שתף קטע נבחר

כך הוחמצה הכרה היסטורית של איראן בישראל

מסמך ששוגר למחלקת המדינה האמריקנית לאחר כיבוש בגדד, ונחשף כעת ב"וושינגטון פוסט", מגלה: טהרן הציעה לפתוח במו"מ מעמדה נוחה ופייסנית, אך בארצות-הברית התעלמו כי הניחו שהמשטר עומד לקרוס

שיתוף פעולה מלא ופיקוח בנוגע לתוכניות הגרעין, הכרה בישראל והפסקת התמיכה בארגוני הטרור הפלסטינים - זו ההצעה שהעמידה איראן בפני ארצות הברית לפני כשלוש שנים, מיד לאחר כיבוש בגדד. את הפרטים המפתיעים מפרסם היום (א') ה"וושינגטון פוסט". 

 

המסמך הלא שגרתי, שנשלח למחלקת המדינה האמריקנית והניח "הכל על השולחן", לא זכה לתשומת לב יתרה, ובכירי ממשל בוש התעלמו ממנו מתוך מחשבה שהמשטר האיראני עומד על סף קריסה. במקום לנצל את ההזדמנות ההיסטורית ולפתוח במשא ומתן עם איראן, שנוכח הפגנת הכוח האמריקנית כבר העמידה

תנאי פתיחה ליברלים, בחרו בארצות הברית דווקא להתלונן בפני שגריר שוויץ - מי שהיה האחראי לשיגור הפקס ולהבטחה כי מדובר במסמך אותנטי המגובה על ידי שלטון האייתוללות. 

 

"בזמן שאיראן שיגרה את הצעתה הראשונה היא עוד לא הפעילה את הצנטרפוגות במפעלים הגרעיניים ולא העשירה אורניום", אמר פלינט לברט ששימש כמנהל בכיר בסוכנות לביטחון לאומי בארצות הברית. "ההצעה האיראנית היתה מאמץ אמיתי להשגת הבנות וגישה משותפת בין ארצות הברית לאיראן".

 

בעבר כבר פורסם כי ב-2003 הציעה איראן לארצות הברית משא ומתן, אך תוכן ההצעה פורסם רק לאחרונה. לדברי טריטה פרסי, מומחית לענייני המזרח התיכון, המידע על תוכן המסמך נמסר בשבועות האחרונים מפי מקורות איראנים. היא הוסיפה כי הניצחון האמריקני המהיר בעיראק הפחיד את האיראנים שבמשך שמונה שנים ניסו לעשות את מה שארצות הברית עשתה בשלושה שבועות (מלחמת איראן עיראק שנערכה בין השנים 1980-1988). 

 

על פי הדיווחים, המסמך האיראני נועד במטרה להסיר את הסנקציות מעל המדינה ולאפשר לה פיתוח של טכנולוגיה גרעינית כחלק מצרכיה הלגיטימיים. בתמורה לכך הסכימה איראן לתיאום ופיקוח מלא על מתקניה, לפעול באופן החלטי נגד הטרור, לאפשר שיתוף פעולה עם ארצות הברית המלחמתה בעיראק, להפסיק את התמיכה בטרור הפלסטיני ולקבל את היוזמה הסעודית להסכם שלום בין ישראל והפלסטינים והקמת שתי מדינות.

 

אבל כל זה שייך לעבר. לאחרונה שינה ממשל בוש את הגישה כלפי איראן והסכים לאפשר לאיראן ייצור אנרגיה גרעינית למטרות אזרחיות, זאת בניגוד לעמדה הקודמת ששללה כל פעילות גרעינית במדינה. כיום עמדת הפתיחה של

איראן קשוחה הרבה יותר, נוכח התקדמותה במפעליה הגרעיניים, הסתבכותה של ארצות הברית בעיראק והצורך הגובר בנפט.

 

מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, הסבירה את המהלכים האמריקנים: "מה שאיראן רצתה קודם לכן הוא ליצור מצב של אמריקה מול איראן, קרב ראש בראש. כרגע איראן עומדת מולנו ומול כל הקהילה הבינלאומית ואני חושבת שזו העמדה החזקה ביותר שניתן לעמוד בה במסגרת משא ומתן". מהבית הלבן ומחלקת המדינה האמריקנית לא התקבלו תגובות נוספות לנושא.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמדי-נג'אד. לא מתגמש
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
הכור הגרעיני בבושהר. מעשירים אורניום
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
בוש. התעלמו מהמסמך
צילום: רויטרס
מומלצים