שתף קטע נבחר

חייל תובע פיצוי: ההתנתקות גרמה נכות נפשית

חייל צה"ל שהשתתף בפינוי ההתנחלויות מרצועת עזה מבקש פיצוי ממשרד הביטחון כיוון ש"מחזות הפינוי הותירו בי תחושה קשה של הרס וחורבן של בתי מגורים של יהודים, הרגשתי שאני שותף לגרוש יהודים מבתיהם". בהמשך הוא אף התמוטט ואושפז במחלקה פסיכיאטרית. רופא מומחה: "הוא אובחן כסובל ממצב נפשי פסיכוטי עם סימפטומים של סכיזופרניה"

"מחזות הפינוי הותירו בי תחושות קשות של הרס בתי מגורים, הרס של גני ילדים ובתים שנשארו חרותים בזכרוני", כך טוען חייל צה"ל שהשתתף בפינוי ההתנחלויות מרצועת עזה, וכעת תובע ממשרד הביטחון שיכיר בו כנכה צה"ל. זאת לאחר שהתמוטט נפשית ואושפז בבית החולים. "כעת אני סובל מפלשבקים, סיוטים, חרדות, דיכאונות ומטופל באופן קבוע במעון יום", כתב בתצהיר שהגיש לאגף השיקום במשרד הביטחון. החייל שהשתחרר מצה"ל לפני מספר חודשים.

 

את התביעה הנוכחית הגיש חייל שהתגייס לצה"ל באפריל 2003 עם פרופיל 72 וללא כל סעיף נפשי. הוא שירת במגוון תפקידים, ביניהם כקשר של סגן מפקד גדוד בחטיבת גולני, תוך פעולות ברצועת עזה וביהודה ושומרון. בין היתר הוא הוצב בכלא מגידו במשימת אבטחת כלואים פלסטינים והיה עד לאירוע בו עלה אסיר באש. אבל למרות האירועים הקשים שעבר, הצליח להמשיך בשירות ללא הפרעה.

 

בתצהיר שהגיש לאגף השיקום באמצעות עו"ד אלי סבן, המתמחה בתביעות נגד משרד הביטחון, סיפר על האירוע בו נטל חלק, שגרם לו לתחושה הקשה ביותר. "נבחרתי לחוליה מיוחדת וסופחתי למשרד הביטחון. הוטלה עלי משימה של פירוק ואיסוף ציוד צה"לי ביישובי המפונים. מחזות הפינוי הותירו בי תחושות קשות של הרס בתי מגורים, הרס של גני ילדים ובתים שנשארו חרותים בזכרוני. בנוסף ברצוני לציין כי מפקדי הטיל עלי משימה לצלם את ביצוע הריסת המבנים דבר שגרם להמשך תחושה קשה של הרס וחורבן של בתי מגורים של יהודים, הרגשתי שאני שותף לגרוש יהודים מבתיהם", כתב.

 

החייל ציין עוד בתצהיר כי למרות שלאחר ההתנתקות שובץ בתפקיד עורפי, התקשה לתפקד וגם במהלך החופשות התקשה לשכוח את המראות שראה. בנובמבר אשתקד התמוטט ואושפז במחלקה הפסיכיאטרית בבית חולים בצפון הארץ, ומאז הוא נזקק לטיפול קבוע. בחוות דעת פסיכאטרית שצורפה לתצהיר כתב רופא מומחה: "במשך ארבעה חודשי אשפוז הוא אובחן כסובל ממצב נפשי פסיכוטי עם סימפטומים של סכיזופרניה".

 

עו"ד סבן סיכם: "החייל עבר שירות קשה, רצוף אירועים קשים. ההתנתקות היתה הקש ששבר את גב הגמל. הוא לא יכול היה לזה עוד והתמוטט. כעת הוא ממתין לוועדה רפואית שתדון בעניינו, ובינתיים הוא מקבל סיוע מאגף השיקום. במצבו, אני מניח שיימצא קשר סיבתי בין מצבו הנפשי לאירועים שחווה בשירות ואז יזכה באחוזי נכות כך שיוכל לקבל את הטיפול הראוי והמלא לו הוא זקוק".

 

בצה"ל עוקבים אחר הנושא בדריכות, בעיקר בצפייה לקראת תביעות שעלולים להגיש "נפגעי התנתקות" לאגף השיקום במשרד הביטחון. היקף החיילים שנזקקו לשירותי המחלקה מאז ההתנתקות ועד היום עומד על בודדים. כך עלה משיחות סגורות שערך אלוף-משנה ד"ר גדי לובין, ראש מחלקת בריאות הנפש במפקדת קצין רפואה ראשי. "ההכנה המאסיבית שנעשתה, הסיוע בשטח, הנוכחות של קציני בריאות הנפש בשטח וגם ההחלטה להקצות לתפקיד אנשי צבא מנוסים בשירות קבע עשו את שלהם וצימצמו את הפגיעה למינימום", הסביר ל-ynet בכיר במחלקה. "ראינו קושי, ידענו לטפל בו, כמעט ולא התפתחו תגובות מאוחרות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרס בתים ברצועה. תחושה קשה
צילום: אמיר כהן
צילום: אילן מרסיאנו
פינוי יישובים. סיוטים
צילום: אילן מרסיאנו
צילום: אביר סולטן, דובר צה"ל
"הרגשתי שותף לגירוש" (ארכיון)
צילום: אביר סולטן, דובר צה"ל
עו"ד אלי סבן. מניח שיימצא קשר סיבתי
מומלצים