שתף קטע נבחר

צילום: צפריר אביוב

צה"ל נכנס לרצועה: הופצצו גשרים, החשמל נותק

הלילה פתח צה"ל במבצע "גשמי קיץ", שנועד להביא לשחרור החייל החטוף רב-טוראי גלעד שליט. חיילים נכנסו לדרום הרצועה, חיל האוויר הפציץ שלושה גשרים. חלקים מהעיר עזה הוחשכו לאחר שהופצצה תחנת ממסר חשמלית. צה"ל השתלט על שדה התעופה דהניה. שר הביטחון, עמיר פרץ: "צה"ל ערוך ומוכן לפעולה נרחבת"

מתקפה קרקעית ואווירית בעזה: כוחות שריון ורגלים נכנסו הלילה (יום ד') לדרום רצועת עזה במסגרת מבצע "גשמי קיץ", שנועד להביא לשחרור החייל החטוף רב-טוראי גלעד שליט. הפעולה, שהוגדרה כ"מבצע מתגלגל" עם מדרגות שונות, יוצאת לדרך כעשרה חודשים לאחר שנעלה ישראל את שערי הרצועה מאחוריה - ופינתה ממנה את אחרון החיילים.   

 

לפני חצות החלה מתקפה אווירית על מספר יעדים. סמוך ל-1:30 נורו חמישה טילים ופגעו בתחנת שנאים בדרום הרצועה. חלקים מעזה הוחשכו. חיל האוויר פגע גם בשלושה גשרים במרכז הרצועה. צה"ל השתלט על שדה התעופה הישן דהניה. לפי שעה, לא דווח על נפגעים פלסטינים, אך תושבים באזורים שנפגעו נמלטו מבתיהם.  

 

 

בארגונים הפלסטינים השונים כבר מאיימים בתגובה קשה. דובר הזרוע הצבאית של החמאס, גדודי עז-א-דין אל קסאם, אמר שאם תתקוף ישראל, החייל גלעד שליט עלול להיהרג, משום שהוא עשוי להיות בכל בית ברצועה. דובר ועדות ההתנגדות העממית, מוחמד עבד אל-על (אבו עביר), איים בשיחה עם ynet לרצוח את אליהו אשרי בן ה-18 מאיתמר, אם לא תיפסק המתקפה. דובר פלוגות אל קודס, הזרוע הצבאית של הג'יהאד האסלאמי, אמר שהארגונים הפלסטינים מכינים "הפתעות לאויב הציוני בתוך הרצועה". הוא איים גם בפיגועים בתוך ישראל.  

 

סמוך ל-2:30 בלילה נכנסו כוחות קרקעיים לדרום הרצועה, סמוך למקום שבו נחטף גלעד שליט, ותפסו עמדות שולטות סביב לרפיח. חלק זה של המבצע, בביצוע גדוד 13 של חטיבת גולני, מכונה "שליט דרומי". הכניסה לוותה בירי ארטילריה. מדובר בפעולה הקרקעית הנרחבת ביותר מאז ההתנתקות. שלושה גשרים הופצצו מהאוויר - אחד מהם מוביל מחאן יונס לעזה והשניים האחרים מובילים מדרום הרצועה לצפונה. לטענת צה"ל, מטרת תקיפת הגשרים היתה להקטין את הסיכוי שהחייל החטוף, רב-טוראי גלעד שליט, יועבר ממקום למקום.

 

לפנות בוקר דיווחו מקורות פלסטינים ברצועה כי מטוסי חיל האוויר הנמיכו טוס וגרמו לבומים על-קוליים. כתוצאה מכך נגרם נזק לשמשות ברחבי הרצועה.   

צה"ל השלים את העברת הכוחות לאזור הרצועה, והחל ב"נוהל קרב". כוחות רבים רוכזו מצפון לרצועת עזה. חטיבת גולני נערכה

באזור זיקים לקראת כניסה הגזרה הצפונית. חטיבת גבעתי נערכה בגבעת ניזמית, יחד עם כוחות שיריון והנדסה לקראת כניסה לאזור העיירות בית חנון ובית להיא. כוחות נוספים, מצומצים יותר, בהם גדוד 13 של חטיבת גולני נמצאים בדרום הרצועה. 

 

ל"עיר" המאולתרת שהקים צה"ל, הוזרם גם ציוד לוגיסטי, בין היתר אוהלים, שירותים ומקלחות המיועדים לתנאיי שטח, גנרטורים ומזון רב. לרווחת החיילים נפתח שקם במקום, בו הם יכולים לרכוש חטיפים וממתקים. 

 

שגריר ישראל בארצות הברית, דני אילון, היה הגורם הרשמי הישראלי הראשון שהתייחס למבצע. בראיון לרשת החדשות סי.אן.אן אמר לפנות בוקר שאם החייל החטוף ישוחרר בריא ושלם - ישראל תפסיק את המבצע הצבאי ברצועת עזה. "אם החייל ישוחרר בשלום - נפסיק את המבצע", הצהיר. הוא הסביר כי "ישראל אינה מעוניינת לפגוע באוכלוסיה תמימה" וכי הבליגה לאורך זמן.

 


הכנות אחרונות לכניסה לעזה (צילום: צפריר אביוב) 

 

אמש, בתום הערכת מצב של צמרת המערכת הביטחונית אצל ראש הממשלה, ההערכה היתה שהזמן אוזל, וישראל תצטרך לפעול בעצמה לשחרור החייל החטוף. שר הביטחון, עמיר פרץ, אמר בנאום בלטרון: "שעון החול להשבת החייל החטוף הולך ואוזל. צה"ל ערוך ומוכן לפעולה נרחבת". 

 

עם זאת, פרץ הבהיר שישראל מעדיפה למצות כל דרך להשבת החייל. בדברים שנשא בטקס ממלכתי לציון 50 שנה למבצע קדש, הוסיף כי "המצב שנוצר שאינו יכול להימשך. ההנהגה הפלסטינית נושאת באחריות לחייל החטוף ואנו ערוכים ומוכנים לתבוע את המחיר מכל מי שמחזיק בו".

 

גורמים בירושלים מבהירים שנמשכים המאמצים גם במישור הבינלאומי כדי לעלות על עקבותיו של החייל ולהביא לשחרורו. ביומיים וחצי האחרונים נערכו כוחות צה"ל לאפשרות של פעולה שתאפשר את שחרורו של החייל החטוף. המודיעין מנסה לאתר מידע על מיקומו של החייל, ובישראל חוששים שחוטפיו ינסו להעבירו לסיני דרך מנהרות או ביבשה. לכן, הוטל סגר מוחלט על הרצועה - אין יוצא ואין בא - כולל הנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס (אבו מאזן).   


ובעזה: ממקשים את הרחובות (צילום: רויטרס) 

 

גורמים בכירים במערכת הביטחון הזכירו שהחלטה לצאת לפעולה היא החלטה רגישה מעין כמותה "מדובר בפעולה בלב אוכלוסיה עוינת, שארגוני הטרור המחזיקים בחייל החטוף מוכנים לאפשרות שכזאת". הם מזכירים גם את הכישלון בפרשת חטיפתו ורציחתו של החייל נחשון וקסמן ב-1994. בפעולת החילוץ של סיירת מטכ"ל נהרג גם סרן ניר פורז. בירושלים מבהירים כי הדילמה העומדת בפני ראש הממשלה אולמרט אף קשה יותר, משום שפעולה כושלת בעזה עלולה לגבות מחיר כבד בהרבה.

 

הפלסטינים נערכו לאפשרות שישראל תפתח בימים הקרובים בפעולה קרקעית רחבת היקף ברצועת עזה. פעילי החמאס, ועדות ההתנגדות וארגונים נוספים הציבו במרכזי הכבישים ערימות גדולות של חול ואבנים במטרה להקשות על התקדמות כוחות צה"ל. פעילים חמושים נראו ברחובות עזה כשהם נושאים מטעני חבלה ובלוני גז ממולכדים ומטמינים אותם, כדי לפוצץ כאשר ייכנסו כוחות צה"ל.

 

אחד התושבים בג'בליה סיפר ל-ynet שהפעילים נעזרו בטרקטורים להבאת החול והאבנים, שפוזרו על הכביש. גם במקומות אחרים ברצועה החלו הפלסטינים להציב מכשולים.


פורסם לראשונה 27/06/2006 22:56

 

בהכנת הידיעה השתתפו רוני סופר ואבירם זינו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צפריר אביוב
החיילים מתכוננים
צילום: צפריר אביוב
צילום: רויטרס
לילה מואר בעזה
צילום: רויטרס
צילום: צפריר אביוב
מזיזים כוחות
צילום: צפריר אביוב
צילום: אמיר כהן
פעולה נרחבת. פרץ
צילום: אמיר כהן
מומלצים