שתף קטע נבחר

משפט אנרון: ליי וסקילינג הימרו - והפסידו

מומחים למשפט סוברים כי ליי וסקילינג טעו כשהחליטו להעיד, וכי אין סיכוי רב להיפוך גזר הדין בערעור. העובדים לשעבר הגיבו לפסק הדין בשמחה, וחושפת השחיתויות אמרה כי הצדק נעשה. ממשל בוש: זהו מסר חזק נגד שחיתות בעסקים

במשך יותר משנתיים, מייסד ומנכ"ל אנרון לשעבר קנת' ליי אמר כי התביעה נגדו הינה "ציד מכשפות" - ותיכנן את עדותו במשפט. עורך דינו של המנכ"ל לשעבר ג'פרי סקילינג, שנתבע ביחד עם ליי, אמר כי היה זה בלתי אפשרי להרחיק את לקוחו מדוכן העדים.

 

מבחינת שני האישים, העדות היתה הימור גדול - ובשבוע שעבר, הם שילמו עליו ביוקר. הם הורשעו על-פי 29 סעיפי אישום, וצפויים לבלות שנים רבות בבית הכלא, יתכן שאת שארית חייהם. הם מתכוונים, כמובן, לערער על פסק הדין; אך רוב המומחים המשפטיים צופים כי לערעור אין סיכוי רב.

 

אחת מהמושבעות במשפט, וונדי ואוגן, אמרה אחרי המשפט: "רציתי מאוד להאמין במה שהם אומרים. היו מקומות בעדות שהרגשתי שהאופי שלהם מפוקפק".

 

ההחלטה, האם להעיד או לא, היא החלטה לא פשוטה בעבירות של צווארון לבן; ובמקרה הזה היתה אף מסובכת יותר. התביעה החזיקה בהודאות-באשמה של 16 בכירים לשעבר באנרון, ושמונה מהם העידו נגד הבוסים לשעבר שלהם; ביניהם - סמנכ"ל הכספים אנדי פסטו, שהיה מהמתכננים הראשיים של הונאת הענק.

 

מומחים למשפט אמרו כי החלטתם של השניים להעיד הייתה שגויה; בעיקר מבחינת קנת' ליי, שהפגין כעס ולוחמנות על דוכן העדים. מומחה אחד אמר כי לליי היתה תדמית של השגריר החם והרהוט של החברה - אך בהופעתו על דוכן העדים הוא הצטייר בדרך שונה מאוד, ונתפס על ידי המושבעים כיהיר ושחצן. סקילינג, שנתפס בעבר כמנכ"ל משקיע ומעורב, נכשל בניסיון להוכיח שלא ידע שום דבר.

 

"קשה להאמין שמישהו, אדם כל כך מעורב, פשוט לא ידע על חלק מהדברים בחברה", אמרה ראש חבר המושבעים במשפט, דבורה סמית'. המומחים אמרו גם כי הופתעו כאשר ליי וסקילינג ביססו את כל ההגנה שלהם על הרעיון שלא התרחשה באנרון שום הונאה רחבת היקף.

 

תובע אזרחי מיוסטון, דייויד ברג, כינה את קו ההגנה הזה בשם "הגנת פיטר פן - תמחאו כפיים חזק, ואנרון תופיע מחדש, ושום דבר רע לא קרה. טוב, הרבה דברים רעים קרו".

 

קריסתה של אנרון היתה חלק מעידן של שערוריות ענק בתאגידים, שזרועה בדוגמאות של מנהלים בכירים שבחרו להעיד ושילמו על כך ביוקר, ביניהם מנכ"ל וורלדקום לשעבר ברנרד אברס ומנכ"ל טייקו לשעבר דניס קוזלווסקי. לעומתם, מנכ"ל הלת'סאות' לשעבר ריצ'רד סקראשי, בחר לא להעיד – וזוכה מאשמת הונאה.

 

סקראשי אמר אחרי הרשעתם של ליי וסקילינג, כי "בחרתי לא להעיד מכיוון שידעתי שאין להם שום ראיות שמעידות שעשיתי משהו רע. כשהם העידו, חשבתי שאולי יש שם משהו שהם מודאגים לגביו".

 

אין סיכוי רב להיפוך פסק הדין

 

גזר הדין המקסימלי שניתן להטיל על ליי הוא 45 שנים, וגזר הדין המקסימלי שניתן להטיל על סקילינג הוא 185 שנים. רוב המומחים לא סוברים כי השופט יטיל על הנאשמים את המקסימום, אלא משהו בין 10 ל-30 שנה. גזר הדין במשפט יינתן ב-11 בספטמבר, והנאשמים צפויים לקבל תקופות מאסר דו ספרתיות.

 

מחוץ לבית המשפט, הנאשמים ועורכי הדין שלהם התעקשו עדיין על חפותם. עורך דינו של סקילינג, דניס פטרוצ'לי, הבטיח ערעור "מלא ונמרץ". אך רוב המומחים והאנליסטים סוברים כי הערעור חסר סיכוי, לנוכח מספר סעיפי האישום וחומרתם; בנוסף, טוענים המומחים כי הסיכוי להיפוך פסק הדין קטן עוד יותר לאחר ששני האישים העידו.

 

ערעורם של ליי וסקילינג יתמקד כנראה בהוראותיו של השופט למושבעים, שכללו גם "עיוורון מרצון" כבסיס להרשעה (דבר שידוע בכינוי "הגנת בת היענה") - וכן בעובדה שהמשפט התקיים ביוסטון, עיר שבה חיים כ-4,000 ממפוטרי החברה.

 

קריסת החברה מחקה יותר מ-60 מיליארד דולר למשקיעים, כ-2.1 מיליארד דולר מתוכנית פנסיה, והובילה לפיטורים של כ-5,600 איש. עד היום, הושגו הסדרים עם בנקים וחברות ברוקרים לפיצוי משקיעים בהיקף של כ-7.3 מיליארד דולר.

 

תגובות העובדים לשעבר: בין סיפוק לאדישות

 

עובדים רבים באנרון הפסידו לא רק מקום עבודה עם קריסת החברה, אלא גם את כל חסכונותיהם לפנסיה, שהיו מושקעים במניות החברה. יום אחרי הגשת הבקשה לפשיטת רגל בדצמבר 2001, כ-4,000 עובדים קיבלו הודעת פיטורים ו-30 דקות לפנות את חפציהם ולעזוב את המשרדים.

 

שרי סאונדרס, למשל, שהפסידה את משרתה ומיליון דולר בחסכונות לפנסיה, הגיבה בשמחה למשמע פסק הדין - אך אמרה: "אני מניחה שזה מעניק קצת קורת רוח, אבל זה לא מחזיר לי את הפנסיה שלי". סאונדרס הוסיפה ואמרה: "אם קן ליי יקבל 20 שנה, הוא בטח ימות בכלא. אז 20 שנה יהיה גזר דין טוב".

 

עובד נוסף, בראין קרובר, הגיב באדישות, אך אמר כי היה מגיב בצורה חזקה יותר אם ליי וסקילינג היו יוצאים זכאים. לדבריו, "אני שבע רצון מהעונש שהם כבר מקבלים, עיסוק של שנים רבות בבתי משפט, אבל פסק הדין הזה הוא הגיוני לגמרי. הם מקבלים את מה שמגיע להם, ואת מה שרצו עובדי אנרון".

 

דבורה פרוטה, שעבדה כמזכירה במשרד של אנרון לענייני הודו ביוסטון, היתה נרגשת יותר. "זה פנטסטי", אמרה פרוטה אחרי הישמע פסק הדין, "זהו ניצחון שמראה שאמריקה התאגידית לא יכולה להתחמק מעונש על הונאת הציבור והעובדים לצרכים של רווח אישי".

 

לדבריה, "אנחנו לא נראה את הכסף שלנו לעולם. אנחנו לא הולכים להרוויח מזה. זה רק הסיפוק. זה עוזר לי לסגור את העניין של אנרון, ולהתחיל פרק חדש בחיי".

 

שרון ווטקינס, סגנית נשיא לשעבר באנרון וחושפת השחיתויות של החברה (whistle blower), קידמה בברכה את פסק הדין, אך אמרה כי "הלוואי שזה לא היה כל כך מעט וכל כך מאוחר. הלוואי שהחברה היתה עדיין קיימת. אבל נראה כי הצדק נעשה". ווטקינס העידה בעניין בפני הקונגרס וגם במשפט. 

 

הבית הלבן: זהו מסר חזק

 

מהבית הלבן נמסר, בתגובה לפסק הדין, כי זהו מסר חזק נגד שחיתות בעסקים. "הממשל הבהיר שלא יסבול שחיתות תאגידית... משרד המשפטים רדף באופן אגרסיבי אחר כל המעורבים בדבר", אמר דובר הבית הלבן, טוני סנואו.

 

אך הקשרים הקרובים שקיים ממשל בוש עם קנת' ליי - אשר היה בעבר חבר ותורם גדול של הנשיא בוש - משכו אש ביקורתית מצד האופוזיציה, לנוכח הבחירות לקונגרס ולסנאט ההולכות וקרבות. מנהיג הדמוקרטים בסנאט, הארי רייד, קרא לבית הלבן לבטל את מדיניות האנרגיה שנקבעה על ידי צוות משימה סודי, שהוקם ב-2001 על ידי סגן הנשיא דיק צ'ייני, ואשר קנת' ליי היה חבר בו.

 

לדברי רייד, הרשעתו של ליי היא נחמה לעשרות מיליוני אמריקנים שנפגעו מפעילויותיה הבלתי חוקיות של אנרון - אך "הציבור האמריקני אינו כה בר מזל. הוא עדיין מוחזק שבוי בידי מדיניות אנרגיה שממשל בוש נתן לקן ליי לכתוב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ליי. "ציד מכשפות" שהסתיים בצורה רעה
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
סקילינג. התעקש להעיד - וישלם במאסר ארוך
צילום: איי אף פי
מומלצים