שתף קטע נבחר

900 מורים ותיקים יפרשו, יותר מ-900 יתקבלו

שרת החינוך, יולי תמיר, ושר האוצר, אברהם הירשזון, הגיעו להסכמה על מימון התוכנית לרענון מצבת כוח האדם בבתי הספר. 900 מורים ותיקים יפרשו ויותר מ-900 צעירים ייקלטו. משרד החינוך יקבל גם תוספת של 150 מיליון שקל לתקציבו

תוכנית משרד החינוך לרענון מצבת המורים יוצאת לדרך: משרד האוצר אישר מימון תקציב לפרישה מרצון של 900 מורים ותיקים ועוד 150 מיליון שקלים לצרכים שונים של המערכת. שרת החינוך, יולי תמיר, מסרה ל-ynet ש"במקום המורים הללו ייקלטו אפילו יותר מ-900 מורים צעירים, במסגרת גידול טבעי של אחוז וחצי השנה". אחת המחלוקות הקשות שטרפדו את יישום דו"ח דוברת היה התוכנית לפרישה מרצון. בשנה שעברה נקלטו במערכת 3,000 מורים חדשים, חלקם לצורך יישום דו"ח דוברת.

 

בפגישה שקיימו שלשום שרת החינוך ומנכ"ל משרדה עם שר האוצר, אברהם הירשזון, הציגה תמיר בפני שר האוצר בקשה לתוספת תקציבית עבור נושאים שנמצאים בסדר עדיפויות ראשוני של המשרד. השר נענה לדרישתה ואישר תוספת. בתום הפגישה ציינה השרה כי מדובר "בהישג אדיר" ושהיא שמחה על נכונות שר האוצר ואנשי משרדו להכיר בחינוך כיעד לאומי ולהקצות את המשאבים לקידום המערכת.

 

השניים הסכימו שיש לאפשר למורים שמעוניינים לפרוש, לעזוב את המערכת בכבוד. עד כה עזבו מורים רבים בעל כורחם, בעיקר מורים צעירים המלמדים שנה ראשונה או שנייה במערכת החינוך, ואילו מורים ותיקים שביקשו לפרוש נשארו במערכת למרות השחיקה, משום שלא היה די תקציב לממן את פרישתם היקרה. תמיר הדגישה כי מדובר במספר קטן של מורים שצפויים לפיטורים מזה שנים וכי נעשים מאמצים לאפשר למורים ותיקים שמעוניינים בכך - פרישה מוקדמת מהמערכת לאחר שתרמו שנים רבות ממרצם ומקצועיותם.

 

במשרד החינוך אומרים שבכך נפתחת הזדמנות לעובדי הוראה חדשים שמסיימים בימים אלה את הכשרתם. "כניסת מורים חדשים למערכת חיונית מאוד לצורך רענון כוחות. נעשו מאמצים רבים לאפשר פרישתם של מורים ותיקים בתנאים מועדפים ומכובדים", אמרה תמיר והוסיפה: "המשרד יפעל לשילוב של ניהול נכון של המערכת והתייעלותה לטובת הקצאה נכונה יותר של המשאבים הקיימים".

 

תמיר הציגה בוועדת החינוך בשבוע דרישה לחצי מיליארד שקל כדי לממן יום חינוך ארוך, חוק ילדים חולים, טיפול במפגעי בטיחות בבתי-הספר, יישום חוק שילוב ילדים בעלי מוגבלויות במערכת החינוך הרגילה, תקצוב מתנדבי שנת שירות בתנועות הנוער ושירות לאומי, הגדלת הקרן לתמיכת תשלומי הורים ותקציב עבור יישום בג"ץ תעודת הבגרות, שמחייב את משרד החינוך לשלם עבור שאלוני הבגרות. 

 

ושוב אין כסף למימון "חוק השילוב"

 

הכסף שהושג עבור מערכת החינוך ישמש עבור אגרת בחינות, קרן מלגות לנזקקים, חינוך מיוחד, שיפוצים, ילדים חולים, תנועות נוער, שרות לאומי וש"ש (שנת שירות). אבואב בירך על התוספת התקציבית: "משרד האוצר גילה הבנה מיוחדת וראויה להערכה לצרכיי מערכת החינוך. לאחר שנים בהם קוצץ תקציב המשרד, ניתנה הפעם תוספת תקציבית". ומי לא יקבל? לדברי תמיר, משרד החינוך לא יוכל ליישם את חוק שילובם של ילדים בעלי צרכים מיוחדים בבתי הספר הרגילים באופן מלא.

  

בנוסף להסכם על 900 פיטורים מרצון של המורים, השנה צפויים גם פיטוריהם של עוד כ-100 מורים עקב סגירת בתי-ספר ומגמות והפסקת עבודתם של 36 מורים שאינם מוסמכים ושלטענת משרד החינוך - ניתנה להם ההזדמנות במשך ארבע שנים להשלים את הסמכתם אך לא עשו זאת. מנכ"ל משרד החינוך ציין כי "מערכת החינוך אינה יכולה להרשות לעצמה מצב שבו עובדי הוראה לא יהיו בעלי ההשכלה וההכשרה המתאימים ובמקרים אלה המשרד לא יתפשר".

 

למרות ההסכם, תמיר תקפה בוועידת השלטון המקומי השנייה את האוצר בטענה שהוא כופה את היוזמות החינוכיות שלו. לדבריה, "לא קל להגיע למערכת הידברות כה מורכבת כשברקע שותף סמוי, משרד האוצר. אני רואה בעין מאוד ביקורתית שמשרד האוצר בשנים האחרונות לא רק מנסה לעשות רפורמה ולתקצב אותה, אלא מנסה לעשות רפורמה עבור משרד החינוך. אמרתי לאוצר בימים האחרונים שלא מקובל עלי שהוא בוחן יוזמות חינוכיות".

 

בשנים האחרונות, בעקבות הקיצוצים הרבים שהושתו על תקציב החינוך, פוטרו מורים רבים מהמערכת. בסוף שנת הלימודים הקודמת תשס"ה פרשו ממערכת החינוך יותר מ-2,500 מורים כאשר כ-2,000 מהם יצאו בפרישה מוקדמת. לפני מספר ימים נמנעו פיטורים של כ-600 מורים בבתי-הספר העל-יסודיים כתוצאה מקיצוץ מתוכנן. תמיר החליטה לספוג קיצוץ זה מתקציב המשרד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר אוחיון
יולי תמיר
צילום: מאיר אוחיון
צילום: גיל יוחנן
מברך. אבואב
צילום: גיל יוחנן
צילום: אלכס קולומויסקי
תוספת תקציב. הירשזון
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים