שתף קטע נבחר
צילום: אמיר כהן

"החפירות פספסו את המנהרה ב-500 מטר"

במסגרת תחקיר ראשוני של אוגדת עזה התברר כי בשבועות האחרונים ערך צה"ל חפירות לגילוי מנהרות תת קרקעיות, אולם הן הגיעו רק לנקודה הרחוקה כחצי קילומטר מהמנהרה ששימשה את המחבלים. בשל המנהרה, החיילים הותקפו מאחור. ובינתיים, בעוד שבצה"ל טוענים שלא היה מידע מוקדם על ההתקפה, בשב"כ מציינים שהועברה התרעה ממוקדת אך נראה שצה"ל לא התייחסו אליה ברצינות הראויה

שעות ספורות לאחר התקפת המחבלים על מעבר סופה בדרום רצועת עזה הבוקר (יום א'), במהלכה נחטף רב"ט גלעד שליט ונהרגו סגן חנן ברק וסמ"ר פבל סלוצקר, פתחה אוגדת עזה בחקירה ראשונית לבירור השתלשלות האירועים. מהתחקיר עלה כי פתח המנהרה ממנה יצאו המחבלים היה בעומק השטח הישראלי - כך שבעוד שהחיילים צפו לכיוון רצועת עזה, הם הותקפו מאחור.

 

 

במסגרת התחקיר עלה כי בשבועות האחרונים ערך צה"ל סדרה של חפירות באזור, באמצעות כלים הנדסיים כבדים, על מנת למצוא מנהרות תת קרקעיות באזור - כנראה בשל התרעה. קצין בכיר באוגדה אמר כי החפירות הגיעו עד לנקודה רחוקה כחצי קילומטר מהמנהרה שחפרו המחבלים, ובשל כך היא לא התגלתה. טרם ברורה מהי נקודת המוצא של המנהרה ברצועה, אך בצה"ל מעריכים כי אורכה הוא כ-600 מטר והיא הסתיימה כ-300 מטר בעומק השטח הישראלי.

 

בשירות הביטחון הכללי הביעו היום תמיהה על התנהלות צה"ל באזור ואי מוכנתו לפיגוע, במיוחד לנוכח התרעה ממוקדת שהעביר השב"כ על כוונה של ארגוני טרור לבצע פיגוע בגזרת סופה וכרם שלום, כאשר המחבלים צפויים להגיע דרך מנהרה. בשב"כ מציינים כי ההתרעה הועברה לכל גורמי הביטחון הרלוונטיים ואומרים כי בצה"ל כנראה המעיטו בערכה.

 

טענות השב"כ עומדות בניגוד להצהרתו של הרמטכ"ל דן חלוץ שאמר מוקדם יותר כי "אין ספק שהתקפת הפלסטינים במעבר סופה תפסה אותנו - בהקשרים מסוימים - לא מוכנים ובלי התרעה ממוקדת". יש לציין כי בעקבות חומרת ההתרעה הממוקדת ביצעה מערכת הביטחון מבצע חריג בסוף השבוע כאשר כוחות של צה"ל נכנסו לרצועה והוציאו מביתם שני אחים, פעילי חמאס, שהועברו לחקירה.

  

 


מפנים פצועים. המחבלים תקפו מאחור (צילום: איי.פי)

 

"כשהמחבלים יצאו לבושים מדי זית מתוך המנהרה הם היו בשטח ישראל מאחורי הכלים הצה"ליים שפונים לכיוון רצועת עזה", אמר הקצין המעורב בתחקיר האוגדה. "הם תקפו את הכלים מאחורה ולאחר קרב קצר של כעשר דקות הם שבו לכיוון הרצועה. המחבלים ירו לעבר הגדר או פוצצו שם מטען על מנת ליצור בה חור וכך הצליחו לחזור לשטח הפלסטיני. עקב מורכבות האירוע חלפו דקות ארוכות עד שהבינו בצה"ל כי אחד החיילים נעדר ורק כאשר התקבל דיווח כזה, פתחו בנוהל מיוחד שכלל ירי מהאוויר וכניסה לתוך הרצועה כדי להשיג את המחבלים, אולם זה היה מאוחר מדי. הכוחות שנכנסו בשלב הראשון לרצועה הגיעו עד מרחק של כקילומטר אחד בעומק הרצועה, אולם שבו לאחר שהתברר שאין לכך כל תועלת".

 

ככל הידוע, גופותיהם של מפקד הטנק, סגן חנן ברק, והטען, סמ"ר פבל סלוצקר, נמצאו מחוץ לטנק - דבר שעשוי להביא להערכה כי השניים הספיקו לצאת עוד קודם נהרגו. במקום היה גם נהג הטנק שנפצע בראשו ואילו התותחן, רב"ט גלעד שליט, נעדר.

 

"אנחנו עדיין לא יודעים האם הוא נשלף מתוך הטנק, או יצא החוצה פצוע בכוונה לנהל קרב עם המחבלים", אמר הקצין הבכיר.

 

מפקד אוגדת עזה, תא"ל אביב כוכבי, אמר במהלך תדרוך שקיים בקיבוץ כרם שלום כי קיימת קשת תגובות אפשריות רחבה

מאוד. "אנו נערכים להחלטה של המטה הכללי והדרג המדיני", אמר כוכבי, "נוכל לפעול בכל ממד שיוטל עלינו".

 

שר הביטחון עמיר פרץ אמר במהלך הדיונים שקיים הבוקר כי "הנתונים שיש בידינו לא מותירים כל ספק כי החמאס מעורב בארוע. אנו נגבה מחיר כבד מארגוני הטרור ונדע לפעול נגדם בעוצמה. נילחם בכל מי שמעורב בטרור, כפי שנלחמים בארגוני טרור... הרשות הפלסטינית נגועה בטרור מכף רגל ועד ראש ואנו נצטרך להדביר את הטרור המופעל נגדנו בכל האמצעים העומדים לרשותנו. מי שבחר לעלות מדרגה היה צריך להביא בחשבון את המחיר הכואב של התגובה. אנו נחושים כעת לעשות הכל כדי להחזיר הביתה את החייל הנעדר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיר כהן
הנגמ"ש הפגוע
צילום: אמיר כהן
צילום רפרודוקציה: חגי אהרון
החייל החטוף, גלעד שליט
צילום רפרודוקציה: חגי אהרון
צילום: רויטרס
מפנים פצועים
צילום: רויטרס
צילום רפרודוקציה: אוריאל הרשקו
סגן חנן ברק
צילום רפרודוקציה: אוריאל הרשקו
צילום רפרודוקציה: אוריאל הרשקו
סמ"ר פבל סלוצקר
צילום רפרודוקציה: אוריאל הרשקו
מומלצים