שתף קטע נבחר

האם האדם הקדמון קיים יחסי-מין עם קופים?

ברוכים הבאים לטלנובלה שמסעירה את עולם המדע: על-פי תיאוריה חדשה של חוקרים אמריקנים, המין האנושי נוצר לאחר שהאדם הקדמון קיים יחסי מין עם שימפנזים. "אולי היינו רוצים שהסיפור שלנו יהיה שונה", השיב אחד החוקרים למתנגדיו, "אבל הממצאים מזכירים לנו שאנחנו בעצם חיות"

התשובה לשאלה החשובה בהיסטוריה של האנושות – מהו מוצא האדם? – קיבלה לאחרונה תפנית מפתיעה. תיאוריה חדשה שהתפרסמה בכתב העת המדעי Nature מעלה את האפשרות ש-4 מיליון שנה לאחר שבני האדם נפרדו מאבותיהם השימפנזים – הם חזרו וקיימו איתם יחסי מין שמהם נוצר המין האנושי.

 

על פי התיאוריה הרווחת, בני האדם הם ענף אבולוציוני שהתפצל בחדות לפני כ-7 מיליון שנה מענף השימפנזים. כאן, פחות או יותר, נגמר הסיפור של בני האדם. התיאוריה החדשה קובעת שלא רק שהסיפור לא נגמר כאן – פה הוא רק מתחיל.

 

העדיפו את הקופים

 

החוקרים, דיוויד רייך וניק פטרסון ממכון Broad של MIT ואוניברסיטת הרווארד, בדקו את השינויים הגנטיים שהתרחשו במהלך ההיסטוריה בגנום האנושי והשוו אותם לגנום של השימפנזים, האורנג-אוטנג והגורילות. הבדיקה הזו נעשתה באמצעות טכניקות חדשות שאיפשרו להם לבחון פי 800 יותר אתרים ב- DNA מאלו שנבדקו עד כה.

 

השניים התמקדו, בין השאר, בכרומוזום X הקובע את מין היילוד – וגילו תוצאות שהפילו אותם מהכיסא במעבדה. לדבריהם, חלק מהגנים שנבדקו עברו שינויים רבים – ממצא המצביע על כך שגיל הגנים מבוגר יותר מ-7 מיליון שנה. דווקא בכרומוזום X הם גילו שההבדלים בין בני האדם לבין השימפנזים לא היו כה גדולים כפי שניתן היה לצפות.

 

כדי להסביר את הנתונים המוזרים, פיתחו החוקרים תיאוריה חדשה המתחילה מההנחה המקובלת: בני האדם הקדמונים ("הומינידים") פנו לענף אבולוציוני נפרד, אבל עשו זאת מוקדם יותר – לפני כ-10 מיליון שנה. מאז חיו שני המינים – בני האדם הקדמונים והשימפנזים – זה לצד זה במשך מיליוני שנה. לפני כ-6 מיליון שנה, כלומר יותר מ-4 מיליון שנה לאחר ששני המינים נפרדו, קרה משהו מרתק: האדם הקדמון חזר לקיים יחסי מין עם השימפנזים. כתוצאה מיחסי המין האלו נוצר מין שלישי שהוא בן כלאיים המכיל את התכונות של בני האדם והשימפנזים, דבר הדומה לפרד שהוא בן כלאיים של סוס וחמור.

 

מבחינה אבולוציונית מדובר ב"ענף ללא מוצא" שכן הזכר של בן הכלאיים הוא ברוב המקרים עקר. אבל כאן, טוענים החוקרים, התרחש אירוע מפתיע נוסף. הנקבות של המין השלישי החלו לקיים יחסי מין עם הזכרים של השימפנזים. נכון שהן יכלו להזדווג גם עם הזכרים מהענף ההומינידי, אבל העדויות הגנטיות מלמדות שהן העדיפו דווקא את הקופים. כעת נשאלת השאלה האם המין החדש שנוצר מקיום יחסי המין של הנקבות ממין הכלאיים עם הזכרים של השימפנזים הוביל להופעתו של הענף האנושי או לשינויו של ענף השימפנזים.

 

לדברי רייך, העדויות הגנטיות אינן חד-משמעיות, אבל להערכתו ההזדווגות המשונה הולידה ענף אבולוציוני שמוביל ישירות אלינו. כך שבמקום פיצול אחד, כמו שהאמינו שקרה עד היום, התרחש תהליך מורכב בהרבה: פיצול ראשון, חיים בנפרד, חזרה להזדווגות בין המינים ואז פיצול שני ואחרון, שהתרחש לפני כ-5.4 מיליון שנה.

 

כצפוי, התיאוריה החדשה מעוררת השתאות וסקרנות, כמו גם סערה ומחלוקת בקרב הקהילייה המדעית. "הניתוח החדש מבריק", אמר בהתלהבות פרופסור דניאל ליברמן, מומחה לביולוגיה אנתרופולוגית מאוניברסיטת הרווארד. "הבעיה היחידה שלי, מבלי להיות גס מדי, היא לדמיין איך זה שההומינידים שכבר הלכו על שניים והשימפנזים שהלכו על ארבע, ראו האחד בשני בני זוג מתאימים לקיום יחסי מין".

 

המדענים בהיסטריה

 

אין זו הפעם הראשונה שחוקרים מעלים טענה לפיה הפיצול האבולוציוני בין בני האדם והשימפנזים התרחש מוקדם יותר מהתיאוריה הרווחת. ב-2001 טענו חוקרים כי הפיצול התרחש לפני 4.6-6.2 מיליון שנה, אלא שאז התגלתה גולגולת עתיקה ברפובליקת צ'אד שבמרכז אפריקה שזכתה לשם "טומאי", שהעלתה שני ממצאים: טומאי הלך, ככל הנראה, על שתי רגליו, היו לו שיניים האופייניות להומינידים וגילו הוא כ-7 מיליון שנה. לאור התוצאות, המדענים העריכו שטומאי שייך להומינידים ותאריך הפיצול שוב נדחק לכיוון ה-7 מיליון שנה.

 

התיאוריה של רייך ופטרסון סותרת את הסברה הזו. לטענתם, שיטות התיארוך של טומאי שגויות ולכן הן מספקות נתונים בלתי מדויקים. "ייתכן שגילו של טומאי צעיר יותר ממה שחשבו עד כה", אמר פטרסון בראיון ל-BBC. "אבל גם אם התיארוך נכון, המשמעות היא שטומאי חי בתקופה שלפני הפיצול האבולוציוני הסופי של בני האדם מהשימפנזים".

 

כעת עסוקה הקהילייה המדעית בוויכוחים קשים. חלק מהמדענים טוענים כי יש לבדוק היטב את העבודה של שני החוקרים ולוודא שאין טעויות בבדיקות ה- DNA שהובילו לפיתוח התיאוריה. אחרים טוענים כי המדענים צריכים להקדיש מעתה תשומת לב מיוחדת ליצורי הכלאיים, בניגוד לדעה הרווחת לפיה הם אינם חשובים מבחינה אבולוציונית משום שהם עקרים. ואילו רייך נלחם השבוע בכל המדענים שמפקפקים בתיאוריה שלו. "תוצאות הבדיקה שלנו מזכירות לנו שאנחנו בעצם חיות", התעקש בראיון לניו-יורק טיימס. "הן מספקות לנו מבט חטוף לעבר שלנו ולסיפור שאולי היינו רוצים שיסופר באופן שונה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קיימו יחסי מין עם האדם הקדמון? שימפנזים בפעולה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים