שתף קטע נבחר

תקדים: משרד החינוך יתקצב לימוד ילדים חולים

החל מהיום חייבת הממשלה לספק חינוך חינם לילדים חולים המאושפזים בבית החולים או בבית. מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב, אמר בוועדה כי הוא "תומך בחוק אך מבקש יישום הדרגתי יותר שלו"

לאחר שנים שבהן נדחה יישום "חוק חינוך חינם לילדים חולים" החליטה היום (ג') ועדת החינוך בדיון משותף עם ועדת הכספים של הכנסת לשים לכך סוף – החל מהיום יוכלו תלמידים חולים לקבל חינוך (בהסכמת הוריהם) בביתם או במסגרת חינוכית בבית-החולים שבו הם מאושפזים. ההחלטה נתקבלה פה אחד, והחוק ייושם מהיום בצורה הדרגתית עד 2008. עלות יישום החוק היא 130 מיליון שקלים מתקציב משרד החינוך.

 

נציגי המשרד אמרו בוועדה כי חסרים להם 75 מיליון שקלים ליישומו המלא. מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב, אמר בוועדה כי הוא "תומך בחוק אך מבקש יישום הדרגתי יותר שלו".

 

בוועדה הוקרא מכתב של תלמידה חולה שנפלה למשכב למשך כחודשיים בבית. הוריה מימנו לה שיעורים שונים במהלך חודשיים, מכיסם הפרטי, בעלות של כ-12 אלף שקלים. משרד החינוך הודיע בוועדה כי כבר היום ניתן מימון חלקי לתלמידים חולים מתקציבים שונים לכ-6,000 תלמידים. 

 

מיהו חולה?

 

מדי שנה ישנם עשרות אלפי תלמידים חולים המאושפזים. חוק זה מטיל על הממשלה חובה לספק חינוך חינם לילדים מאושפזים ולילדים חולים. ילד מאושפז, כהגדרתו בחוק, הוא ילד המאושפז בבית-חולים. ילד חולה, כהגדרתו בחוק, הוא ילד שגילו מעל 5 שנים השוהה בבית במשך תקופה העולה על 21 ימים רצופים על-פי הוראת רופא, וכן ילד החולה במחלה מתמשכת.

 

מלבד חינוך בביתו או בבית החולים קובע החוק: שר החינוך, באישור שר הבריאות, יקבע הוראות בדבר הקמה והפעלה של מסגרת חינוכית בבית-חולים; המדינה ורשות החינוך המקומית ישאו בהוצאות חינוכו של ילד חולה, "באופן שהמימון יהיה באותו שיעור שבו הן נושאות בחינוך הילד במוסד חינוך כהגדרתו בחוק לימוד חובה"; המדינה תישא בהוצאות חינוכו של ילד מאושפז; שר החינוך, באישור שר הבריאות ובהתייעצות עם שר האוצר, רשאי לקבוע הוראות בדבר השתתפות בית-חולים בהוצאות הפעלת המסגרת החינוכית. 

 

החוק נחקק כבר בשנת 2001 אולם מאז נדחה יישומו פעמיים בכנסת. היום הצביעו פה אחד חברי הכנסת כנגד הסעיף שהיה אמור לדחות בפעם השלישית את יישום החוק - בסעיף 59 בהצעת חוק ההסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנת הכספים 2006), התשס"ו-2005, מוצע לדחות את יישומו של חוק חינוך חינם לילדים חולים, התשס"א-2001, בשנתיים נוספות, מה-30 באפריל 2005 ל-30 באפריל 2007.

 

הנימוק להצעת הדחייה הנוספת בחוק ההסדרים היא שהפעלת חוק חינוך חינם לילדים חולים תגרור הוצאה המוערכת בעשרות מיליוני שקלים שאינה מחויבת משום שכבר כיום ישנו "סיוע פדגוגי ברמה מספקת לילדים הזקוקים לכך". מסיבה זו נדחתה בעבר תחילתו של החוק האמור פעמיים: במסגרת חוק ההסדרים לשנת 2001 (דחייה לשנה) ובחוק ההסדרים לשנת 2002 (דחייה לשלוש שנים נוספות).

 

יו"ר ועדת החינוך, ח"כ הרב מיכאל מלכיאור (העבודה-מימד) אמר כי "זהו תקדים חשוב שיאפשר לכל ילד חולה לקבל חינוך בישראל".

 

לדברי הממונה על שירותי חינוך מיוחדים ועל טיפול בתלמידים חולים במשרד החינוך, ד"ר לאה שקד, המשרד ערוך ליישום מלא של חוק חינוך חינם לילדים חולים בכל הקשור לתוכניות לימוד ולהדרכת צוותים, בכפוף לתוספת התקציבית הדרושה ליישום החוק. עלויות התפעול של מערכת בתי הספר הפועלים בבתי חולים, נאמדות כיום בכ-50 מיליוני שקלים. כאמור, להערכת משרד החינוך, התוספת התקציבית הדרושה (נכון לשנת 2005) ליישום מלא של חוק חינוך חינם לילדים חולים עומדת על יותר מ-77 מיליוני שקלים. מתוך סכום זה, ההערכה היא כי לצורך יישום החוק במסגרות החינוכיות בבתי-החולים נדרשת תוספת של כ-75-70 מיליון שקלים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
אילוסטרציה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
צילום: זום 77
מלכיאור. תקדים
צילום: זום 77
מומלצים