שתף קטע נבחר
 

המהפכה הירוקה כאן - ישראל בוחרת באוכל אורגני

מקוסקוס ועד פריכיות אורז, מדגני בוקר ועד קטשופ, מעופות ועד יין, מקמח ועד חטיפים לחיות מחמד - נישת מזון הבריאות בישראל הולכת ומתרחבת. אנחנו מעדיפים יותר ויותר מאכלים נקיים מחומרי הדברה, הורמונים, חומרים משמרים, צבעי מאכל, הנדסה גנטית ושאר מזיקים

מיהו אורגני? מורה נבוכים מחנויות הטבע לרשתות השיווק חדש בישראל: עוף טבעי בעד ונגד - מה אומרות הדיאטניות 
ומה עם אורגני מחוץ לבית? 

מקוסקוס ועד פריכיות אורז, מדגני בוקר ועד קטשופ, מעופות ועד יין, מקמח כוסמין ועד מאכלים לחיות המחמד הביתיות. המזון הבריא, שעד לא מזמן שימש בעיקר "תמהונים" בשרוואלים וכפכפי "בירנשטוק" - רוחניים חובבי אקולוגיה שנאלצו לכתת רגליהם בחיפוש אחרי חנויות טבע נסתרות - עשה לאחרונה כניסה מרשימה לחיי רבים מאיתנו.

 

נישת מזון הבריאות הולכת ומתרחבת. החברות המקומיות מפתחות עוד ועוד מוצרים בעלי תו תקן "ירוק‭,"‬ היבואנים מרחיבים את ההיצע, רשתות השיווק נכנעו למגמת הבריאות ובכולן אפשר למצוא היום מוצרי מזון טבעיים ואורגניים, שהיו נחלתם של אותם מתי מעט מביני עניין עד לפני רגע. ויש גם בית-קפה אורגני וספרי בישול באוריינטציה טבעית. אנשי התעשייה מסבירים כי מדובר במתן מענה לצרכי הציבור, המאמץ בעת האחרונה את אורח החיים הבריא ומעדיף מוצרי מזון שיהיו נקיים מחומרי הדברה, הורמונים, חומרים משמרים, צבעי מאכל, הנדסה גנטית ושאר מזיקים.

 

בחברת "הרדוף‭,"‬ מחלוצות התחום האורגני בארץ, מדברים על מהפיכה צרכנית. החברה רשמה ב‭2005-‬ צמיחה של 30 אחוזים במכירות ביחס ל‭.2004-‬ שוק מוצרי המזון האורגניים ושוק מוצרי הטבע בארץ מוערך בכ‭2.5-‬ מיליארד שקלים בשנה. קצב הגידול הכללי השנתי של התחום עומד על כ‭20-‬ אחוזים. נתח השוק האורגני מתוך סך שוק המזון מתקרב לאחרונה לאחוז אחד ובחלק מהקטגוריות אפילו חוצה את קו האחוז הבודד. מעט לכאורה, אבל בעלייה מתמדת.

 

 

מיהו אורגני? מורה נבוכים

מזון אורגני הוא מזון הגדל בחקלאות שאינה נעזרת בחומר שאינו מהחי או מהצומח (כמו דשנים כימיים, חומרי הדברה כימיים וכו‭,('‬ וכשמדובר בבעלי חיים למאכל, הם גדלים ללא חומרים סינתטיים כמו הורמונים. כדי לוודא שמוצר המוצג כאורגני הוא אכן כזה, יש לבדוק האם מודבקת עליו תווית של חברת הפיקוח "אגריאור‭,"‬ שהיא היחידה בארץ המוסמכת בידי חברת פיקוח בינלאומית.

 

אילו מוצרים הם באמת אורגניים אצלנו? "הרדוף‭,"‬ למשל, משווקת היום כ‭60-‬ מוצרי מזון אורגניים ברשתות שיווק ובכ‭90-‬ חנויות מתמחות – לחמים, מוצרי חלב, טופו, טחינה, חטיפי דגנים, דגני בוקר, קמחים, רסק עגבניות, פירות יבשים, פריכיות אורז, קטניות, ירקות ופירות, סדרת פסטות, ביצים, דגים ועופות קפואים. חברת "אדמה" מציעה מעל ל‭200-‬ מוצרי צריכה אורגניים בקטגוריות מקבילות. "אדמה" משווקת עופות אורגניים קפואים – עוף שלם, מחולק, כרעיים, ירכיים, שוקיים, כבד, נתחי שווארמה, חזה וכנפיים. עלות העוף האורגני, בדומה לעלות יתר המוצרים האורגניים, כמעט כפולה מזו של העוף הרגיל.

 

בסופרמרקט "עדן טבע מרקט" באור-יהודה נמכרים היום כ‭7,000-‬ מוצרים אורגניים שונים, רבים מהם מיובאים. בקרוב מתעתדת החברה לפתוח סופר נוסף באיזור התעשייה פולג, שיכלול גם חומוסייה אורגנית, גלידריה מגלידות סויה ובר מיצי פירות וירקות טבעיים. הבעלים גיא פרוביזור מבטיח מעל 14 אלף פריטים ב‭20-‬ מחלקות שונות, כולל ויטמינים, מוצרי ניקיון אקולוגיים וכמובן מוצרי מזון. כ‭70-‬ אחוזים מהמוצרים מיובאים.

 

"שוק המזון הטבעי והאורגני גדל בכל העולם בשנים האחרונות‭,"‬ אומר פרוביזור, "ואנחנו חלק מהכפר הגלובלי. הצרכן הישראלי לומד שהוא רוצה להיות שבע, אבל גם בריא. לא ברור מה קדם למה, האם הביקוש הביא להרחבת ההיצע או להיפך, אבל המגמה ברורה לגמרי. את יכולה להיכנס לסופר ולמלא עגלת קניות משפחתית במוצרים האלה, כולל במבה לילדים, חרדל דיג'ון אורגני ואפילו חיתולים ומגבונים. לפעמים נוצר חסר בפירות או ירקות מסוימים, בגלל שהם עונתיים או בעקבות מכת מזיקים בשדה הגידול, שכמובן נמנע מהדברה. מעבר לזה, אין לנו עדיין בארץ בשר בקר אורגני, אבל אני עובד על זה, מקווה לייבא אותו מארגנטינה כדי שאפשר יהיה גם להכין ולטרוף סטייקים אורגניים. אני מאוד אופטימי. זו מגמה שהולכת לתפוס חזק להערכתי, ולתמיד‭."‬

 

חזור למעלה
מחנויות הטבע לרשתות השיווק
מגוון המוצרים הגדול ביותר נמצא כמובן על המדפים בחנויות הטבע המתרבות ומתרחבות. אבל גם רשתות המזון הגדולות כבר לא יכולות להתעלם מהמגמה ובהן ניתן למצוא את המוצרים הטבעיים והאורגניים הבסיסיים, המבוקשים ביותר - ביצים, פסטות, אורז, דגנים וקטניות, דגני בוקר, חטיפי בריאות וכו‭.'‬ גם מוצרי חלב אורגניים אפשר למצוא על המדפים, אבל איכשהו, אולי משום שהם נתפסים מלכתחילה כבריאים ולא מזיקים, הם הפחות מבוקשים.

 

ב"קואופ הריבוע הכחול‭,"‬ למשל, החלו לאחרונה להקים חנויות אורגניות בתוך רשת "מגה‭,"‬ בשם "אורגניק אינדיה‭."‬ ברשתות אחרות מוצגים המוצרים הטבעיים והאורגניים לצד המקבילות הרגילות ובחלק מהסופרים הם עדיין ב"גטו‭,"‬ במדפים נפרדים. "כבר היום הרוב קונים לחם מחיטה מלאה, למרות שהוא יקר יותר מהרגיל‭,"‬ אומר קובי אדרי, מנכ"ל "אדמה‭,"‬ "וככל שהביקוש יגדל, יותר חברות ייכנסו לתחום והעלויות יירדו, למרות שחומרי הגלם יקרים יותר בבסיס. פערי המחירים יצטמצמו, אבל יש להניח שזה אף פעם לא יהיה שווה לכל נפש‭."‬

 

דורון שפון, מנהל השיווק של חברת "הרדוף‭,"‬ מספר כי החדירה לרשתות המזון הגדולות איפשרה חשיפה של המוצרים האורגניים בפני לקוחות מזדמנים, שאינם "אורגניים אדוקים" כהגדרתו, והיא שהביאה לגידול המרשים במכירות. "אנחנו מרחיבים את המגוון בצורה אגרסיבית כדי להגיע למקסימום קהלים‭,"‬ הוא אומר, "משום שלא כל אחד נכנס לשער של המזון האורגני דרך אותו מוצר. ועדיין, יש הרבה מה לעשות בתחום מוצרי החלב, בתחום החטיפים, המשקאות הקלים וכמובן הבשר. בעולם תפסו חזק גם התחומים של ביגוד אורגני, טואלטיקה וקוסמטיקה, ואני מאמין שזה יכול להצליח גם פה. בינתיים, הקטגוריות הכי חזקות הן החלב הניגר ומוצרי הפסטה‭."‬

 

חזור למעלה
חדש בישראל: עוף טבעי
בין לחם "עינן" של "אנג'ל" מחיטה מלאה טרום נבוטה שהושק לאחרונה, לשניצלים המעובדים בציפוי פירורי קמח מלא של "טבעול" ו"מאמא עוף‭,"‬ בין השאר, הושק לפני שבועות ספורים העוף הטבעי (הוא אינו אורגני) הטרי הראשון לציון.

 

העוף החדשני מבית "באר טוביה עופות איכות" ניזון מתערובת צמחית פרוביוטית ללא כימיקלים ובלי שמץ אנטיביוטיקה ושמו "טבעוף‭."‬ הוא גדל תוך הקפדה על אקולוגיה נקייה מחיידקים מחוללי מחלות והוא גם נטול הורמונים ועובר עיבוד מינימלי. גידול העוף נעשה לפי טכנולוגיה מיוחדת המבוססת על דיאטה צמחית מאוזנת, המאפשרת התפתחות בקצב הרצוי (ולא המזורז, שמקורו בזרזי הגדילה הניתנים לעופות בגידול המסחרי המקובל‭.(‬

 

לדברי אמנון אריאל, הבעלים של "באר טוביה‭,"‬ העוף צעיר, בריא ואיכותי – יש בו 35 אחוזים פחות קלוריות ‭141)‬ קלוריות למאה גרם, לעומת 215 במאה גרם עוף רגיל‭33 ,(‬ אחוזים פחות שומן, מחצית מכמות השומן הרווי ויותר חומצות שומן מסוג אומגה‭.3-‬ "אנחנו מוכרים את העוף הטבעי הטרי בכל רשתות השיווק, המעדניות ונקודות המכירה הקמעוניות‭,"‬ אומר אריאל. "בינתיים כעוף שלם, אבל בקרוב נמכור אותו גם מחולק, מוכן בגריל, ובשלב הבא נמכור להערכתי גם חלקים ספציפיים, למשל חזות או כרעיים.

 

"מדובר במוצר שמיועד לצריכה יומיומית. בינתיים המכירה חזקה באיזורים שמתאפיינים בראייה מודעת ובפחות רגישות למחיר המוצר, שאמנם אינו כזה שיכול להתאים רק לעשירון העליון, אבל כן למעמד הבינוני ומעלה, ואני מקווה שעם ההתרחבות נוכל לצמצם פערים במחיר מול העוף הרגיל‭."

 

חזור למעלה
בעד ונגד - מה אומרות הדיאטניות

הדיאטנית ליאורה חוברה, שליוותה את "באר טוביה‭,"‬ מזכירה כי הכלל הוא לחפש מזון שיהיה הכי קרוב למצבו הטבעי, ללא תוספות ועיבודים. "אין ספק שאוכל טבעי ואוכל אורגני הם יותר בריאים‭,"‬ היא אומרת. "התוספות נועדות לשרת את היצרנים, לאפשר להם להרוויח יותר כסף, בזכות צבעוניות מושכת, עמידות והארכת חיי מדף וכו‭.'‬ אבל יותר ויותר אנשים לא מוכנים היום ש'יאכילו' אותם. הם קוראים את תוויות המזון, מחפשים ערכים תזונתיים טובים ולכן הצריכה בתחום הזה גדלה. כדאי לזכור שגם אם לא קונים את כל הסל אורגני, אפשר להרוויח בריאות. גם אם רק חלק מהמזון שנכנס הביתה הוא יותר נקי, זה טוב‭."‬

 

הרעלים החודרים בעיקר לירקות ולפירות מגיעים לגוף האוכלים אותם ופוגעים בו, מסבירה אביטל סבג-חורש, מומחית לרפואה טבעית ומנהלת בית-הספר לבישול בריא גורמה בקמפוס "ברושים‭,"‬ בית-הספר לרפואה משלימה של מועדון הספורט באוניברסיטת תל-אביב. "הרעלים שמקורם בחומרי ההדברה המרוססים, בדשן ובמים המזוהמים בהם מושקות הקרקעות, מצטברים בגוף האדם וגורמים לכבד ולכליות, ולכל התאים בעצם, לעבוד קשה כדי לסלק את הפסולת‭,"‬ היא אומרת. "מנגנון החיסון נחלש כתוצאה מכך וזה מקל על נגיפים וחיידקים לתקוף אותנו ולגרום לנו לחלות. יחד עם חוסר פעילות גופנית, עבודה מתישה ומתחים, הנזקים מתבטאים באלרגיות, מיחושי בטן, שלשולים, כאבי ראש, דלקות פרקים, חוסר ריכוז ועוד‭."‬

 

התזונאית רחל גרנות, מרכזת סדנאות הרזייה ב"הרצליה מדיקל סנטר‭,"‬ רואה דווקא בעייתיות בטרנד החדש. "יש בזה משהו מבורך‭,"‬ היא אומרת, "אבל גם הגזמה פראית. המחלה החדשה אצלנו היא התעסקות היתר בבריאות. בעצם, שוב שמים את האוכל במרכז, ולא כולנו הרי יכולים לחיות באיזה מצפה בגליל. לעשות עניין כדי להשיג אוכל אורגני וטבעי נראה לי מוגזם. כי אם שוטפים ירקות ופירות רגילים, ואם אוכלים אותם עם לחם מלא, ואם אוכלים את הגבינות הטובות שיש אצלנו, את שמן הזית, זה די מספיק. נוצר מצב שאנשים חיים רע אבל אוכלים אורגני ומרגישים, בטעות כמובן, שכך הם עושים ‭'V'‬ על אורח חיים בריא.

 

"אני כן בעד ביצים אורגניות, אני עצמי קונה אותן, אבל אני קונה פירות וירקות בעונתם כדי לדעת שהם לא מאוד מרוססים ומוותרת על אלה עם התו האורגני. לחם, בעיניי, אין סיבה לקנות אורגני ובתחום החלב – אם לא שותים ממנו בכמויות מסחריות, הוא לא יעשה אותנו חולים גם אם הפרה שממנה הוא בא קיבלה הורמונים. בעיקרון, מוצרים עם הורמונים כן מדאיגים אותי – מה יכול להיות טוב בזה שילדים צורכים הורמונים בעקיפין מגיל אפס? אבל ממילא צריך לקחת בחשבון את הכמויות. כי גם כשזה בריא, זה משמין כשאוכלים הרבה. והעשירים, שלהם מיועדים המזונות היקרים האלה, לא בהכרח בריאים יותר‭."‬

 

חזור למעלה
ומה עם אורגני מחוץ לבית?

כיוון שכולנו היינו רוצים להיות עשירים, בריאים ומאושרים, אפשר להסתפק באכילת המזון האורגני דווקא מחוץ לבית, כשממילא משלמים על הסלט. ברשת "לחם ארז‭,"‬ למשל, נמכרים היום שלל לחמים מקמח אורגני וגם קונפיטורה מתות שדה אורגני, קונפיטורת תפוזים אורגניים ושמן זית אורגני.

 

ב"סטואה" פותחו לאחרונה מספר מנות המציעות מענה לדרישותיהם של לקוחות מקפידי תזונה אורגנית, בהן טאפסים המורכבים מקטניות, דגנים, ירקות אורגניים ועשבי תיבול, תבשיל עוף אורגני, תבשיל קינואה אורגנית וגם מנה אחרונה בניחוח בריאותי, גרנולה שוקולד מוקה. גם במסעדת "פסיפיק" התל-אביבית ניתן למצוא מנות אורגניות – טרין ירקות קלויים בגריל ושכבות טופו ברוטב צזיקי, מגוון סלטים מירקות אורגניים וקינוחים מפירות אורגניים כמו מלבי חלב קוקוס על מלון טרופי כתום.

 

חברת הקייטרינג "פרידמנ'ס" מציעה תפריט חתונות אורגני, הכולל גם בשר בקר, דגים ועוף, ואילו במרכז הקולינרי "לגעת באוכל" מתכוונים לפתוח בקרוב חדר שלם למוצרים האורגניים הנמכרים במקום, שבינתיים מלווים בסדנה לבישול בריא, בה אפשר ללמוד איך להכין לחם ביתי מקמח מלא, תבשיל ירקות על מצע כוסמת ושעועית אזוקי, פאי טופו ובטטה על בסיס קמח מלא ומוס שוקולד בלי חמאה ושמנת.

 

בינואר נפתח בתל-אביב בית-קפה אורגני למהדרין, "יומנייצ'ר‭."‬ המקום מתהדר בפיקוח חברת "אגריאור" ואחרי שבעליו, דוד ושרה הלל, טעמו מאות מנות אורגניות בסיוע השף גיל נתן, התגבש התפריט העונתי באופיו, הכולל פסטות אורגניות בליווי גבינת עיזים וסלק, חומוס אורגני וגרעיני חומוס חמים המוגשים עם לחם הבית, פיצה מקמח מלא עם רוטב עגבניות, בזיליקום, שום וגבינות צאלה ובולגרית ועוד ועוד.

 

ולסיום, קבלו לגימת יין אורגני: יקבי רמת הגולן מציעים את "ירדן" שרדונה כרם אורגני אודם, המיוצר על טהרת ענבי הכרם האורגני. ואם גם חיות הבית רוצות אורגני, רשת "ג'ונגל" מציגה ליין מעדנים אורגניים לכלבים וחתולים בשם "סשאסיר‭,"‬ המכילים בעיקר פתיתי בשר, טונה או עוף ב‭20-‬ טעמים שונים.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מהפכה צרכנית. יוגורט של הרדוף
בלי חומרי הדברה. יין אורגני של יקבי רמה"ג
בלי דשנים. דגני בוקר אורגניים
ובלי חומרים משמרים. קטניות אורגניות
מומלצים