שתף קטע נבחר

חשיבותו של המגע החברתי אצל קוף רזוס

תחום מחקר חדש שקוף הרזוס משתתף בו בעל כורחו, כולל ניסויים חברתיים שבלתי אפשרי ליישמם אצל בני אדם בשל בעיות אתיות, כמו התנהגות הצאצאים לאחר הרחקת הוריהם. כך למשל, התגלה כי הרחקת גורי הרזוס מן האם גורמת להפרעות קשות בהתנהגותם

רזוס (Macaca mulatta) הוא קוף שמוצאו ממזרח אסיה, המשמש מזה כמה דורות כחית מעבדה. הניסויים שעורכים המדענים על קופים אלה, משמשים להבנת הפיזיולוגיה והאנטומיה של פרימטים, וגם כדי לבחון על גופם או בהתנהגותם את השפעתן של תרופות הומניות חדשות. תחום מחקר חדש שקוף הרזוס משתתף בו בעל כורחו, כולל ניסויים חברתיים שבלתי אפשרי ליישמם אצל בני אדם בשל בעיות אתיות, כמו התנהגות הצאצאים לאחר הרחקת הוריהם.

 

התעניינותם של החוקרים בחשיבות המגע החברתי אצל קופי רזוס החלה בדרך מקרה. משום חשיבותו של הרזוס כקוף מעבדה, פותחה שיטה לגדל את הגורים ללא נוכחות אמם, אך ורק על ידי הזנה באמצעות בקבוקי חלב, וריפוד רצפת התאים באריגים רכים כדי להעניק להם תחושה נוחה. באחד הימים, משהוציאו את אריגי הבד לצורך הניקוי השבועי, הבחינו המטפלים בהתמרמרות ממושכת שהפגינו הגורים, ובעיקר בדבקותם באריגי הבד משהושבו אלה נקיים. החוקרים לא הצליחו להסביר את התופעה שנתגלתה להם, אך היא דמתה בעיניהם למראה של עולל המחבק את אמו בכל כוחו, רק משום שעזבה אותו לרגע כדי להחזיר את הצלחת למטבח.

 

ההנקה היא דרך השגת המזון אצל ולדות היונקים, ופועלת אינסטינקטיבית עם צאתם לאוויר העולם. הנקת האם את עוללה מפתחת קירבה עמוקה ביניהם, והקשר בין השניים חשוב ביותר להתפתחות התנהגותם של היונקים החברתיים. אך האם ההנקה היא הגורם הישיר ליצירת הקשר בין האם לצאצאיה? האם משיכתו של הגור לחיקה של האם נובעת רק מכך שהיא מספקת לו מזון? האם יתכן שפעולת ההנקה עצמה היא בעלת חשיבות משנית, ודווקא תחושת המגע הפרוותי של האם היא שמקנה את הקרבה בין השניים?

 

תנאי בידוד

 

כדי לבדוק את התפתחות התנהגותם של גורי הרזוס בתנאים של חסך חברתי קיצוני, יצרו החוקרים תנאי בידוד מוחלט של הגורים מבני מינם, כולל בידוד מאמם זמן קצר לאחר ההמלטה. התצפיות העלו שגורים שגודלו בתנאי בידוד מוחלטים, לא גילו בבגרותם כל עניין בסביבתם, היו חסרי ביטחון בחברת הקופים האחרים, ולעיתים אף גרמו לעצמם חבלות גופניות. כאשר אפשרו להם לשהות בחברת גורים אחרים, ולו לרבע שעה בלבד מדי יממה, אפשר היה להפחית בשיעור ניכר את השפעת הבידוד על התנהגותם, וגם בבגרותם לא גילו כל התנהגות פחדנית בחברת בני מינם.

 

החוקרים החליטו לבדוק את השפעתה של נוכחות האם על התפתחות התנהגותם של הגורים. לצורך זה סופקו לצאצאים שנותקו מאמם הביולוגית, אחת משתי בובות המדמות את האם. לשתי הבובות היה ראש עץ דמוי פרצוף, ולגופן צורת גליל העשוי רשת תיל מתכתית. לכל אחת משתיהן הוצמד בקבוק חלב, אך רק אחת מהן רופדה במגבת. את גורי הרזוס הכניסו לכלובים נפרדים כדי לבודדם. חלק קיבלו את האם המרופדת וחלק את האם הלא מרופדת. נסתבר שכולם ינקו חלב באותה מידה והתפתחותם הגופנית היתה זהה, אך בעוד אלה שגדלו עם האם הלא מרופדת הסתפקו ביניקה בלבד, הרי האחרים התרפקו על האם המרופדת במשך שעות רבות ביממה.

 

גם השיפור בהתנהגותם החברתית בלט למדי. משהפרידו את הבקבוק מן האם המרופדת, המשיכו הגורים להתרפק עליה, אף שלא יכלה עוד לספק חלב. בשלב הבא, הוכנסה לכלוב בובת דוב המכה בתוף. הגורים החוסים תחת האם המרופדת נמלטו מיד אליה, בעוד שהגורים עם האם הלא מרופדת נמלטו לקצוות הכלוב. ניכר היה שהגורים רואים באם המרופדת מגן מפני הסכנה, אך לא היה ברור דיו אם בגלל המגע הפרוותי של המגבת, או בשל סיבה אחרת.

 

תנועה או חום?

 

כדי לבדוק האם הגורים מתרפקים על האם המרופדת בגלל ההזדקקות לאנרגיית חום, הכניסו החוקרים שטיחי חימום חשמליים לתוך הכלוב. נתברר שהגורים לא מצאו כל עניין בשטיחים המחוממים, והמשיכו להתרפק על האם המרופדת, אף שלא היתה מחוממת. אז ניסו לבדוק אם פעולת הנענוע חשובה גם היא. הם הכניסו לתוך כל כלוב, שבו גדל הגור עם אם מלאכותית הקבועה במקומה, גם אם המתנועעת באמצעות מנוע. נמצא שכל הגורים נטשו את האם הקבועה במקומה ועברו לקרבת האם המתנועעת. חל אף שיפור בהתנהגותם החברתית התקינה.

 

באחד הניסויים, הכניסו גורים שגודלו על ידי האם הביולוגית, לתוך כלובים אפלים למחצה, ולימדו אותם שלחיצה על מנוף תביא לפתיחת החלון שיאיר את הכלוב. כאשר החלון נפתח אל כלוב אחר שבו מצוי גור אחר, היו הגורים מתעסקים עם החלון במשך שעות ארוכות ופותחים אותו שוב ושוב אף מאות פעמים. כאשר הציבו אם מלאכותית בכלוב השכן, לא עוררה הבובה כל תשומת לב אצל הגורים. לעומתם, גורים שגודלו ללא אם, לא גילו כל עניין בחלון, אף אם היה מופיע שם גור אחר.

 

מהשלכה של תוצאות המחקר על כלל הפרימטים ובהם האדם, מסתבר כי ההנקה - מלבד חשיבותה כאמצעי לאספקת מזון - אינה הגורם החשוב ביצירת הקשר בין הצאצא לאמו, אלא בעקיפין בלבד. דווקא למגע האימהי יש חשיבות עליונה בהתפתחות התנהגותם התקינה של יונקים חברתיים עילאיים כמו הקופים. אף קופי רזוס בני חצי שנה שנגמלו מינקותם, הגיבו באופן מוזר לניתוק מן האם. כאשר בודדו אותם למשך ששה ימים בלבד, נמצא שהרזוסים הצעירים סירבו לגשת לחפצים לא מוכרים, ושיחקו פחות מכפי שנהגו לפני כן. גם בחלוף כמה חודשים לאחר שהוחזרו לחברת האמהות עדיין נצפו שינויים בהתנהגותם התקינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
הנקה: מסייעת ביצירת הקשר האמהי
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים