופות" שתי תרופות יקרות לטיפול בסרטן המעי. קבוצה של חולים ובני משפחותיהם לא השלימה עם ההחלטה ופתחה במאבק על דעת הקהל, המתמקד עתה בשביתת הרעב. לטענתם, המניע היחידי לאי-הכללת התרופות בסל היה והינו תקציבי: האוצר הודיע נחרצות שאין ביכולתו לממן את חלוקן הגורפת של שתי התרופות לחולים הנזקקים. נציג מפלגת הגמלאים, שמתגלה כנספח פוליטי לקדימה, הלך לחפש פתרון מחוץ לתקציב הממשלה וגייס לשם כך את איש העסקים סמי עופר. זה הודיע על נכונותו לתרום כשלושה מיליון שקלים למימון זמני של התרופות.

 

התרומה של סמי עופר ראויה להערכה, אך אין בה מענה לאומי לבעיה. אנשי עסקים ותאגידים עסקיים צריכים לתרום
דעה
החולים מזיקים, ולא רק לעצמם / יחיאל בר-אילן
בסחטנותם עושים שובתי הרעב עוול לרבים אחרים, שלא מסוגלים אפילו להגיע לכנסת. צריך סל אחר לגמרי
לטור המלא
לאוניברסיטאות, למכוני מחקר, לקרנות של מדע, ספרות והגות. את המלחמה בעוני ואת שירותי הרפואה הציבורית צריכה לממן הממשלה מכספי התקציב. במיוחד כשהתקציב שופע עודפים: 30 מיליארד שקלים שלא הוצאו בשנה שעברה ועוד כ-9 מיליארד עודפים השנה, הכול לפי הדו"ח הרשמי של החשב הכללי באוצר.

 

אלא שמה שנראה הגיוני ונכון, לא תמיד עובר במטחנה של הפוליטיקה הישראלית. באחרונה נזעקו רבים בארץ בדרישה אחרת: שהממשלה תממן לעם ישראל דווקא את הצפייה חינם במשחקי הגביע העולמי בכדורגל שייערכו, אגב, בגרמניה. עד הבוקר לא התרומם גל זהה של דרישה ציבורית למימון ההרחבה של סל התרופות, כדי לכלול בו את התרופות לחולי סרטן המעי הגס.

 

מבחינה כלכלית צרופה, אין הבדל בין מתן סובסידיה ממשלתית לשידורי המונדיאל לבין מתן סובסידיה כזאת לטיפול בסרטן. יש בין שתי ההוצאות התקציביות הבדל כמותי - הסבסוד של שידורי המונדיאל יעלה כ-20 מיליון שקלים, הסבסוד של התרופות יעלה קרוב לוודאי 200 מיליון שקלים - וישנו גם הבדל מוסרי עמוק: לא דין אספקת מופע ספורט חינם כדין אספקת תרופה חינם לחולה הנוטה למות. אבל כשהפוליטיקה מדברת, המוסר שותק; במשחקי המונדיאל עשויים לצפות כ-25% עד 30% מצופי הטלוויזיה. מספר הנזקקים לתרופה המדוברת נאמד באלפים ספורים.

 

ולכן, כשאבירי השוק החופשי, אנשים שרוממות היוזמה הפרטית בפיהם, מתגייסים לתבוע שידור חינם של משחקי המונדיאל, זהו סוציאליזם של אנוכיות ונוחות: הם בעד התערבות הממשלה בשוק כשההתערבות משרתת אותם. הם בעד סבסוד השעשועים כי הם צרכני השעשועים. הם לא בעד סבסוד הלחם, כי הם לא צרכנים של הלחם המסובסד. הם גם לא בעד סבסוד התרופות לטיפול בסרטן המעי הגס, כי הם, למזלם, לא חולים.

 

אמת: בעולם הרפואה הישראלית והבינלאומית קיימת מחלוקת ממשית בסוגיית יעילותן של התרופות לטיפול בסרטן המעי
הגס: האם הן מצילות חיים? בכמה הן מאריכות את חיי החולים - בחודשיים או בשנתיים? ומה איכותם של החיים הנוספים שהן מבטיחות - חיי סבל או חיי רווחה יחסית? אף שהתשובות לסוגיות אלו אינן חד-משמעיות, ארשה לעצמי להיות קצת דמגוג: אם יש רצון וכסף ציבורי לסבסד שעשועים, לבטח צריך להיות כסף ורצון ציבורי לסבסד תרופות גם כשהן רק מאריכות חיים ומאפשרות מוות בכבוד.

 

משחקי המונדיאל, לעומת זאת, אינם מוצר ציבורי מועדף. הצפייה בהם אינה זכות אזרחית מוקנית. נבחרת הכדורגל של ישראל לא מיוצגת במשחקים אלו, דגלנו לא יונף שם ובסופו של דבר לא ממש אכפת לנו מי תהיה הקבוצה המנצחת ומי המפסידה. אין למדינת ישראל סדר עדיפויות חברתי כזה שבראשו מוצב סבסוד של שידורי המונדיאל. מגרמניה, אגב.

 

למדינת ישראל אין גם אג'נדה חברתית, שבראשה אספקת תחבורה המונית למופעי הזיקוקים על הים או לכל מופע בידורי אחר. סבסוד השעשועים (הקרנבל, למשל) אכן ניצב בפסגת דאגתם החברתית של משטרים פופוליסטיים ידועים לשמצה באמריקה הלטינית; בזכות הסבסוד הזה הם שורדים ומשתיקים את העם. אבל ישראל, חברה דמוקרטית מפותחת, אינה לא קולומביה ולא סלבאדור ולא ברזיל ואפילו לא קובה. ואני מקווה שבכל זאת לא נידרדר לשם.

 

עוד בבלוג של סבר פלוצקר: הצונאמי של הבורסות

 



מאת: סבר פלוצקר | 10:56 | הגיבו 143 תגובות
שלחו קטע לחבר  |  קראו תגובות |  הוסיפו תגובה | 

פורמט להדפסההדפס כתבה   שמירהשמרו כתבה  

חדשות
דעות
ספורט
כלכלה
צרכנות
תרבות ובידור
מחשבים
בריאות
ירוק
יהדות
תיירות
רכב
אוכל
יחסים
רכילות
וידאו
הוט
רשת
כלכליסט
משחקים
מקומי
קהילות
אינדקס
לאישה
לימודים
דרושים
ynet-shops
ynettours
winwin
בעלי מקצוע
ביגדיל
 

אודות ועזרה
כתבו אלינו
עזרה
מדיניות פרטיות
תנאי שימוש
מפת האתר
ארכיון
לאתר הסלולרי
 
אודות האתר
RSS
הפוך לדף הבית
ynet בסלולר
ניוזלטרים
פרסמו אצלנו
ערוצי תוכן
חדשות
כלכלה
ספורט
תרבות
בריאות
מחשבים
נופש
Xnet
יהדות
דעות
צרכנות
תיירות
אוכל
רכב
בעלי חיים
קטלוג אופנה
יחסים
קהילות
אנציקלופדיה
Israel News
ירוק
לאשה
דילים
כולסטרול
כלכליסט
בלייזר
Go
מנטה
משחקים
mynet
זולי הקיפוד
מוסכים
כלים ושירותים
קניות
מניות
דרושים
מחירון רכב
דירות להשכרה
קופונים
מחירון דירות
רכב חדש
דירות למכירה
לוח רכב
יד שניה
בעלי מקצוע
מפות
עברית.evrit
מחירון שיפוצים
דירות חדשות

בית המערכות מקבוצת ידיעות אחרונותRealCommerce - ניהול תוכןTotal media - Interactive media technologiesApplication delivery by radwarePowered by Akamaiהאתר פועל ברישיון אקו"ם
as14-c  כל הזכויות שמורות לידיעות אינטרנט ©