שתף קטע נבחר

איך להשקיט מחשב רועש?

כשהמחשב מרעיש בערך כמו המקרר, אתם יודעים שאתם בצרות. כל הדרכים הזולות והיקרות לגרום למחשב שלכם לטרטר פחות ולתרום לשקט הנפשי שלכם


 

מחשבים אישיים בעלי ביצועים גבוהים הם לעתים מפגע סביבתי. המעבדים המרכזיים והמעבדים הגרפיים נעשו חזקים יותר ויותר, ופליטת החום עלתה בקצב מסחרר. המעבד החדיש של AMD, מדגם Athlon 64 X2 4800+, צורך הספק של כ-105 וואט. מעבד פנטיום D480 מבית אינטל רעב אפילו יותר - הוא דורש כ-130 וואט. כמו שפריס הילטון הייתה אומרת - זה לוהט.

 

מה הדרך הרגילה להיפטר מעודף החום הזה? להוסיף אמצעי קירור למחשב, או במילים אחרות, להוסיף מאווררים. לפני שתשימו לב, יהיו לכם יותר מאווררים

 במחשב מאשר יש מדחפים במפציץ B-36, והמחשב יהיה גם רועש מאוד. אי אפשר לשלוט בקלות בהוצאת החום (מבלי לעבור לרכיבים בעלי ביצועים נחותים יותר), אבל אפשר לשלוט ברעש. על כך - בכתבה הזו.

  

טיפים להשקטת מחשב רועש

 

  • ראשית, זהו את מקור הרעש

 

כדי להיפטר מבעיות הרעש, התחילו באיתור הרכיב הרועש ביותר במחשב, ואז עשו משהו בקשר אליו. אם הבעיה היא רעש של מאוורר, שימו את אצבעכם על מרכזו של כל מאוורר כדי לעצור אותו, והקשיבו לשקט היחסי שהשתרר.

 

עצירה מהירה של מאוורר אחד לא תגרום לחומרה שמחוברת אליו להתחמם יותר מדי, אבל היא תאפשר לכם לגלות איזה מאוורר יוצר את הרעש הגדול ביותר.

 

  • החליפו את מאוורר המארז

 

אם אחד מאווררי המארז רועש מדי (וכנראה שלפחות אחד מהם באמת רועש), קנו מאוורר חדש. מאווררים אלה מחוברים למארז באמצעות ארבעה ברגים ושני חוטים בלבד, וקל מאוד להחליף אותם, במיוחד לאור העובדה שהמאווררים החדשים בשוק זולים למדי, ושקטים בהרבה מאלה שוודאי יש לכם. העדיפו מאווררים עם חיישני טמפרטורה פנימיים, שמאפשרים להם להתאים את מהירותם בכל שנייה, על מנת להתאים את עצמם לצורכי הקירור של המחשב.

 

מאווררים כאלה לא דורשים את מחברי לוח האם בעלי שלושת הפינים, שקרוב לודאי יש במאוורר הקיים שלכם. יש להם מחברי חשמל רגילים מסוג Molex. טכנולוגיית חישת הטמפרטורה שלהם פנימית, והיא פועלת בנפרד מהמחשב. כל מאוורר עולה בסביבות 18 דולר.

 

  • הפחיתו את רעש הכונן

 

בהרבה מחשבים קל לזהות את החלק הרועש ביותר, אפילו מהצד השני של החדר: כונן עתיק (או כמו שאנחנו אוהבים לכנות אותו - כונן קלאסי). חברת Molex ייצרה מוצר ששמו SilentDrive, שהוא בעצם שרוול מצופה בקצף בידוד, שבולע את רוב הרעשים שכוננים בתקן IDE ו-SCSI יוצרים (המוצר מומלץ רק עבור כוננים בעלי מהירות סיבוב של 5400 סל"ד), ועדיין מאפשר להם לתפקד באופן תקין. הוא ישקיט את הקול היבבני הגבוה של כונן רועש במיוחד.

 

  • הוסיפו כונן

 

יש פתרון נוסף לכוננים רועשים: קנו כונן חדש. בטוח שתמצאו כונן מהיר יותר, שקט יותר וגדול יותר בפחות מ-100 דולר. השתמשו ב-Norton Ghost או בכלי דומה כדי להעתיק את מחיצות הכונן הישן אל הכונן החדש, שימו בצד את הכונן הישן, וחזרו לעבוד. יש לכם עכשיו גם כונן גיבוי. כונן SpinPoint מבית חברת Samsung הוא כונן שקט פופולרי.

  

  • העדיפו קירור פסיבי

 

כדי להשיג שקט מירבי, חפשו מארזים של חברת Zalman, שבונה מארזים ללא מאווררים, עם צינורות קירור מפוזרים לאורכם. הם קצת מגבילים: בניית מחשב עם מאיץ גרפי מדגם 7800GTX SLI עם קצב שעון מואץ - פשוט אינה אפשרות מעשית. עדיין אפשר לבנות מחשב די טוב עם אחד מהמארזים האלה. הבעיה היא שהם ממש כבדים ומאוד יקרים.

 

להפוך מחשב שקט לעוד יותר שקט

 

יש חנויות מחשבים שיבנו לכם מארז מן המוכן, ויוסיפו דפנות מפחיתות רעש, מאווררים שקטים במיוחד, שלטי מהירות למאווררים, ואפילו גומיות שמפחיתות רעידות.

 

יש מארזים שקטים שפשוט אפשר להזמין, אבל רצינו לעשות זאת בעצמנו, ולהשתמש במארז שאהבנו יותר. מארז כמו Thermaltake Tzunami הוא מארז טוב בהחלט, אבל אנחנו לא ממש אוהבים את הדלת הגדולה והכבדה שיש לכל אורכו, מה גם שהוא לא נבנה במקור לצורך הפחתת רעש.

 

בחרנו במחליף ותיק - Antec Sonata II. זהו מארז שנראה טוב, ויש לו מקום להרחבות. המארז בנוי היטב, ויש לו חלל פנימי נגיש, שמקל לעבוד איתו (צינור קירור רחב שמוציא אוויר מהמאוורר של המעבד אל מחוץ למארז קצת מפריע בדרך, אבל קל להסיר אותו).

 

אלה לא הסיבות היחידות בעטיין בחרנו את המארז הזה. ערכת בידוד נגד רעש AcousticPack שמיועדת למארז זה, כבשה אותנו לחלוטין.

 

אפשר

 לקנות חומרים מבודדים מפלסטיק או מקצף בידוד, כמובן, ואפשר לחתוך אותם כך שיתאימו לכל מחשב, אבל כל מי שניסה לחתוך חומר בידוד מוקצף בקו ישר באמצעות סכין יפנית יבין את הקסם בערכה שהגיעה בגודל הנכון. תוכלו למצוא אותה כאן.

 

קצף הבידוד בערכה הוא חומר בעל תאים חצי פתוחים שיכול לספוג קול. הוא תחום בשכבה דחוסה של פלסטיק שמנחיתה את כל האנרגיה האקוסטית שעברה את הקצף. הפלסטיק הזה הוא גם החומר שעליו מוצמדת השכבה הנדבקת, שמחברת את הקצף למארז. הערכה באה עם 18 חלקים מוכנים.

  

כך תשתיקו את המארז

 

צילום: פי סי מגזין

תמונה 1. חשפו את הדבק. ערכת ה-AcoustiPack צריכה להיות מותקנת בסדר מסוים. המדריך הקטן המצורף שלם באופן מפתיע, אבל יש לפענח אותו: הרעיון הוא לעקוב אחרי ההוראות, אבל מאוד בזהירות. כל החלקים דביקים בצד אחד, עם שכבה דקה של פלסטיק אותה יש לקלף.

 

תמונה 2. הכניסו פנימה את קצף הבידוד. בכמה מארזים יש להחליק את הקצף, עם הצד הדביק החשוף לתוך חריצים. הציבו את המארז כך שכוח הכבידה יטפל בצד הלא דביק. החדשות הטובות הן שאם תעשו טעות, הקצף מוסר בקלות מהמקום, והוא מספיק חזק כדי לא להיקרע מהמשיכה.

 

תמונה 3. הסירו את המסגרת. כדי להשלים את העבודה הסירו את המסגרת הקדמית של המארז. אי אפשר להסיר את הדופן השמאלית, אז הורידו בזהירות את התפסים שבאותו הצד על ידי כיפופם קדימה ואחורה, רק שימו לב שאתם מוצאים את חלקי הפלסטיק מהחורים שלהם, אחרת אתם עלולים לשבור אותם.

 

תמונה 4. הפחיתו דליפות רעש. הוציאו בזהירות את החיווט מתוך המארז. תצטרכו לשחרר ארבעה ברגים על מנת לפרק את החלק התחתון של המסגרת הקדמית. ברגע שעשיתם זאת, תוכלו להרכיב את חלק הקצף החתוך במיוחד למקום זה. החלקים החתוכים מראש אמורים להידבק בקלות.

 

תמונה 5. אטמו את הדלת הצדדית. התקינו את קצף הבידוד בחלקים אחרים של המארז, כולל הדלת הצדדית. שימו לב לפס הדק שנמצא בדיוק מתחת לתפס. הסירו אותו על מנת לפנות מקום למחיצת התמיכה של המארז. המלבן הנמוך ביותר נשאר במקום בדגם II של המארז (בדגם הישן יותר יש להסיר אותו).

 

תמונה 6. פתחו את צינור האוויר. המארז הזה מגיע עם צינור פלסטיק שניתן להסיר. תפקידו להוביל את האוויר מהמעבד החוצה דרך החלק האחורי של המארז. ערכת AcoustiPack כוללת חלקי קצף הבידוד חתוכים במיוחד עבור הצינור, אבל קודם כל תצטרכו לפרק אותו. ראשית, הוציאו את צינור הקירור. קצף הבידוד נכנס לתוך הצינור.

 

תמונה 7. הוסיפו לו קצף. אז הכניסו את חלקי קצף הבידוד והרכיבו מחדש את הצינור. כשתסיימו, המראה יהיה זהה למראה הקודם, אבל המחשב יפעל הרבה יותר בשקט. קחו את הצינור המשודרג ואת המברג שלכם, והרכיבו את הצינור בחזרה למארז.

 

תמונה 8. השקיטו את הכוננים. דחפו כמה חלקי קצף סביב אזור הכונן הקשיח. חברת Acousti מציעה לא להשתמש בחלקים האלה אם אתם מתכננים להרכיב יותר משני כוננים. הקצף הוא שכבה נוספת נגד רעש, אבל הוא גם סופג חום, ועלול לקצר את חיי הכוננים.

 

ספק כוח ולוח האם

 

רצינו ספק כח די רציני, רק למקרה שביום מן הימים נרצה להתקין שני כרטיסים גרפיים במחשב. אנחנו לא אוהדים גדולים של שתי האפשרויות הקיימות - CrossFire ו-SLI, שכן התוצאות לא תמיד שוות את המאמץ הכרוך בהתקנה. אבל אם ניתקל במקרה במשחק המתאים. אז זרקנו החוצה את הספק הקיים, שמספק 450 וואט "בלבד" וחיפשנו משהו אחר.

 

לא כל ספקי הכוח נולדו שווים, כמובן, כפי שגילינו במבחנים שערכנו לספקים. היה דגם שהרשים אותנו ביעילות ובשקט היחסי שלו, וזה היה Seasonic S12 בעל הספק של 600 וואט. הוא דורג בנצילות של מעל 80% (כלומר הוא מבזבז מעט כוח ויוצר מעט עודף חום), ולכן הוא אחד מספקי הכוח השקטים ביותר, והחזקים ביותר שבנמצא. יש לו אפילו שני חיבורי חשמל בעלי שישה פינים המתאימים לכרטיסי PCIe, והוא עבר בהצלחה את מבחני ה-SLI וה-CrossFire.

 


האמא של הלוחות. לוח האם ABIT AN8 32X תומך בערכת השבבים SLI X16

מבית nVidia ומספק תמיכה נרחבת ב-PCI Express לכל ערוץ.

בקיצור - מתאים לגיימרים

 

רצינו לוח אם מהשורה הראשונה, ולוח האם החדש מדגם ABIT AN8 32X נראה בדיוק הדבר הנכון. הרעיון הוא להשתמש בערכת שבבים בעלת קירור פסיבי, שנקראת Silent OTES (ראשי תיבות של מערכת מפלט תרמי חיצונית). בלוח האם הזה יש שילוב של אזור קירור וצינור קירור שנועד לכוון את החום שפולטים השבבים לחלק האחורי של השלדה, שם הוא מוצא מהמארז.

 

פעולה זו מונעת חלק גדול מהרעש המעצבן שמייצרים מאווררים עודפים. סיימנו להרכיב את לוח האם אחרי שהוספנו זיכרון מבית חברת Corsair בגודל שני גיגהבייט - Twinx2048-4000PT, ומעבד Athlon 64 FX-57 מבית AMD.

 

מאווררים למעבד ולמאיץ הגרפי

 

מאוורר המעבד הוא רכיב עיקרי בהפחתת הרעש. וזכרו שלא רצינו להקריב את ביצועי המחשב על חשבון השקט. מכיוון שהשתמשנו בזיכרון DDR רגיל, ומכיוון שאין ללוח האם גופי קירור גבוהים או מכשולים אחרים, יכולנו להשתמש במאוורר גדול. הכנסנו פנימה מאוורר מסוג מדגם Zalman CNPS7700-AICu. לגוש המתכת הענקי הזה יש ליבה מנחושת, וסנפירים העשויים מתערובת של אלומיניום ונחושת.

 


גדול יותר משמע שקט יותר

 

חשוב מכך, המאוורר עצמו - בקוטר 120 מ"מ, מתאפיין בקצב סיבוב איטי, ולכן יוצר מעט רעש. מאווררים גדולים דוגמת Zalman CNPS9500 הם די פופולריים, אבל לא יכולנו להתאים אחד כזה פנימה בגלל צינור הקירור שהפריע בדרך.

 

אם היינו שואפים להשיג מחשב שקט לגמרי, היינו צריכים לחפש מאיץ גרפי עם ביצועים טובים, שמקורר באופן פסיבי.

 

חברת ATI וחברת nVidia השקיעו כסף רב לשם פיתוח פתרונות קירור שמייצרים מעט רעש. המאווררים במאיצי ATI נוטים להסתובב במהירות המירבית עד שמנהל ההתקן נכנס לפעולה, והרעש שלהם עלול להיות די מעצבן. לכן בחרנו בכרטיס מבית nVidia. התקנו במחשב כרטיס בודד מדגם EVGA e-GeForce 7900 GTX. יש לו מאוורר בקוטר 92 מ"מ, והוא מוציא את האוויר מהחלק האחורי של המארז. התוצאה המתקבלת היא כרטיס גרפי שקט באופן מפתיע.

 

בנו את המחשב השקט

 

1. התחילו עם החשמל. הרכיבו את המחשב כפי שהייתם מרכיבים כל מחשב

צילום: פי סי מגזין

 אחר שהייתם בונים בבית, אבל עשו זאת בסדר הנכון. התקינו את ספק הכוח ראשון, אחרת ייתכן שתצטרכו למשוך את לוח האם החוצה רק על מנת להתקין אותו.

 

 

2. חברו את הלוחית האחורית. ודאו שאתם מתקינים את הלוחית האחורית המיוחדת שדרושה לצורך חיבור מאוורר Zalman, לפני שתבריגו את לוח האם סופית למקומו במארז. ארבעת החריצים מצדי המעבד מיועדים למאוורר Zalman CNPS7700-AICu.

 

3. נעלו את הזיכרון למקומו. הדבר הבא שיש לעשות הוא לנתב את החוטים מהמסגרת שחוברה מחדש, ואז לחבר את כבל SATA ואת חיבור החשמל של הכוננים. עשו זאת לפני הרכבת הכוננים למקומם. התקינו את הזיכרון לפני הרכבת גוף הקירור, מכיוון שמעגלי הזיכרון ימוקמו מתחת לצלעות הקירור של גוף הקירור.

 

4. לבסוף, המאוורר. שני ברגים מצמידים את מאוורר Zalman ללוח האם. הרכיבו את חיישן המאוורר וכוונו אותו למהירות מינימלית. המארז מגיע עם מאוורר בקוטר 120 מ"מ בעל שלוש מהירויות, שנועד לחלק האחורי של המארז. כוונו גם אותו למהירות המינימלית.

  

לפני ואחרי

 

מומלץ להשקיע קצת זמן במיקום נכון של הכבלים בתוך המחשב. המאוורר הגדול והחשוף מבית Zalman אומר שתצטרכו לוודא, שאין חוטים תועים שייפלו לתוך הלהבים שלו. אל תשכחו להתקין מחדש את צינור האוויר של המעבד.

אנחנו יודעים מה בעצם אתם רוצים לשמוע. עד כמה שקט המחשב שהרכבנו? באופן כללי, המחשב היה שקט באופן מפתיע, במשרד שקט ששום דבר אחר לא עבד בו.

 


לפני- כל החומרים בפנים רק צריך להוסיף את צינור הקרור

 

עצמת הקול הייתה 29dBA - תוצאה שקטה יותר מרוב הפתרונות שקונים מן המוכן. במרחק מטר אחד מחזית המחשב, היינו צריכים להתאמץ כדי לשמוע אותו עובד, אפילו בעומס עבודה מלא (דרך אגב, המחשב השיג תוצאה של 5,206 במבחן הביצועים 3DMark 2006. תוצאה לא רעה עבור מחשב שלא שומעים).

 

מבחינת המחיר, המחשב שלנו לא יקר מדי, לפחות בהשוואה למחשב משחקים חזק. ערכת בידוד הרעש עלתה לנו 69 דולר, גוף הקירור עלה עוד 35 דולר, ואם לומר את האמת - ספק הכוח לא היה זול. ובכל זאת, התוצאה היא מחשב משחקים שקט מאוד במחיר של פחות מ-2,500.

 

כמובן שאתם יכולים להשקיט באופן דומה כל מחשב שתרכיבו. כל מה שאתם בעצם צריכים זה מארז מתאים וערכת הבידוד. גם אם לא תלכו על ספק כוח בעל הספק של 600 וואט, תוכלו לחיות בשלום עם הספק השקט יחסית של מארז דוגמת Antec.

 


אחרי - התקנו את צינור האוויר, שעכשיו מצויד בקצף בידוד נגד רעש

 

ערכת הבידוד מפחיתה משמעותית את הרעש, אפילו עם מאווררי מעבדים רגילים. אם תרצו להשתמש במארז אחר, תוכלו לרכוש חומרי בידוד שמנחיתים רעש, אותם אפשר לקנות ולחתוך באופן עצמאי.

לכו על זה, בנו מחשב חזק ושקט. אוזניכם, ואלה שגרים אתכם - יודו לכם.  

 

עוצמת הרעש

 

עד כמה רועש מחשב המשחקים ה"ממש שקט"? כדי לגלות, לקחנו מד רעש והשוונו את המחשב שבנינו עם כמה מחשבים אחרים במשרד. הוספנו גם כמה נקודות התייחסות כדי להבין איפה אנחנו נמצאים.

 

  • שיחה רגילה: 60dBA
  • מזגן משרדי שקט: 50dBA
  • מחשב PC עם מעבד פנטיום 4: 42dBA
  • מחשב רגיל שעבר טיפול נגד רעש: 35dBA
  • המחשב הממש שקט שבנינו: 29dBA
  • חדר שקט לגמרי: 26dBA

 

משתיק חלופי

מאת ויקטור לו

 

במשך שנים שירת אפקט פלטייר את האנושות היטב. הוא ביצע שירות עניו אך חיוני בתוך הקופסה השנייה בחשיבותה של המין האנושי (זו שדואגת להשאיר את האוכל צונן). מצנן פלטייר שמר על גלונים של בירה, משקאות קלים וסלטי

 תפוחי אדמה קרים וטריים. הוא עובד הודות לפלאי התרמודינמיקה: כשזרם עובר בין שתי מתכות שונות שמחוברות בשני צמתים, גם חום עובר בין שתי הנקודות, מחמם נקודה אחת ומקרר את השנייה.

 

למערכות קירור המים הנפוצות ברדיאטורים של מכוניות יש בעיות. לרובן יש מאגרים שדורשים מילוי מחדש, ויש להן צינורות פלסטיק שנחתכו ביד והורכבו - נקודות חולשה שיכולות לגרום לדליפות נוראיות. כאן נכנס לתמונה מצנן המעבד FreeZone מבית CoolIt, הילד שנותר מזיווגם של פלטייר ושל קירור מבוסס נוזל.

 

יש לו מאגר מים שמעביר חום לערמה של שישה מצנני פלטייר. גם כשדרשנו ביצועי שיא נעו הטמפרטורות בין 16 לבין 21 מעלות, והמחשב היה ממש, ממש שקט. אולי כדאי לכם לשוחח תחילה עם מנהל החשבונות לגבי ההוצאה הכספית הכרוכה במאוורר: הון קטן של 400 דולר. אבל בטח תבזבזו את הכסף על בירה בכל מקרה.

 

רשימת החלקים בהם השתמשנו

 

  • מארז: Antec Sonata II,  מחיר: 100 דולר
  • ספק כוח: Seasonic S12-600W, מחיר: 155 דולר
  • מעבד: Athlon 64 FX-57, מחיר: 811 דולר
  • זיכרון: Corsair Twinx2048-4000PT, מחיר: 217 דולר
  • לוח אם: ABIT AN8 32X, מחיר: 185 דולר
  • מאוורר מעבד: Zalman CNPS 7700-AICu, מחיר: 35 דולר
  • כונן קשיח: Western Digital WD4000YR, מחיר: 185 דולר
  • כונן DVD: Pioneer DVR-108B, מחיר: 69 דולר
  • מאיץ גרפי: EVGA e-GeForce 7900 GTX 512MB, מחיר: 520 דולר
  • כרטיס קול: Creative Sound Blaster Audigy 2 ZS, מחיר: 72 דולר
  • ערכת בידוד: AcoustiPack Pre-Cut Sonata Kit, מחיר: 69 דולר

 

מדריך זה פורסם בגיליון יוני של PC Magazine. לחצו כאן לעשיית מנוי במחיר היכרות


פורסם לראשונה 11/07/2006 15:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
איך להפטר מהסיוט התרמי
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים