שתף קטע נבחר

נדחתה תביעת הדיבה נגד פינקלקראוט

בית המשפט בפריז דחה את התביעה שהגיש במאי הסרטים הישראלי אייל סיון נגד הפילוסוף היהודי-צרפתי שכינה אותו "אנטישמי יהודי"

בית המשפט בפריז דחה אתמול (ג') את תביעת הדיבה שהגיש במאי הקולנוע הישראלי אייל סיון נגד הפילוסוף היהודי אלן פינקלקראוט. סיוון הגיש את התביעה בשנת 2003 בעקבות התבטאויות נוקבות שהשמיע כנגדו פינקלקראוט בתקשורת הצרפתית, זאת לאחר שידור הסרט התיעודי "דרך 181" שביים במשותף עם הבמאי הפלסטיני מישל ח'לייפי.

 

"דרך 181" הוא סרט מסע שמתעד את הבמאים במפגשים עם ישראלים ופלסטינים לאורך קו החלוקה כפי ששורטט בהחלטה 181 של האו"ם מיום 29 בנובמבר 1947. זמן קצר לאחר שידור הסרט בערוץ הטלוויזיה האירופי ARTE התבטא פינקלקראוט בתכניתו המשודרת ברדיו היהודי RJC בה אמר: "סיון הוא מבין השחקנים הבולטים של אנטישמיות היהודית העכשווית, תופעה קשה ומפחידה". פינקלקראוט זעם בעיקר על הקישור שעשה הבמאי בין יחסה של מדינת ישראל לפלסטינים לבין השואה ואמר: "הסרט הזה הוא הסתה לרצח". אייל סיון, הנחשב לפעיל שמאל לוחמני, החליט לתבוע את פינקלקראוט על הדברים, שלטענתו פגעו בכבודו.

 

במהלך המשפט העידו לטובתו של סיון אנשים בעלי שם בהם תיאו קליין, נשיאו לשעבר של ארגון הגג של הקהילה היהודית בצרפת (CRIF) ופרופסור חיים בראשית. בין התומכים בפינקלקראוט היו במאי הקולנוע הצרפתי קלוד לנצמן ("שואה") ושגרירה לשעבר של ישראל בצרפת אלי בר-נביא. לנצמן אמר במהלך המשפט: "אינני יודע מדוע מתרעם סיון כשמכנים אותו אנטישמי. זה מה שהוא". סיוון מצדו הגדיר את פינקלקראוט: "מסוג האנשים שיהיו מוכנים להילחם עד אחרון הישראלים על מנת לשמר את מדינת ישראל. זו לא עמדתי".

 

בית המשפט בפריז דחה כאמור את טענותיו של הבמאי הישראלי ובנאום הסיכום אמר השופט ניקולה בונאל: "פינקלקראוט הביא ניתוח ביקורתי ליצירתו של סיוון והביע את עמדותיו הפוליטיות. הנתבע מציג דעה ועל אף שיש בה, לאור הגינוי הגורף של האנטישמיות, טעם לפגם, הרי שדעה זו מבוססת על ניתוח של יצירת אמנות שהוצגה בציבור. זו עמדה אינטלקטואלית וגם אם יש בה אי צדק, בין היתר בשל היותה מבוססת על עירוב בין אנטי ציונות לבין אנטישמיות, אין בה משום התייחסות למעשה ספציפי".

 

"ההחלטה לתבוע לא היתה קלה"

 

בתגובה לדברים אמר סיון: "ברור לי מעל לכל ספק שמדובר בדיבה שמטרתה לפגוע בשמי הטוב. אין לזה דבר וחצי דבר עם דיון ענייני שמטרתו חילופי דעות. צר לי על פסק הדין שנתן אפשרות להשתמש באופן גורף בתואר 'אנטישמי' בהקשר הנוכחי. ההחלטה לתבוע את פינקלקראוט לא היתה קלה בשל מחויבותי לחופש הביטוי, ונעשתה רק כאשר התבררו השלכותיה. המטרה היתה לקבוע גבולות ברורים לוויכוח, כאשר פינקלקראוט השתמש בסמכותו בכדי ליצור אווירה של דה-לגיטימציה כלפיי וכלפי יצירתי. אני וח'לייפי נמשיך להציג את הסרט בכל מקום, ומאמינים שבכך אנחנו משתתפים במאבק למען עתיד משותף המבוסס על שוויון וצדק לבני שני העמים. השתלחויות אפלות נוכח אלה של פינקלקרוט לא ירתיעו אותנו, גם אם לא נזכה להגנת בית המשפט".

 

סיון מצידו לא מפחד ללבות את האש ומוסיף: "לאור החלטת בית המשפט ניתן לסכם שאין בכינויו של פינקלקראוט כאנטישמי, איסלאמופוב, הרוצה בהשמדת ערבים בכלל ומהגרים בצרפת בפרט, משום הוצאת דיבה". סיון הודיע על החלטתו לערער על פסק הדין ואמר כי בשבועות הקרובים ייצא בקמפיין ציבורי בעיתונות הצרפתית והאירופית אשר יפנה את תשומת הלב למה שהוא מכנה "הסכנה בפילושמיות החולנית השוררת בימים אלה באירופה באצטלה של תמיכה בישראל".

 

אלן פינקלקראוט משתייך לקבוצת הוגי דעות צרפתים מעוררי מחלוקת עליה נמנים גם ברנאר אנרי לוי ואנדרה גלוקסמן. בשנה שעברה הציף שמו של פינקלקראוט את כותרות העיתונים בצרפת בעקבות שורת התבטאויות בוטות בעניין המהומות בפרברי פריז ובערים שונות ברחבי צרפת. בראיון לעיתון "הארץ" שפורסם גם ב"לה מונד" הצרפתי אמר פינקלקראוט בהקשר זה: "כשמהגרים אומרים 'הצרפתים' ומתכוונים לתושביה הלבנים של צרפת, זה אומר שהפסדנו. אם הזהות שלהם במקום אחר והם נמצאים בצרפת מסיבות שימושיות, הפסדנו. אני חייב לומר שגם היהודים מתחילים להשתמש בזה ואני אומר להם: אם הצרפת שלכם היא למטרות שימושיות בלבד והזהות שלכם יהודית, היו ישרים עם עצמכם, יש לכם את ישראל". אמירות אלה ואחרות גררו מחלוקת גדולה בצרפת שבעקבותיה זכה פינקלקראוט לגינויים והואשם בגזענות. הפילוסוף, שהחל את דרכו כאיש שמאל לוחמני, שינה את עמדותיו לאורך השנים ועשה לו בשל כך לא מעט אויבים. כיום הוא נחשב כמשתייך לפלג הניאו ריאקציוניסטי לצדן של דמויות כמו ניקולה סרקוזי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פינקלקראוט. "תופעה קשה ומפחידה"
צילום: אלכס קולומויסקי
סיון. "המטרה היא לפגוע בשמי הטוב"
צילום: אלכס קולומויסקי
לאתר ההטבות
מומלצים