שתף קטע נבחר

לבייב נגד דה בירס: "הדרישות שלהם הן חוצפה"

איש העסקים ויהלומן לב לבייב תוקף את דה בירס, גם מבלי שהזכיר את השם המפורש, על דרישות המוגזמות של תאגיד הכרייה מיצרני היהלומים. "גם בעלי המכרות צריכים להבין שבשביל להצליח צריך שכולם יצליחו", הוא אומר

אירוע נדיר בעולם היהלומים הסולידי והדיסקרטי: היהלומן לב לבייב פתח היום בהשתלחות חריפה נגד ענקית היהלומים דה בירס בנאום חריף שנשא במהלך קונגרס היהלומים העולמי המתקיים השבוע בישראל.

 

דה בירס (De Beers) הוא תאגיד לכרייה וסחר ביהלומים השולט על רוב שוק היהלומים בעולם ושבסיסו ביוהנסבורג ובלונדון. יתר השוק נשלט בידי חברות ואנשי עסקים שונים ובראשם לב לבייב.

 

"יצרני היהלומים כיום במצב קשה", אמר לבייב. "הצרות באות בצרורות, למה? משהו פה רקוב במערכת. אותם בעלי מכרות שמספקים ליצרן (המפעל המלטש יהלומים - ת.ג.) את הסחורה מבקשים כסף מזומן ארבעה ימים לפני קבלת הסחורה. למה? הם מפחדים שהוא יתחרט באמצע?

 

"עוד חוצפה שלהם שהם מבקשים מהיצרן להתחייב שלא להוריד מחירים שלוש שנים מראש והם עוד מבקשים מאיתנו להתחיל לעסוק בעיצוב תכשיטים ובשיווק שלהם.

 

"מהצד השני יש חוצפה נוספת של רשתות התכשיטים שקובעות ליהלומנים איך לעצב את התכשיט, כמה זהב לשים וכמה עבודה להשקיע. אני לא מכיר היום יצרן שמרוויח כסף בעיצוב יהלומים סטנדרטי.

 

"אני ברוך השם טוב לי, יש לי את קו הייצור שלי, אז אני יכול לפתוח את הפה. אבל היצרנים המסכנים, אם מישהו מהם יפתח את הפה, יחשבו שהוא חלש וישימו עליו איקס, לא יהיה לו יותר חומר גלם. אז היצרנים נאלצים כולם להיות שקרנים. כשיצרנים מתלוננים מתחילים להגיד להם 'תעבור להודו, תעבור לסין, תעבור לוייטנאם, תשיג עבודה זולה יותר'. אבל לאן הולך כל הכסף? היצרנים מממנים את התעשייה וכל הכסף הולך לספקי הגלם מצד אחד ולרשתות התכשיטים מצד שני.

 

"אתם מנסרים את הענף שכולנו יושבים עליו. יש יצרנים שיש להם סטוקים מלאים, לא קל להם לקבל אשראי ויצרנים באים אליי ואומרים לי: 'תן לי אשראי ל-90 יום' וכשנגמרים 90 היום הם אומרים לי 'תן לי אשראי לעוד 90 יום'.

 

"הצרות האלה התחילו בנובמבר שעבר. בשנה שעברה היתה בועה בענף היהלומים וכולם חשבו שהענף רווחי מאוד כיוון שמישהו עשה ספקולציה. קנו ומכרו כאילו בלא רווח, כשבעצם יהלומן אחד מכר לשני ומישהו איפשהו באמצע נתקע בלי כלום ושרף את ידיו" אמר לבייב.

 

"היום זאת בושה להיות יהלומן"

 

לגבי הפיתרון, אמר לבייב: "יצרן צריך להיות נוכח בארץ שיש בה חומרי גלם. נכון, יש ארצות כמו קנדה או ובוסאנה שלא נותנות ליצרנים לעבוד בשטחן, אבל באנגולה למשל (לבייב עצמו כורה יהלומים ומלטש אותם – ת.ג.) ומצליח. אבל בנוסף לכך גם בעלי המכרות צריכים להבין שבשביל להצליח צריך שכולם יצליחו.

 

"היום ענף היהלומים אינו צומח כמו ענפי כלכלה אחרים. אנחנו מעלים את מחירי היהלומים לרמות מטורפות ולא רואים גידול בענף. היום זאת בושה להיות יהלומן. גם בגלל שאין רווחיות וגם בגלל העלילות שמפיצים עלינו בנושא יהלומי הדמים. יהלומים הפכו להיות מזוהים עם דמים, עם שחיתות ונדמה כאילו אנחנו אשמים בכל הצרות שבעולם. אנחנו צריכים להבין שלכולנו יש מטרה אחת", אמר לבייב.

 

עוד המליץ לבייב לבעלי המכרות להתאים את תמהילי המכירות שלהם לתחומים הספציפיים שבהם עוסקים היהלומנים להם הם מוכרים את הסחורה.

 

לבייב לא הזכיר את המילה דה בירס בנאומו, אבל לאיש בקהל לא היה ספק למי הוא התכוון ודבריו עוררו סערה גדולה.

 

בשיחה עם עיתונאים ויהלומנים שקיים לבייב בעקבות המהומה שעוררו דבריו, הוא הבהיר כי התכוון גם לדה בירס, אך גם לחברות הכרייה הגדולות האחרות, כולל אלרוסה ואבר.

 

כשנשאל האם העובדה שאלרוסה ואבר פתחו משרדים בארץ תשנה לטובה את יחסן ליצרנים, אמר כי אין שום קשר וכי צריך להיות שינוי בגישה ולא במיקום.

 

יהלומנים ששוחחו עם ynet בעקבות דבריו של לבייב אמרו: "כל הכבוד לו. יש לו זכות מלאה לומר כך כי הוא מספק יהלומי גלם בתנאים שונים לגמרי, אבל אל תזכירו את שמי, אסור לי להסתבך".

 

היהלומן בנצי בן דוד שאל את לבייב: "מדוע שאתה בעצמך לא תהיה גדול ותפתח את דלתותיך לתת יותר סחורה?" ולבייב לא נשאר חייב ואמר לו: "יש מי שמנצל לרעה אנשים כמוך שלא אומרים את האמת, ושאומרים שיורד גשם כשבעצם מישהו שופך עליהם משהו אחר.

 

מנכ"לית זרוע השיווק של דה בירס, ורדה שיין, סירבה לבקשת ynet להגיב לדבריו של לבייב.

 

יצוין שחלק מדבריו של לבייב נאמרו בתגובה ישירה לנאום שנשאה שיין אתמול בקונגרס ובו במליצה ליהלומנים לעסוק יותר בעיצוב תכשיטים ובשיווק.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חן מיקא
לבייב. "היום זאת בושה להיות יהלומן"
צילום: חן מיקא
מומלצים