שתף קטע נבחר

מדריך: כך תהפכי את חופשת הלידה למושלמת

פגישות עם חברות, מנוחה נכונה (כשאפשר), שמירה על שלוות הנפש, קבלת עזרה מכל הבא ליד, ואם אפשר, אז אולי גם קצת שופינג. כך תעברי בשלום (יחסי) את 12 השבועות המטורפים, המבלבלים, אבל גם המרגשים והמספקים ביותר של חייך

למדי לוותר לעצמך נצלי כל עזרה כשהתינוק ישן - גם את ישנה הכיני פינת הנקה מדוגמת 
היפגשי עם אמהות לכי לחוגים צאי לבלות אל תנתקי קשר עם חברות ללא ילדים 
היי סבלנית כלפי גופך אל תתני לייסורי המצפון להשתלט 

נשים רבות טוענות, ובלהט, שחופשת לידה הוא מונח בלתי אפשרי, משום שלידה וחופשה הן דבר והיפוכו. "חופשת לידה זה מונח שיקרי שבטח המציאו הגברים", מייללת באוזניי ג' חברתי הטובה, שילדה לפני חודשיים את בנה הבכור ומאז שניהם לא מפסיקים לבכות.

 

ג' היא דוגמה קלאסית לחלום ושיברו: במקום להתפנן עם התינוק תחת השמש החמימה ולחוש אושר עילאי כפי שראתה בדמיונה לפני חודשים ספורים, היא מוצאת את עצמה מיניקה, מכבסת, מטלטלת, מעסה, מחתלת, וחוזר חלילה. "אם זו חופשה, אז זו החופשה הכי גרועה שיצאתי אליה בחיים", היא מסכמת.

 

בנות – זה לא חייב להיות ככה. נכון שתינוק שבוכה במשך מהדורות שלמות של "ארץ נהדרת", חיתולים מלאים ולילות נטולי שינה יכולים לגרום גם לבחורה השלווה ביותר לפרוץ בבכי היסטרי, תוך שהיא צועקת 'למה עשיתי את זה לעצמי?!'. אבל אותו תינוק מביא איתו, בנוסף לחמידות הטבועה בו ממילא, 12 שבועות של חופש מהחיים.

 

אז נכון שלא מדובר בחופשה באקפולקו, אבל זה בהחלט פסק זמן מבוסים לחוצים, מלוחות זמנים בלתי אפשריים ומלקוחות מעצבנים, ויש דרך לנצל אותו בשביל להירגע, לנוח ולצבור כוחות לעתיד. כל שעלייך לעשות הוא לנשום עמוק (בדיוק כמו שלמדת בקורס הכנה ללידה), לעשות לעצמך כוס קפה ולקרוא בעיון את העצות הבאות.

 

למדי לוותר לעצמך
זה הכלל החשוב ביותר, בלעדיו אף חופשת לידה אינה שלמה. את רוצה להחזיק את התינוק על הידיים כמה שיותר, אבל גם להעמיד כמה סירים, לטאטא, לכבס, לעשות תריסים, להשקות את העציצים, לפתח שרירי בטן, לקרוא את "רודף העפיפונים", להזמין כמה חברים לקפה ועוגה (ואולי כמה פשטידות, וגם סלט ושלושה לחמים וכמה גבינות וזהו), לעשות גוונים, להחליף מצעים, ולא לשכוח גם לעשות אהבה לפחות פעמיים בשבוע. אז את רוצה.

 

אין סיכוי שגם תהיי עקרת בית למופת, גם תרחיבי את אופקייך וגם תהיי אם השנה, והכל בכרטיס אחד. את צריכה לעשות סדר עדיפויות, להשקיע במה שחשוב לך ולוותר לעצמך בענק בכל השאר.

 

אם את מאמינה שהתינוק צריך להיות כל הזמן על הידיים, תעשי את זה ואל תתני לערימות הכביסה להפריע לך. כביסה תהיה גם בעוד שנה, אבל התינוק שלך יהיה תינוק רק פעם אחת. לעומת זאת, אם בית מבולגן פשוט הורס לך את היום, אל תמנעי מעצמך את התענוג שבספונג'ה, גם אם זה אומר שהתינוק יהיה קצת בלול.

 

והכי חשוב – אל תעשי לעצמך עבודה מיותרת: במקום להכין מאכלי קדירה בשלושה שלבים, למדי להכין ארוחות בשלוש דקות, רמזי לאורחייך להביא איתם את הכיבוד (ואם הם לא מבינים רמזים, כבדי אותם בפיצה שהזמנת בעצמך), ואל תבדקי בשום פנים ואופן אם יש אבק במקומות שאי אפשר לראות.

 

חזור למעלה
נצלי כל עזרה
זה הזמן להשתמש בשירותיהם של החותנת שלך, של החבר של אחותך ושל ההיא שהיתה איתך ובדיוק עברה לגור בשכונה לפני שבועיים. ושלא לך ייסורי מצפון – הרווחת את זה ביושר: את טרייה, וזה אומר שיש לך חלון הזדמנויות קצר בו אנשים יעשו למענך כמעט כל מה שתבקשי, והם אפילו ייהנו מזה.

 

העזרה יכולה לכלול דברים אלמנטריים כמו בישול, ניקיון, כביסה והחלפת חיתולים, אבל אל תתביישי לבקש גם שירותים נוספים, כמו למשל מסאז'. אם יש מי שמוכן לשמור על התינוק, אפילו לזמן קצר, כדי שאת תוכלי ללכת לישון, לקניות, להתעמלות, לבהות על הספסל הציבורי, אל תגידי לו לא.

 

טעות נפוצה של אמהות טריות היא לדחות עזרה בטענה שהן מחזיקות מעמד. זכרי: גם אם ישנת הלילה, זה לא נותן לך שום תעודת אחריות ללילה הבא. ואם במקרה יש לך מצב-רוח טוב כרגע, זה לא אומר שלא צפויה לך איזו סערת הורמונים שתגרום לך לחסל חבילת טישו שלמה. נצלי את העזרה כל עוד היא שם, כי ברגע שחלון ההזדמנויות הזה נסגר, קשה מאוד לפתוח אותו בחזרה (בדרך כלל צריך להיכנס להריון בשביל זה).

 

חזור למעלה
כשהתינוק ישן - גם את ישנה
נכון, קשה לך לכבות את עצמך פתאום באמצע היום, במיוחד כשיש לך עוד כל-כך הרבה דברים לעשות, כל-כך הרבה טלפונים שלא החזרת וכל-כך הרבה מתנות להחליף ב"שילב". אז בהתחלה זה יהיה קצת מלאכותי, אבל אחרי שתשני שעתיים סתם ככה באמצע היום, יהיה לך הרבה יותר כוח לעשות את כל הדברים האלה (ואחרי שתקומי ודאי תגלי שרובם לגמרי מיותרים).

 

חזור למעלה
הכיני פינת הנקה מדוגמת
על הפינה לכלול את ציוד החובה הבא: שלט לטלוויזיה, שלט למזגן, ספר או עיתון, בקבוק מים, פלאפון, טלפון ומשהו טעים לאכול. בזמן ההנקה לא רק התינוק שלך זוכה למזון בריאות משובח ולחום אמהי, אלא גם את זוכה לזמן פינוק נטו עם התינוק ועם עצמך.

 

לא סתם ברא הטבע את הציצים מחוברים לגוף: זה כדי שלא תוכלי לעשות שום דבר חוץ מלשבת בנחת בלי לעשות שום דבר. גם אם את מאכילה מבקבוק אין סיבה שתוותרי על העצה הזו. גם לך ולתינוקך מגיעים שקט, שלווה ונחת, בדיוק כמו לאם מיניקה.

 

חזור למעלה
היפגשי עם אמהות
אין כמו קבוצות תמיכה לשיפור מצב-הרוח. אם אין לך כאלו, רדי לגינה הציבורית והחלי לקושש לך חברות מהרחוב. בשביל לשוחח על הנושא המרתק "כל הלילה היו לו גזים ולא ישנתי רגע" לא צריך חברת נפש, צריך אוזן קשבת, שבדרך כלל תופיע בצורת אישה פלוס עגלה בגינה הציבורית ותשמח להרחיב איתך בנושא. אם לא הצלחת לקושש ולו חברה אחת מהגינה, עברי לסעיף הבא.

 

חזור למעלה
לכי לחוגים
יש היום המון חוגים לתינוקות – יוגה לתינוקות, מסאז', שחייה, עזרה ראשונה ועוד. בינינו, התינוק ממש לא צריך את זה, מי שבאמת צריכה את זה זו את. שם תכירי עוד אמהות לילדים בני אותו גיל, תשמעי עצות, ובעיקר תהיה לך סיבה לצאת מהטרנינג, להתלבש יפה ולצאת לעולם. אין לך כסף לחוגים? קופות-החולים מציעות מגוון קורסים לאמהות טריות במחירים מסובסדים, אז בבקשה.

 

חזור למעלה
צאי לבלות
לכי לבתי-קפה, סרטים ומסעדות עם התינוק. זה הזמן לעשות את זה, כי ברגע שהחבר'ה האלה טיפה גדלים, הקפה היחיד שתוכלי לשתות לידם יהיה בקרטונית מהסופר שתשתי ליד הנדנדה, והסרטים היחידים שתראי יהיו בדיבוב עברי.

 

חזור למעלה
אל תנתקי קשר עם חברות ללא ילדים
גם אם כרגע נראה לך שאת בפלנטה אחרת, ושהן לא יכולות להבין אותך, תמיד טוב לשמור איתן על קשר, משום שהן פתח המילוט שלך אל העולם האמיתי, זה שבו לובשים בגדים בלי כתמים של פליטות ומדברים על עוד נושאים חוץ מ"מתי הוא עשה גרעפס בפעם האחרונה".

 

אפילו אם התינוק בא איתך, מפגש עם חברה נטולת ילדים מהווה אוורור משמעותי משגרת האמהות, ויש בונוס: חברות בלי ילדים תמיד שמחות (או עושות את עצמן שמחות) להחזיק את התינוק קצת. נצלי זאת לטובת מדידת בגדים ו/או שתיית קפה כמפורט בסעיף הקודם.

 

חזור למעלה
היי סבלנית כלפי גופך
אם עדיין לא חזרת למידותייך המקוריות, אל תעזי למדוד בגדים מלפני ההריון. בינתיים, השקיעי בבגדים נוחים בלי כפתורים ושנני כל הזמן את המנטרה "לגוף לוקח שנה לחזור לעצמו, וזה מוכח מדעית". אם במקרה חזרת לגזרתך המקורית – תחגגי את האירוע. קני בגדים חדשים וספרי לכל מי שמוכן לשמוע שרק ילדת. אין דבר יותר נפלא מלשמוע את המשפט "וואו! מי היה מאמין שרק לפני חודש וחצי ילדת" (בעצם יש: "את יותר רזה שהיית לפני ההריון").

 

חזור למעלה
אל תתני לייסורי המצפון להשתלט
אין הורות בלי ייסורי מצפון, זה טבעי ונורמלי לגמרי. זה כמו איבר שנוצר בגוף האם ממש בשנייה בה התינוק מגיח לחלל העולם. החוכמה היא לדעת לרסן אותו, כי יש לו נטייה לתפוח למימדי ענק ולהסתיר מהאם את הדברים החשובים באמת – את החיוך הראשון, את הקפלים החמודים ברגליים ואת כל הדברים שבשבילם עושים תינוקות.

 

בשנים האחרונות נרשמה עלייה תלולה בשיעור הנשים שיש להן איבר ייסורי מצפון מוגדל, בעיקר עקב חשיפת יתר לעשרות התיאוריות המסתובבות בשוק גידול הילדים. תיאוריית הרצף אומרת לך להחזיק את התינוק כל הזמן על הידיים, "הלוחשת לתינוקות" צועקת עלייך לעזוב אותו בשקט, והבלונדה מ"בייבי מוצרט" מזכירה לך שכבר עברו שבועיים מאז שהוא נולד ועוד לא דאגת לפיתוח הצד היצירתי שלו במוח. וזה עוד בכלל בלי להזכיר את חמותך, שטוענת שהלבשת אותו חם מדי, וגיסתך שטוענת שהלבשת אותו קר מדי.

 

הדרך היחידה לצאת מזה בשלום היא פשוט לסמוך רק על עצמך, או מקסימום על עוד אמא אחת שתשמש לך יועצת סתרים (וכמובן על כתבות בעיתון). תעשי מה שנראה לך הגיוני, מה שנוח לך ונעים, וזכרי שדורות על דורות של תינוקות הגיחו אל העולם בלי ספרי הדרכה וערוץ ההורים, והצליחו לגדול איכשהו, ושמה שהכי חשוב לילד הוא שאמא שלו תהיה מרוצה.

 

אם את סובלת מהנקה – אל תתעקשי להיניק, אם את לא סובלת מוזיקה קלאסית – אל תשמיעי לו אותה גם אם הוכח מעל לכל ספק שזה מה שמייצר גאונים. אמא מאושרת היא תנאי אלמנטרי לגידול ילד מאושר, ולכן חובה עלייך ליהנות כמה שיותר. לא למען עצמך חס וחלילה, אלא למען הדורות הבאים.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
יש לך חופש מהחיים, תנצלי את זה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים