שתף קטע נבחר

בגלל חובבי הסושי: דגי הטונה האדומה בסכנת הכחדה

אוכלוסיית דגי הטונה האדומה קטנה ב-20 השנים האחרונות בכ-80%, כתוצאה מדיג לא מבוקר. הסיבה העיקרית: הדגים ערבים לחיכם של היפנים, שמעדיפים במיוחד את המין שחי במימי הים התיכון. סיבה נוספת: הפופולריות הגוברת של הסושי במדינות העולם המערבי

אוהבים סושי? אולי הידיעה הבאה תגרום לכם לחשוב שנית בפעם הבאה שתזמינו רול של טונה אדומה. חוקרים מארגון גרינפיס וקרן ה-WWF - World Wildlife Fund גילו כי מספר דגי הטונה האדומה החיים במימי הים התיכון נמצא בירידה חדה עקב דיג-יתר שאינו מאפשר לאוכלוסיית הדגים להתאושש. סוכנות הידיעות AFP דיווחה כי מספרם של דגי הטונה האדומה מתקרב במהירות לקו האדום, ואם הדיג הבלתי-מבוקר יימשך, הם עלולים להיכחד.

 

"יפן צורכת בין 90% ל-95% מכלל דגי הטונה האדומה, והמין החי במימי הים התיכון מבוקש במיוחד ונחשב לפופולרי ביותר", אמר לואיס גרסיה, העומד בראש חטיבת האוקיינוסים ב-WWF. מחקרים הראו כי אוכלוסייתם של דגי הטונה האדומה קטנה בכ-80% בפחות מעשרים שנה – ירידה הנובעת מדיג לא מבוקר. כתוצאה מכך, עשויים הדגים, הערבים לחיך ונחשבים למעדן ביפן, להימצא בסכנת הכחדה ממשית.

 

סיבה נוספת לפגיעה באוכלוסיית הדגים נעוצה בפופולריות הגוברת של הסושי במסעדות ברחבי העולם המערבי. הסושי, שנחשב עד לפני כמה שנים למזון פופולרי ביפן בלבד, הפך למזון פופולרי מאוד באירופה וארצות-הברית, והדרישה לדגי טונה אדומה, כמו גם לדגים אחרים, נמצאת בעליה.

 

הירידה בדגה איננה מטרידה את הדייגים והחברות המסחריות הממשיכות לפעול במימי הים התיכון ללא חשש. עדיין לא נרשמה אמנם עלייה במחירי הדגים, אולם לפי ההערכות הירידה במספר הדגים יביא, בסופו של דבר, לעליה משמעותית במחירם. כעת, חוששים בארגוני הסביבה כי עליית המחירים תביא דווקא להגברת מאמצי הדיג של חברות פרטיות, בשל אפשרויות הרווח העומדות בפניהן.

 

להכחדת דגי הטונה השפעה ישירה על המערכת האקולוגית העדינה הקיימת במימי הים התיכון מאחר ולדגים תפקיד חשוב במאזן האקולוגי ובמארג המזון. הפגיעה בדגה עשויה לגרום לתגובת שרשרת, שאופייה עדיין איננו ברור לגמרי לחוקרים, וכתוצאה מכך גם לפגיעה במינים רבים אחרים החיים במימי הים התיכון או בחופיו.

 

בשנת 2002 קיבלו הדייגים אישור לדוג 32 אלף טון של דגי טונה בשנה, למרות שהחוקרים המליצו לדוג 22 אלף טון בלבד. אולם גם הוספה של 10 טון נוספים לא סיפקה את הדייגים, שדגו, לפי ההערכות, בין 40 אלף ל-50 אלף טון דגים בשנה. בשנים האחרונות, בעקבות הביקוש הגובר, נמשכה מגמת הדיג הבלתי-מבוקר, ובכמה מארגוני הסביבה חוששים שהדיג הגיע לנפח המסכן באופן ממשי את אוכלוסיית הדגים.

 

בחודשים הקרובים תתכנס פגישה מיוחדת של ארגוני הסביבה והגורמים המפקחים על הדיג באוקיינוסים ובימים, במטרה לבדוק את האפשרויות לצמצום הפגיעה בדגי הטונה האדומה, וכדי לבחון האם ניתן לשקם את אוכלוסיית הדגים, שנפגעה קשה כל כך בשנים האחרונות ותימצא בקרוב בסכנת הכחדה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טונה אדומה: פופולרית במתכונים רבים
ובעיקר בסושי (ולא רק ביפן)
צילום: שלום בר טל
מומלצים