שתף קטע נבחר

נפתחו הדיונים לצירוף טורקיה לאיחוד האירופי

טורקיה החלה במסע ארוך לקראת חברות באיחוד: השלב הראשון מבין 35 הסתיים בהצלחה, למרות ניסיונותיה של קפריסין למנוע את קיום הדיונים. במקביל, החלו גם השיחות לצירופה של קרואטיה, על רקע קולות המוחים על מגמת התרחבותו של האיחוד

נציגים של טורקיה והאיחוד האירופי סיימו אמש (יום ב') בהצלחה את שלב הדיונים הראשון במסגרת צירופה האפשרי של טורקיה לאיחוד.

 

"זה היה הפתיח. מדובר בצעד ראשון בתהליך בו כל החלטה מחויבת באישורה של כל אחת מחברות האיחוד", אמרה אורסולה פלסניק, שרת החוץ של אוסטריה המכהנת כנשיאת האיחוד.

 

למרות ההצלחה של יום הדיונים הראשון, צפויה לטורקיה עוד דרך ארוכה לפני שתהפוך באופן רישמי לחברה מן המניין. מדובר בשלב ראשון בלבד מתוך 35 פרקי דיונים, הצפויים לארוך כ-10 שנים. השיחות שהתקיימו אתמול נסובו סביב נושאי מדע ומחקר. אם אכן תצורף טורקיה, היא תהיה המדינה היחידה בעלת רוב מוסלמי.

 

קיום השיחות עמד בסכנה על רקע ניסיונותיה של קפריסין, שהצטרפה לאיחוד לפני כשנתיים, למנוע את הדיונים. קפריסין דרשה כי הממשל באנקרה יכיר בקיומה ויעמוד בהתחייבויותיו לפתוח את נמלי התעופה והים בטורקיה לסחורה קפריסאית, אולם טורקיה סירבה בתוקף לדרישה. בתום משא ומתן שנערך בתיווך נציגי האיחוד, הסכימה קפריסין להתפשר ולהסתפק בקריאה שישגרו שרי החוץ של האיחוד לטורקיה בבקשה לקיים את התחייבותה.

 

במקביל לשיחות עם טורקיה נפתחו היום גם הדיונים הראשונים על צירופה של קרואטיה, שהביעה תקווה להצטרף לשורות איחוד עד שנת 2009. בנוסף, פורסמה הכרה רישמית בעצמאותה של מונטנגרו, שהודיעה על היפרדות מסרביה בעקבות תוצאותיו של משאל העם שערכה בחודש שעבר. שרי החוץ של מדינות האיחוד הודיעו בבריסל כי הכרזת העצמאות של הפרלמנט המונטנגרי ב-3 ביוני מהווה אישור חוקי של תוצאות המשאל, וקראו למדינה הבלקנית לכונן קשרים רישמיים עם סרביה.

 

תהיליכי צירופן של מדינות חדשות לאיחוד מתקיימות במסגרת מגמת התרחבות, שהחלה לפני כשנתיים עם קבלתן של עשר מדינות חדשות. בין המדינות שהצטרפו היו קפריסין, מלטה, וחברות לשעבר בגוש הקומוניסטי, שקבלתן יצרה התנגדות רבה בקרב חלק מהחברות הוותיקות באיחוד. הדבר בא לידי ביטוי בדחיית חוקה אירופית במשאלים שנערכו בצרפת ובהולנד, אולם במקביל  נשמעים גם קולות רבים המתנגדים להרחבה בשל העול הכלכלי העצום הכרוך בתמיכה במדינות החדשות.  

 

שר הפנים הצרפתי, ניקולא סרקוזי, טען כי תהליך הגדילה צריך להסתכם בצירופן של רומניה ובולגריה, שאמורות להפוך לחברות רישמיות בינואר 2008. גם קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, הביעה תמיכה בצימצום מספר החברות החדשות, ותמכה בכינון יחסי שותפות עם טורקיה במקום במתן חברות מלאה באיחוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
חברה חדשה? דגלי טורקיה והאיחוד האירופי
צילום: איי פי
מומלצים