שתף קטע נבחר

ארץ המרדפים בנגב: מג"ב בעקבות ה"ברחנים"

בדואים תושבי הנגב מסייעים לגורמים מעבר לגבול להבריח לתוך ישראל יצאניות, סמים ואף אמצעי לחימה. עבורם מדובר בעסק כלכלי (וקצת אידיאולוגי) לכל דבר. לוחמי מג"ב מנסים לעצור אותם לפני שישלימו את המשימה. כתבת ynet התלוותה לאחד המבצעים שלהם

המרדף התנהל בשטח מדברי. הרכב הנמלט, שנגנב שעתיים מוקדם יותר ממצפה רמון, שבק חיים על אחת הגבעות. הגנבים - שלושה פלסטינים מדהרייה - נכנעו, הודו בגניבה ונעצרו. הפעם הוכתר המבצע בהצלחה, אבל במקרים רבים אחרים מצליחים ה"ברחנים" בלשון אנשי מג"ב, לחמוק ולהמשיך בשגרת הגניבות וההברחות. 

 

הם חיים בינינו, אבל משתפים פעולה עם גורמים עוינים ופליליים מעבר לגבול. מדובר בתושבים בדואים מהנגב, המהווים חוליה בשרשרת הברחות המציפות את הארץ בסמים, זונות ואמצעי לחימה. האמצעים בהם הם משתמשים אינם מתוחכמים ביותר, בלשון המעטה, ומסתכמים בדרך כלל ברכב, טרקטורון או אופנוע, ובעיקר בידיעת תוואי השטח.


כוחות מג"ב בשטח, היום. המטרה - מניעת הברחות (צילום: אמיר כהן)

 

הבוקר (ג'), עם אור ראשון, יצאו כ-120 לוחמי מג"ב רמון בסיוע מסוק משטרתי לעומק השטח בנגב כדי לאתר את אותם מסייעים, או בעגה המקצועית "ברחנים". ניצב משנה אבשלום פלד, מפקד מג"ב רמון, מסביר: "אנו רוצים להבהיר שנרדוף כל אזרח ישראלי שמבצע עבירות על קו הגבול, עד ביתו. אנחנו מחפשים את הדרך למנוע את ההברחות. כלי הרכב שבהם משתמשים הברחנים משמשים לתצפיות, פתיחת צירים (סיור מקדים) והובלת סחורות".

 

החשש העיקרי של כוחות הביטחון הוא מחדירת מחבלים והעברת תשתיות (בעלי ידע המעבירים אותו לתוך תחומי הארץ). "חדירת גורמים עויינים היא מגמה שהולכת וגוברת בחודשים האחרונים, עד כדי כך ששינינו את מערך ההפעלה", אומר ניצב משנה פלד.


מחרימים ציוד. אנשי מג"ב בפעולה (צילום: אמיר כהן)

 

כחלק משינוי המערך תיגבר צה"ל את הכוחות לאורך הגבול עם מצרים באופן משמעותי. "ניתן לומר שיש שיפור", טוען פלד, "אך אנחנו רחוקים ממתן מענה מבצעי שלם. צריך טכנולוגיה ואמצעים נוספים, כאשר הגדר היא הכלי האופטימאלי. החדירה מתחילה מעזה, משם לסיני וחזרה לארץ, מה שנקרא ציר ה'ח'. את ציר התנועה הם עושים עם אנשיהם שם, אך בשטחנו הם צריכים את הסיוע של תושבי ישראל".

 

שיתוף הפעולה עם מצרים במניעת ההברחות, טוען פלד, אינו יעיל מספיק ולא נראה כי המצב עומד להשתנות. גם הגדר שהקימו המצרים לא עוזרת, אלא יעילה יותר עבור מטיילים על מנת לא יאבדו את דרכם ויחצו את הגבול.

 

עבור המבריחים מדובר בעסק כלכלי משגשג שמגלגל עשרות מיליוני שקלים בשנה. פלד: "יש להם אינטרס חזק בפעילות הזו - גם כלכלי ובמידה מסויימת גם אידיאולוגי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיר כהן
חייל מג"ב במהלך המבצע היום
צילום: אמיר כהן
צילום: אטילה שומפלבי
ניצב אבשלום פלד: "יש צורך באמצעים נוספים"
צילום: אטילה שומפלבי
מומלצים