שתף קטע נבחר

האיומים מוחרפים, אבל לא בטוח שצפון-קוריאה תשגר

בדרום-קוריאה מביעים ספק באשר לדיווחים לפיהם השכנה מצפון צפויה לבצע בקרוב ניסוי בטיל ארוך טווח. גם גורמים אמריקנים ציינו שהדיווחים מבוססים על מידע מודיעיני שאינו חד-משמעי. פיונגיאנג בהתייחסות ראשונה לנושא הודיעה: איננו רואים עצמנו מחוייבים להימנע מניסויי טילים

גורמים רשמים בדרום קוריאה אמרו היום (ג') כי אין ודאות ששכנתם מצפון תבצע בימים הקרובים שיגור ניסיוני של טיל. הדברים באים על רקע הדיווחים המתרבים בנושא ולחץ בינלאומי כבד שמופעל על פיונגיאנג לבל תממש את כוונתה.

 

"בנסיבות הקיימות, קשה לחזות האם תבצע צפון קוריאה את הניסוי או לא", אמר דובר של מפלגת השלטון בסיאול. הדובר אמר שגורמי ביטחון בכירים שתידרכו את ראשי המפלגה בנושא הביעו ספקנות באשר לדיווחים על הניסוי המדובר. "אנו חוששים שדיווחים לא מבוססים בתקשורת וספקולציות יעוררו מתיחות שאינה תואמת את המציאות", אמר ווּ סאנג-הוֹ. "אנו מקווים שכלי התקשורת יימנעו מלנפח את הסיפור".

 

להערכות אלה הצטרפו גורמים אמריקנים שטענו שהדיווחים על השיגור הצפוי מבוססים על מידע מודיעיני שאינו מושלם, וכי תמונות הלוויין של אתר הניסוי אינן מוכיחות באופן חד-משמעתי כי השיגור אכן צפוי בקרוב.

 

הדברים הללו עומדים בניגוד לדברים שאמרו ביממה האחרונה גורמים אמריקנים אחרים, שטענו כי המידע האחרון מלמד שהצפון קוריאנים תידלקו את הטיל והוא מוכן לשיגור בכל רגע. על פי דיווחים אלה, צפון קוריאה השלימה את ההכנות האחרונות לניסוי בטיל "טייפודונג-2" שמסוגל לשאת ראש נפץ במשקל טונה אחת ומגיע לטווח של 6,700 ק"מ - טווח הכולל את אלסקה והוואי שבארה"ב.

 

לספקות באשר לניסוי הקרב הצטרפו גם דיווחים על מזג אוויר סוער ועננות כבדה השוררים מעל האתר בצפון קוריאה ממנו לכאורה יבוצע השיגור. מומחים הסבירו שהעננות הכבדה תקשה על המהנדסים הצפון-קוריאנים לעקוב אחר הטיל במעופו וככל הנראה תכפה דחיה של הניסוי בכמה ימים לפחות.

 

בהודעה רשמית ראשונה המתייחסת לנושא הדגישה צפון קוריאה כי היא עומדת על זכותה החופשית לבצע ניסויי טילים ושלזרים אין את הזכות למתוח ביקורת על תוכניותיה. סוכנות הידיעות היפנית קיודו ציטטה גורם צפון קוריאני בכיר שאמר שארצו אינה רואה עצמה מחוייסת להסכמים קודמים בדבר הקפאת ניסויי טילים.

 

בהודעה מוקדמת יותר הזהירה צפון קוריאה את ארה"ב לבל תמשיך לפתח מערכות נשק המבוססות בחלל והאשימה את וושינגטון בניסיון להמשיך ולהעמיק את שאיפותיה לשליטה כלל-עולמית. 

 

יפן: נשקול תגובה חריפה

 

אבל הספקות הללו לא הצליחו להרגיע את החששות הכבדים באזור מפני הטיל, שמאיים לא רק על שכנותיה של צפון קוריאה באסיה אלא גם על ארצות הברית. בוושינגטון כינו את הניסוי "צעד מתגרה" וביפן הזהירו את פיונגיאנג שיצרפו לארה"ב ב"תגובה חריפה" אם השיגור יצא לפועל. ההערכה היא שהמדינות יפעלו במשותף לכינוס של מועצת הביטחון של האו"ם לדיון דחוף בנושא, שבסופו יישקלו סנקציות נגד המדינה הקומוניסטית.

 

סין, שכנתה ובת בריתה של צפון קוריאה היא שחקנית מפתח בכל הנוגע למגעים בין פיונגיאנג והקהיליה הבינלאומית. בייג'ינג הודיעה שהיא מודעת לדיווחים על האפשרות של ניסוי טילים קרוב אולם נמנעה לפי שעה מלפנות לשכנתה בבקשה לבטל את השיגור. "אנו מודעים למידע. בנסיבות הקיימות, אנו מקווים שהגורמים הרלוונטיים יוכלו לעשות יותר למען היציבות והשלום באזור", נמסר ממשרד החוץ הסיני.

 

צפון קוריאה ביצעה ב-1998 ניסוי בטיל מדגם מוקדם יותר - "טייפודונג-1". הוא חלף מעל יפן ונחת באוקינוס השקט. המחאה החריפה של יפן והדאגה הבינלאומית הביאו את צפון קוריאה להתחייב ב-1999 שלא לבצע ניסויים נוספים בטילים ארוכי-טווח. בארה"ב אמרו שאם יצא לפועל הניסוי הנוכחי תפר צפון קוריאה את התחייבותה.

 

גורמים בינלאומיים אמרו שייתכן שהניסוי הנוכחי קשור למבוי הסתום בשיחות השש-צדדיות בנושא תוכנית הגרעין של צפון קוריאה, שתקועות מאז חודש נובמבר. כמו כן, אפשר שהניסוי נועד למשוך את תשומת לב הקהיליה הבינלאומית ששקועה עמוק במגעים עם איראן סביב תוכנית הגרעין שלה, ולהביע את כעסה של פיונגיאנג על מהלך אמריקני להקפיא הכנסות שנועדו לצפון קוריאה בטענה של הלבנת כספים.

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיילים דרום-קוריאנים ליד תצוגה של דגמי טילים מהצפון
חיילים דרום-קוריאנים ליד תצוגה של דגמי טילים מהצפון
צילום: איי פי
תמונת לוויין של אתר ניסוי הטיל בצפון קוריאה
תמונת לוויין של אתר ניסוי הטיל בצפון קוריאה
צילום: GEOEYE, איי פי
מומלצים