שתף קטע נבחר

משבר ברשות? "אף אחד לא מת מזה שאין סוכר"

ראש מנהלת התיאום והקישור ברצועה, אלוף-משנה ניר פרס, לא מקבל את הטענות שפעולות צה"ל גורמות למשבר הומניטרי: "החיטה, הקמח והמוצרים הבסיסיים לא ייגמרו בתוך יום או יומיים, גם לא בעוד ארבעה". לדבריו, האזרחים מתחילים להבין כי הטרור פוגע בסופו של דבר בהם וכבר נשמעים קולות כמו "למה אנחנו צריכים את כל זה?"

"אין ברצועת עזה רעב ואין משבר הומניטרי. שום דבר לא בכיוון הזה. אמנם קשה להגדיר את המצב כטוב, אך נעשות הרבה פעולות כדי שלא יהיה חסר כלום", כך מבהיר ל-ynet אלוף-משנה ניר פרס, ראש מנהלת התיאום והקישור ברצועת עזה.

 

בחודשים האחרונים - מאז נצחון החמאס בבחירות וכינונה של הממשלה החדשה בראשותו של איסמעיל הנייה - החריף המשבר ברצועה. עובדים רבים הפסיקו לקבל את משכורותיהם, העברת מצרכים אל שטחי הרשות הפכה משימה קשה וכתוצאה מכך התרבו הדיווחים על אזרחים הסובלים חרפת רעב. אלוף-משנה פרס מודע לביקורת - בעולם וגם בישראל - על כך שפעולות צה"ל האחרונות מקשות על העם הפלסטיני להתמודד עם המצב אך מדגיש כי הפלסטינים, מאינטרסים שלהם, מציגים לא פעם תמונה עגומה יותר מאשר המציאות.

 

"אני לא מכיר מישהו שמת מזה שאין סוכר", הוא אומר. "ברור שברגע שאין אספקה סדירה לרצועת עזה, מלאי המוצרים והמזון מצטמצם. אבל מלאי החיטה, הקמח והמוצרים הבסיסיים האחרים לא הולך להגמר בתוך יום או יומיים, וגם לא בעוד ארבעה ימים. זה משתנה בין מוצר למוצר, כי נקודתית יכול להיות שסוכר יש לימים ספורים, אך חיטה יש מספיק לשבועיים ואף שלושה. קשה כמובן לומר שהמצב טוב, אני גם לא מתיימר להציג את זה ככה".

 

אלוף-משנה פרס מסביר כי הקושי להעביר מוצרים לרצועה אינו קשור ישירות לפעילות צה"ל: "גם בעבר היו מקרים רבים בהם מסוף קרני היה סגור בשל התרעות ביטחוניות ולא ניתן היה להעביר בו סחורות. המעברים מאויימים כל הזמן - בקרני הייתה מכונית תופת באפריל ועכשיו יש כל מיני מנהרות. חלק מהעניין הוא להתמודד מול הטרור ובמקביל לפעול מול אוכלוסיה שאינה מעורבת בכך וצריכה לקבל מזון ומוצרים אחרים באופן סדיר ככל שניתן".

 

במסגרת המאמץ לסייע לאוכלוסיה, מספר אלוף-משנה פרס, מחפש צה"ל כל העת דרכים חלופיות. כך למשל נכנסו אתמול משאיות דרך מעבר ארז - אשר אינו מיועד להכנסת סחורות - כאשר אחת מהן הכילה כלור לחיטוי מים והשניה מוצרי חלב. "היום כבר תיאמנו יותר משאיות, למרות קשיים דווקא מצד הפלסטינים". אתמול הוכנסו דרך מעבר נחל עוז 250 אלף ליטר סולר, 50 אלף ליטר בנזין, ו-75 טון גז בישול.


משאית עם מוצרים במעבר ארז (צילום: איי פי)

 

המצב ההומניטרי ברצועת עזה מעסיק גם את שר הביטחון עמיר פרץ, שפועל ככל שניתן כדי לסייע לאוכלוסיה. פרץ הוא זה שאישר את פתיחת מעבר קרני בשבוע שעבר, בטרם נסגר שוב בשל התרעה. "אנו מאפשרים נקודתית להכניס כל מה שנדרש דרך מעבר ארז", מסביר פרס. "צריך לזכור שאת ההצעה לפתיחת מעבר כרם שלום דחו הפלסטינים. הסברנו לאירגונים הבינלאומיים שיש מסוף בכרם שלום ואם באמת יש חוסר במוצרים, הם יכולים להרים את הכפפה ולהעבירו משם".

 

גם בהיבט הציוד הרפואי, מוסיף פרס, אין מחסור: "אנו מאפשרים להכניס ציוד רפואי ותרופות דרך הצלב האדום. היום למשל, נכנסה משאית עם גזים רפואיים - לא שחסר, אבל שיהיה יותר".


חבילות סיוע במעבר קרני. "יכולות להיות גם מניפולציות" (צילום: רויטרס)

 

פרס, כאמור, מרמז כי לפלסטינים יש אינטרס לעיתים להפוך את המצב הבעייתי במציאות, לחמור שבעתיים. "הם עושים דברים כאלה. אפשר היה לראות את זה במשך חודשים, לאו דווקא עכשיו. בזמנו הם טענו שאין חיטה וקמח, אבל זה היה ספין. מעבר קרני היה סגור והם לא רצו לקבל אספקה דרך מקום אחר. יכולות להיות מניפולציות פנימיות, יש מקרים שסוחר מחזיק מלאי במחסן, טוען שאין ואז יוצא במחיר כפול".

 

העובדה כי מחודש מרס השנה לא נכנסים פלסטינים לעבודה בישראל דרך מעבר ארז, בצירוף המצב הכלכלי הקשה, נותנים אותותיהם ברצועה. "הפלסטינים צריכים לקחת בחשבון שבסופו של יום, הטרור פוגע בהם", מסכם פרס. "הטרור מוביל אותם למצב הזה. אנחנו מעריכים שהם מתחילים להבין זאת. יש פה ושם ניצני אמירות כמו 'למה אנחנו צריכים את הדבר הזה'. אמנם לא בקול רם וזה לא מה שיהפוך את התמונה, אבל מדובר בחלק מהתהליך".

 

גם האלוף יוסף משלב, מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אומר כי "אין רעב ברצועה, אנו עוקבים יום יום אחר מה שקורה שם מההיבט הזה". לדבריו, "הכנסנו בימים האחרונים ציוד הומניטרי, נמשיך בכוונה הזאת. אנו מציעים לפלסטינים חלופות, הם עורכים דיונים, מערימים קשיים. יוצרים פעם משבר סביב המזון, פעם סביב התרופות".

 

שר הביטחון עמיר פרץ שעוקב באופן אישי אחר הנושא ההומניטרי ציין כי "אירגוני הטרור רוצים לעשות מהפך בדעת הקהל הבינלאומית בנושא זה". פרץ ציין כי הוא נחוש לסייע לאוכלוסיה הפלסטינית, גם אם יהיה צורך להקצות כוחות נוספים לצורך אבטחת המעברים. "הנחתי גם להעביר יותר כרוזים לפלסטינים, להסביר להם שמי מונע מהם את הסיוע הם אירגוני הטרור ולא אנחנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
העברת סיוע הומניטרי במעבר קרני
צילום: רויטרס
צילום: עופר עמרם
פרץ. הנושא קרוב ללבו
צילום: עופר עמרם
מומלצים