שתף קטע נבחר

הנייה: ממשלת החמאס לא תיפול

בפעם הראשונה הגיב ראש ממשלת החמאס ברשות לגל המעצרים חסר התקדים שביצעה ישראל בקרב בכירי החמאס. "מלחמת החורמה נגדנו היא הוכחה שמדובר בתוכנית שנרקמה מראש", אמר בנאום מול מתפללים בעזה. "חטפו את שרינו, אבל לא יחטפו את עמדותינו". בכיר חמאס בדמשק על המו"מ המתנהל: ישראל מנסה למשוך זמן כדי לאתר את החטוף ולשחררו

"כשהם חטפו את שרינו, הם התכוונו גם לחטוף את עמדותינו. אבל אנחנו מצהירים - שום עמדה לא תשתנה. אף ממשלה לא תיפול". את הדברים האלה אמר היום (ו') ראש הממשלה הפלסטיני, איסמעיל הנייה, בתגובה ראשונה לגל המעצרים שערכה ישראל בקרב בכירי החמאס.

 

לדברי הנייה, "מלחמת החורמה הזו היא הוכחה שמדובר בתוכנית שנרקמה מראש". את הדברים אמר הנייה במסגרת נאום שנשא מול מתפללים במסגד בעיר עזה. הנייה, ששמע וקרא בימים האחרונים כי גם הוא מצוי על הכוונת הישראלית, ביקש מהמאזינים לשמור על עמידה איתנה. כשעזב את המקום, עזבו יחד עם שיירתו של הנייה כמה וכמה שיירות דומות, כדי לשמש כפיתיון ולמנוע אפשרות של התנקשות בחייו. גם שר החוץ הפלסטיני, מחמוד א-זהאר, נוהג כך בימים האחרונים.

 

 

ראש הממשלה הפלסטיני לא התייחס ישירות לחטיפתו רב"ט גלעד שליט או למגעים המתנהלים בניסיון להשיבו לישראל, אך רמז כי אין כל כוונה לשחרר את החייל בתמורה לשרי החמאס. הוא ציין כי ממשלת החמאס ממשיכה לתפקד למרות ש"שליש מחברי הקבינט כבר לא איתנו", והוסיף כי יש ניסיונות להגיע לפתרון הבעיות מול ישראל. "ההסלמה הצבאית הזו", אמר, "מסבכת את העניינים ומקשה על הפתרון".


איסמעיל הנייה, לראשונה בפומבי מזה כשבוע (צילום: רויטרס)

 

בכיר החמאס מוחמד נזאל, חבר בהנהגת הארגון בדמשק, ציין כי ישראל אינה רצינית במשא ומתן המתנהל ומנסה למשוך זמן כדי לנסות ולאתר את החייל החטוף. "אני מאמין שמובארק, בהצעתו, התכוון להצעה המקורית לפיה האסיר (החטוף - ר"נ) ישוחרר תמורת שחרור אסירים". לדבריו, "ישראל נושאת ונותנת באמצעות אש. הם מושכים זמן עד שיוכלו לאתר את החייל באמצעות מודיעין ואז ישחררו אותו".

 

העצירים - לדין פלילי

 

בגל מעצרים חסר תקדים בהיקפו עצרה ישראל בלילה שבין רביעי לחמישי עשרות משרי החמאס, ראשיו, בכיריו ופעיליו. בין היתר נעצרו שרים רבים בממשלת החמאס, ומרבית חברי הפרלמנט מטעם התנועה ובסך הכל, 65 אישים פוליטיים.

 

היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, הנחה את כוחות הביטחון לפעול מול בכירי החמאס במסלול הפלילי ולא במסלול הביטחוני, כדי שניתן יהיה להעמידם לדין לפי הפקודה למניעת טרור. העצירים עצמם פתחו בתגובה למעצרם בשביתת רעב.

 

אלוף פיקוד המרכז, יאיר נווה, ציין כי ישנה כוונה להגיש נגד בכירי החמאס כתבי אישום במידת האפשר, ולא להשתמש בהם כקלפי מיקוח. לדבריו, "קיימת תשתית ראייתית לכך שהבכירים שנעצרו קשורים במימון ובסיוע לפעולות טרור. רק השנה החמאס הרג שישה אזרחים ביהודה ושומרון, חטף לפני חודשים ספורים את ששון נוריאל והוביל פעילות ירי בצירים גם בימים האחרונים".

 

בחמאס אמרו מנגד כי "המעצרים ביהודה ושומרון מהווים תקדים חמור, פשע בינלאומי והכרזת מלחמה נגד הפלסטינים". דובר החמאס העניק ראיון לרשת אל ג'זירה ודרש מהמדינות האיסלאמיות להתערב, ולנתק את קשריהם עם "האויב הציוני". לדבריו, "צבא הכיבוש נכנס להרפתקה והוא מקריב את גורל החייל שלו".

 

בעקבות הצהרות הדרג המדיני בישראל לפיהן אף גורם בחמאס אינו חסין מפני תקיפה, נוקטים בימים האחרונים בכירי התנועה בדמשק צעדי ביטחון מוגברים מחשש לפגיעה בהם. הבוקר דיווח העיתון הלבנוני א-נהאר כי בכירי התנועה לקחו ברצינות את האיומים וחלקם שינו את הרגלי השגרה ואת דפוס השימוש בטלפונים הניידים. א-נהאר מפרסם כי מרבית העיתונאים בדמשק נתקלו בקשיים רבים להגיע לראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל, שנחשב למטרה הראשונה במעלה מצד ישראל.

 

לפי הדיווחים, יש גם אלו המעריכים שכבר לפני חמישה ימים יצא משעל מסוריה למדינה ערבית בצפון אפריקה, ששמה לא הוזכר. ומשעל אינו לבד. בעיתון נכתב כי יתר חברי הנהגת החמאס בדמשק נוקטים בצעדים דומים. כך למשל, אחד מהם שהסכים למסור הצהרה לעיתונות דרש הסדרים מיוחדים להתקשרות טלפונית איתו. על פי דיווחי הכתבים, הדבר הצריך זמן ארוך מאוד של סידורים ותיאומים מיוחדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הממשלה לא תיפול. הנייה
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
הפרלמנט הריק, עם תמונת העצורים
צילום: איי פי
עצורי החמאס הבכירים (לחצו להגדלה)
צילום: איי אף פי
מומלצים