שתף קטע נבחר

ועדת החינוך: לא לפתוח את שנה"ל בגלל ליקויי בטיחות

נתונים קשים על מצב הבטיחות בכיתות הלימוד הוצגו בכנסת. ההורים מאיימים להשבית את הלימודים אם לא יתוקנו - וגם הח"כים לא מתלהבים להחזיר את הילדים לבתי-הספר

ועדת החינוך של הכנסת קראה היום (ב') שלא לפתוח את שנת הלימודים הבאה בשל ליקויי בטיחות חמורים במוסדות, המסכנים את התלמידים. נכון להיום אין תקציב לתיקון הכיתות והמפגעים הבטיחותיים בבתי הספר, הנאמד בכ-350 מיליון שקלים. בוועדה נמסר נתון חמור, לפיו בתי ספר לא בטיחותיים נפתחים בניגוד לחוק, ללא אישור מהנדס כנדרש.

 

נציג משרד החינוך האחראי על הבטיחות, אברהם צדקה, אמר בוועדה כי נדרשים כ-135 מיליון שקלים לצרכי בטיחות מיידים לפתיחת שנת הלימודים כסדרה. לעומתו טען רון חן, סמנכ"ל מרכז השלטון המקומי, כי לצרכים הדחופים נדרשים 350 מיליון שקלים. על השיפוצים בפועל בבתי הספר אחראיות הרשויות המקומיות.

 

למרות הדרישות התקציביות של הצדדים, בפועל הקציב משרד האוצר רק 75 מיליון שקלים  לתקציב 2006 לצורך תיקון הליקויים, בהתאם לבקשת משרד החינוך.

 

לפני שבועיים פורסם, כי 1,758 מבנים בני 30 שנה ויותר משמשים כיום את מערכת החינוך. התוצאה: כ-700 תאונות אירעו בשנה האחרונה בבתי הספר. נכון לחודש יולי 2005, נמנו במערכת החינוך 636 בתי ספר ישנים שמועד בנייתם אינו ידוע (לפני שנת 1965), 841 בתי ספר שנבנו עד 1965 ועוד 281 בתי ספר שנבנו עד שנת 1972. בנוסף, קיימים במערכת החינוך לא-מעט מבנים טרומים, המתאפיינים בבעיות בטיחות נוספות. משרד החינוך נדרש לספק רשימה של כל אותם מבנים, אך לא עשה כן.

 

יו"ר ועדת הבטיחות בארגון ההורים הארצי, איציק מימון איים להשבית את הלימודים. לדבריו, "בתי ספר נפתחים ללא אישור מהנדס. ההורים לא יפתחו את שנת הלימודים ללא אישור כזה בכל בית ספר בארץ".

 

"מדובר בהפקרות"

 

יו"ר הוועדה, ח"כ הרב מיכאל מלכיאור (עבודה) אמר: "התנהלות המדינה בנושאי בטיחות מבני חינוך היא שערורייה שוועדת החינוך לא תסכים לה. מדובר בהפקרות מוחלטת, אין דין ואין דיין".

 

מנכ"לית משרד החינוך לשעבר וחברת ועדת החינוך, ח"כ רונית תירוש (קדימה) הוסיפה "לקראת שנת הלימודים הבאה משרד החינוך לא דרש מהאוצר את הסכום הנחוץ לתיקון מפגעי הבטיחות במוסדות החינוך בהיקף של כ-350 מיליון שקלים אלא הסתפק בדרישה תקציבית של 75 מיליון שקלים בלבד". לדבריה, "משמעות הדבר היא הפקרת בטיחותם של תלמידי ישראל הלכה למעשה".

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה, כי במהלך עשר השנים האחרונות לא נערכה במשרד בדיקה מקיפה שנדרשת להיקף התקציב הדרוש לטיפול בבעיה. "שרת החינוך עמלה על החזון החינוכי של מדינת ישראל, שיוגש לראש הממשלה בחודש הקרוב. בתוכנית פרק שלם שעיקרו בדיקה תקדימית, יסודית ומעמיקה של נושא הבטיחות. אנו מקווים שהתקציב הנדרש לתיקון הליקויים יינתן הפעם כנדרש. בנוסף לכך, סוקר המשרד את הצרכים הבוערים ביסודיות, ויציע תוכנית לטיפול בעניין בחודשי הקיץ".

 

עוד נמסר, כי היעדר התקציב הנדרש לתיקון ליקויי בטיחות הינו בעיה רבת שנים במשרד. "שנת הלימודים תיפתח כסדרה ומפגעי הבטיחות יטופלו ויוסרו. הבטחת ביטחון התלמידים אינה מוטלת בספק", נמסר.

 

לגבי הטענה על בתי ספר שנפתחים ללא אישור מהנדס נמסר מהמשרד, כי מהנדס הרשות המקומית צריך לאשר את פתיחת בית הספר קודם לפתיחתו, ומשרד החינוך דורש מהרשויות המקומיות להקפיד על נוהל חשוב זה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
(אילוסטרציה)
צילום: ירון ברנר
מומלצים