שתף קטע נבחר

דברו חלש, אתם מפחידים את הדרבנים

השכנים של שופטי בית המשפט העליון וחברי כנסת ישראל הם דווקא ינשופים, קיפודים, צפרדעים ושלל בעלי חיים נוספים, כולל משפחת דרבנים לבקנים. בתחנה הירושלמית של החברה להגנת הטבע, מציעים כעת פעילויות ערב הרפתקניות, מהנות ומחכימות בעקבות חיות הלילה

"אני לא מאמין! הן מזדווגות, מזדווגות!", קורא עמיר בלבן בלחישה רמה, ובהתרגשות עצומה מצביע על נקודה עלומה בתוך השיחים. אנחנו ממהרים להצטופף כמה שיותר קרוב לאטרקציה, ממצמצים כמה פעמים כדי למקד ראייה ואז קולטים - שתי גחליליות מתנות להן אהבים, זו על גבי זו, כאילו אין נינט ויודה בעולם.

 

ההתרגשות אחזה בכולנו, בייחוד בבת ה-7 שלי, שהזדרזה לקרוץ לי בעודה חולקת איתי סוד גדול: "ראיתי את זה בספר שיש לנו בבית, גם כלבים עושים ככה".


יותר חמוד או יותר דוקר? מפגש קוצני (צילום: עמיר בלבן)

 

באנו כדי לראות ציפורי לילה. לא ראינו (ולא רק בגלל החושך), אבל שמענו. המון. היו ציוצים, היו קרקורים, היו קריאות חיזור, נשיפות וצפצופים – מה שנקרא "שקט כפרי". וכל זה ליד בניין הכנסת המכובד, ליד בית המשפט העליון המפואר, בין גן סאקר לגן הוורדים. טבע אמיתי, מתפרץ ופועם, בתוך עיר בירה שוקקת.

 

התחנה לחקר ציפורי ירושלים של החברה להגנת הטבע הוקמה על ידי צפרים וחובבי טבע ירושלמים, בהם עמיר בלבן וגדעון פרלמן (כיום מנהלי התחנה). השניים ראו במזבלה הגדולה שהיתה שם קודם מה שאמהות יכולות לראות בילדים מסוימים – פוטנציאל עצום.

 

העובדה שרבבות ציפורים שוהות במקום או מתדלקות בו בעיצומו של מסע הנדידה שלהן, דרבנה את הצפרים וחובבי טבע נוספים להקים במקום אתר קבע קהילתי בברכת הממשלה. כך, על שטח של כחמישה דונם, מפעילה החברה להגנת הטבע "בית" חם ואוהד לבעלי החיים בסביבה. ויש המון כאלה.

 


הגעתי אחרי שהלכתם. גוזל ינשוף מקומי (צילום: עמיר בלבן)

 

מצוידים בפנסים, נעליים נוחות, ביגוד חם והמון ציפייה לראות חיות במקום שבתן הטבעי, נכנסנו למתחם התחנה. ערב, חושך, רחשי העיר נשמעים מדי פעם, זרים למקום ולאווירה. התיישבנו על ספסלי העץ ב"מסתור", נרגשים כמגלן בשעתו, מציצים בשקט בשקט (כדי לא להבהיל את היבחושונים) דרך חרכי תצפית מיוחדים אל עבר השמורה, וחיכינו למשפחת הדרבנים החיה כאן באין מפריע.

 

בחן ששמור למדריכי טבע אותנטיים ובשפה עשירה ומרתקת, עמיר פורש בפנינו את צפונות המקום. הוא מסביר על ההבדלים בין דרבן לקיפוד (הראשון הוא מכרסם צמחוני ואילו השני – טורף), על התכונות הפלאיות של ציפורי הלילה (חושי השמיעה והראייה הייחודיים), על דרכם של הצבאים לשרוד ועל פעילויות התחנה (טיבוע ציפורים, סיורים מודרכים ועוד).

 

הילדים שותים בצמא את דבריו, תאבים לדעת, ועמיר - שופע ידע והומור - מסביר ומדגים, לא חוסך באמצעים כדי להפוך את ספארי הלילה לחוויה שלא נשכח.

 

אחרי ההסברים – יוצאים לשטח. דרבנים לא ראינו (כנראה לא היינו כל כך שקטים), למרות שסימנים היו - גללים שחורים קטנים במעלה המדרגות (למה הם עושים דווקא בעלייה?). אבל הצלחנו לצפות בעטלפי פירות בשעת פעולה, לגלות מניפנית (קרובה של השממית), לראות את העץ עליו חי הינשוף (בבית הקברות של שיח' באדר) ולהציץ לגחליליות ברגע ההזדווגות. והעיקר – למדנו להעריך את הטבע ואת מה שמתנהל בו בחסות החשיכה. הלילה אנחנו עושים "מחנה" על הדשא בחצר.

 

  • התחנה לחקר ציפורי ירושלים, בסמוך לשד' יצחק רבין ורחוב רוטשילד. טל': 052-3869488.
  • המסתור פתוח ללא תשלום כל השנה כל היממה – חוויה מומלצת שאסור לוותר עליה.
  • ביולי ובאוגוסט מתוכננות פעילויות רבות להורים וילדיהם, ביום ובלילה. לפרטים: אתר התחנה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דרבן בפעולה. יש הוכחות
צילום: עמיר בלבן, החברה להגנת הטבע
ילדים בהמתנה. יש מטרה
צילום: עמיר בלבן, החברה להגנת הטבע
מומלצים