שתף קטע נבחר

מכשיר הקרנות חדש מתביית על הגידול ונע איתו

איברי הגוף שלנו, כמו הריאות והמעי, נמצאים בתנועה מתמדת. הדבר מקשה על דיוק בהקרנת גידולים סרטניים ועלול לפגוע ברקמות הבריאות. מכשיר חדש, שהגיע לאחרונה לארץ למרכז הרפואי שיבא, 'נע' יחד עם הגוף ומכוונן את הקרינה רק לאיבר המטרה

כ -10,000 חולי סרטן נזקקים מדי שנה לטיפולי הקרנות, שמיועדים לצמצם או להכחיד את הגידולים הסרטניים בגופם. אלא שהגוף שלנו דינמי ומצוי בתזוזה מתמדת, בעיקר בשל שינויים שנגרמים בזמן הנשימה ופעילות המעיים, ולכן מכשירי ההקרנה לא מדייקים במיקום ההקרנות. מכשיר חדש, שנרכש לאחרונה על ידי המרכז הרפואי שיבא, מציע פתרון לבעיה: הוא מצליח 'לנוע' יחד עם הגוף ולהקרין את הגידול בדיוק מקסימלי.

 

בהקרנות שמבוצעות בגידולים באזור הראש והצוואר אפשר להגיע לרמת דיוק גבוהה, בגלל היכולת לקבע את הראש. אלא שגידולים מתחת לצוואר, לדוגמה, נמצאים בתנועה מתמדת. כך, למשל, הריאות משנות את מיקומן ואת מיקום האיברים סביבן בזמן שאיפה ונשיפה. גם המעיים נמצאים בתנועה מתמדת כשהם מעבירים גזים ותוכן מעי.

 

בעקבות התזוזות האלה גם מיקום הכבד והערמונית, שני איברים בשכיחות גבוהה לגידול סרטני, משתנה. תזוזת האיברים והשינוי במיקומם מגבילים את הרופא המטפל בכמות הקרינה. מאחר שהקרינה מגיעה גם לרקמות בריאות, מכוונת הכמות לרמה כזו שתביא לפגיעה מינימלית ככל האפשר ברקמות הבריאות. התוצאה: מינון נמוך מדי של קרינה, שלא מצליח להשמיד באפקטיביות את הגידול.

 

בעיה נוספת במכשירי ההקרנה הקיימים נובעת מהעובדה שבעקבות תנועת האיברים בגוף נפגעות רקמות בריאות. כך, למשל, הקרנת הריאות תביא תמיד להקרנה של רקמת ריאה בריאה. התוצאה היא צלקת בריאה ופגיעה בלתי הפיכה בתפקודי הריאות. הקרנת רקמת מעי בריאה מביאה להצטלקות המעי ועלולה לגרום לנמק.

 

גם סורק, גם מקרין

 

המכשיר החדש אמור לחולל מהפכה בתחום ההקרנות. הפיתוח החדש, שנקרא Radiotherapy Guided Image , פרי פיתוח של חברת Varian , כולל בתוכו מכשיר CT ומכשיר הקרנות. תחילה מבוצעת בדיקת CT לחולה, שמודדת את השינוי במיקום האיברים בגוף כתוצאה מתנועתם המתמדת. לאחר מכן מועברים החישובים למכשיר ההקרנה, ש'לומד' את המיקומים השונים ומנחית את ההקרנה בדיוק מירבי ובכמות המתאימה להשמדה מקסימלית של התאים הממאירים באיבר המטרה.

 

"יש מעט מאוד חולים שיכולים לקבל קרינה במינון אופטימלי", מסביר ד"ר רפי פפר, מנהל היחידה לרדיותרפיה בשיבא. "כיוון שהקרנה של רקמה בריאה גורמת לנזק, אנחנו מפחיתים את המינון כדי להגן על הרקמות סביב האיבר החולה. "המכשיר החדש מאפשר לנו לתפוס את הגידול רק בנקודה שהוא נמצא, בלי לפספס אותו או לפגוע ברקמות בריאות. הוא מעניק עוד מימד של דיוק בטיפול הקרינתי ויאפשר לנו לתת מינון גבוה יותר של קרינה כדי להביא לשיעורי ריפוי גבוהים יותר, תוך הגנה כאמור על הרקמות הבריאות".

 

הכותב הוא רופא מתמחה בבית החולים לילדים 'ספרא'

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקרנות. הגידול בתנועה מתמדת
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים